Nieuws

23 december 2021

De eerste Kapstee

In het Groningse Leermens werd afgelopen week, in één dag, door Bouwderij de eerste ‘Kapstee’ geplaatst. De volwaardige vrijstaande starterswoning is biobased, nul op de meter en heeft grote doorgroeimogelijkheden.

De woning in Leermens zien wij als een testcase in de zoektocht naar een antwoord op de huidige woningnood en de vraag naar betaalbare woningen, die ook nog eens wooncomfort bieden, duurzaam zijn én op grotere schaal kunnen worden toegepast.

De basis; een startershuis
De Kapstee is een prefabwoning die in zijn meest basale vorm (Basis +) een starterswoning is met een woonhuisvolume van 281 m³, verspreid over twee verdiepingen, inclusief berging. Bij deze testcase bevindt het woongedeelte zich boven, met uitzicht op de omgeving, de slaapkamers en het sanitair zijn beneden. De mogelijkheid bestaat ook dit om te draaien. De woning is zo ontworpen dat het heel eenvoudig is om uit te breiden naar alle zijden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding. Zo kan de basiswoning qua oppervlak worden vergroot door de toevoeging van een kantoor, extra (slaap)kamers en extra bergruimte. Inpandig is het eenvoudig wanden te plaatsen en zo extra ruimtes te creëren.

Duurzaam, lowtech
Het huis is vrijstaand met het wooncomfort van volwaardig ruim huis. Als het gaat om duurzaamheid mikken wij op het hoogst haalbare; de woning is biobased en heeft ‘nul op de meter’. Omdat het gehele dakoppervlak is bedekt met zonnepanelen, hoeft bij de plaatsing geen rekening te worden gehouden met de positie ten opzichte van de zon. Zoveel als mogelijk wordt ‘lowtech’ toegepast, met zonwering in de vorm van luiken en natuurlijke ventilatie met gebruik van een luik in de nok.

Uiterlijk, toepassingen
De woning lijkt enigszins op het archetypische huis zoals een kind het zou tekenen. Het is compact, natuurlijk, eenvoudig en herkenbaar. In die zin is het tijdloos; ook over 20 jaar staat er nog een mooi en karakteristiek huis met een goede marktwaarde. Door de gridachtige plattegrond zijn er verschillende mogelijkheden om de woningen toe te passen; geschakeld in een rij, vrijstaand of in een woonhof. Ze zijn geschikt voor toepassing op een vakantiepark, in een woonwijk en op tal van andersoortige erven. Afhankelijk van de locatie kan optimaal gebruik gemaakt worden van de beschikbare ruimte.

Verder onderzoek
De realisatie van de eerste Kapstee is voor ons een testcase. Met de bewoner en bouwers als belangrijkste referentie evalueren wij het prototype en tegelijkertijd ontwikkelen wij het concept verder door.

Deel dit bericht:

9 november 2021

Onix op excursie

Dit jaar bleven we dicht bij huis: we bezochten HuisindeHaver bij Onderdendam, hotel Spoorzicht in Loppersum, Multifunctioneel Centrum de Houtstek in Slochteren, Integraal Kindcentrum De Kronkelaar in Wagenborgen en multifunctionele accomodatie De rode beuk in Meeden. Een rijke oogst!

Deel dit bericht:

19 september 2021

Knikdak Beijum buiten de prijzen

Het Knikdak in Beijum was een van de acht genomineerden voor de Groninger Architectuurprijs. Ondanks veel lof voor het ontwerp zijn we helaas niet in de prijzen gevallen. We feliciteren Studio L.A. & CBK van harte met het winnen van de vakjuryprijs.

Lees >hier< meer over het Knikdak.

Deel dit bericht:

8 juni 2021

Ondertussen in Wageningen

Dit gebouw in Wageningen waarin straks 127 studenten woonruimte vinden is bijna klaar!

Lees >hier< meer over dit project.

Deel dit bericht:

12 april 2021

Ondertussen in Beijum...

lees >hier< meer over dit project

Deel dit bericht:

29 januari 2021

Natuurcentrum De Marel in beeld

Lees >hier< meer over dit project dat recent werd opgeleverd.

Deel dit bericht:

1 december 2020

Ondertussen in Loppersum

De transformatie van Hotel Spoorzicht is begonnen!

Lees >hier< meer over dit project.

Deel dit bericht:

17 november 2020

Groeten uit Texel

Op Texel vordert de bouw van natuurcentrum De Marel gestaag.

Lees >hier< meer over dit project.

Deel dit bericht:

17 november 2020

Groeten uit Texel II

Nu we toch op Texel waren zijn we ook bij De Bol langsgeweest.

Lees >hier< meer over dit woonhuis.

Deel dit bericht:

9 november 2020

Het gemaal in de Onnerpolder herbezocht...

Lees >hier< meer over dit project.

 

Deel dit bericht:

22 oktober 2020

Op één na de beste...

We streden om de beste in de categorie Particuliere Woonbeleving en het werd het Tiny Holiday Home (Vinkeveen) van i29 Architects. Gefeliciteerd!

Zie >hier< wie de andere winnaars waren. We feliciteren hen ook!

Deel dit bericht:

22 oktober 2020

Zijn we BNA Beste Gebouw van het Jaar? Kijk Live mee!

Wij zijn genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar, categorie particuliere woonbeleving, en hebben nog 1 concurrent…

Vanaf 18.30 uur is de uitreiking van het beste gebouw, met meerdere categorieën. Duurt ongeveer tot 20.00 uur

Mochten jullie het leuk vinden dit live te volgen, dan kan dat op Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=vbGJ4UCL2ec&feature=youtu.be

Groet, Haiko

Deel dit bericht:

12 oktober 2020

Kindcentrum Wagenborgen is opgeleverd

Lees >hier< meer over dit project.

Deel dit bericht:

6 oktober 2020

Hoogste punt in Wageningen bereikt

Studentenhuisvesting Churchillweg te Wageningen bereikt het hoogste punt.
Na de bouwvak is Van Wijnen Arnhem gestart met de bouw van het casco van het zeven lagen tellende gebouw. Per week wordt een verdieping opgeleverd. Het gebouw biedt plaats aan 127 studenteneenheden voor Idealis in de binnenstad van Wageningen. Wij hebben het ontwerp hiervoor mogen maken in opdracht van Van Wijnen Oost Projectontwikkeling.

Lees >hier< meer over dit project.

Deel dit bericht:

7 september 2020

De Nieuwe Linie, Het Ommeland en Huis met staart genomineerd - U kunt NU stemmen!

We zijn blij met de nominatie van zowel het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) De Nieuwe Linie als de woonwijk Het Ommeland voor de Groninger Architectuurprijs 2020! U kunt >hier< de lijst met genomineerden zien en gaat u vooral ook stemmen. Het kan tot en met 18 september.

En er is meer! Huis met staart zit bij de laatste tien projecten die gaan voor de titel: BNA Beste Gebouw van het Jaar! U kunt de tien finalisten >hier< zien en u kunt ook weer stemmen. En lees >hier< het verhaal van onze opdrachtgever: hoe zijn droomhuis werkelijkheid werd...

We wensen onze medefinalisten veel succes (en duimen ondertussen)...

Deel dit bericht:

10 juli 2020

Aletta Jacobshal voltooid

Eind juni heeft aannemer BAM de terreinwerkzaamheden afgerond en de bouwhekken en keten afgevoerd. In het najaar zal nog een boom geplant worden op het voorplein. Daarmee zijn de werkzaamheden afgerond en is de uitbreiding van de Aletta Jacobshal met een tentamenzaal (586 digitale examenplaatsen), twee collegezalen (195 en 450 zitplaatsen), een studielandschap en een ruime foyer voltooid. Momenteel richt de Rijksuniversiteit het gebouw in zodat het gebouw met het nieuwe collegejaar, indien de omstandigheden het toelaten, in gebruik kan worden genomen.

Lees <hier> meer over dit project.

Deel dit bericht:

15 juni 2020

Aletta Jacobshal nadert voltooiing

Inmiddels heeft de aannemer (BAM Noord) de Aletta Jacobshal opgeleverd en de sleutel overhandigd aan de Rijksuniversiteit Groningen die het gebouw momenteel gebruiksklaar maakt. Tegelijkertijd wordt door de bouwer de laatste hand gelegd aan het terrein. De verwachting is dat de bouwput eind juni ontgraven is en de oorspronkelijke waterpartij weer in ere is hersteld. Wij hopen van harte dat onze opdrachtgever in het nieuwe cursusjaar haar studenten kan ontvangen in dit nieuwe gebouw.

Met de nieuwe uitbreiding wordt het bestaande gebouw in grootte nagenoeg verdubbeld en krijgt het een adres en een voorgevel aan de Zernikelaan. Naast de bestaande grote collegezaal en de twee verdiepingen met tentamenzalen voorziet de nieuwbouw in één nieuwe tentamenruimte met 586 digitale plaatsen en twee nieuwe collegezalen. Door deze toevoeging wordt ook de capaciteit van de verkeersruimte nadrukkelijk vergroot. Door het met de jaren toegenomen gebruik en de grote bezetting van de bestaande hal was dit een nadrukkelijke wens. Bovendien is er met deze nieuwbouw een antwoord gegeven op een logistieke vraag. Vanuit de nieuwe centrale foyer zijn alle ruimten in de nieuwbouw en bestaande hal met een duidelijke routing toegankelijk en met elkaar verbonden.

Lees >hier< meer over dit project.

Deel dit bericht:

4 juni 2020

Bouw Parkschool Wagenborgen verloopt voorspoedig

Begin 2020 is aannemersbedrijf Friso uit Sneek gestart met de bouw van het nieuwe Kindcentrum te Wagenborgen. De bouw verloopt zeer voorspoedig en de definitieve verschijningsvorm en het kleur- en materiaalgebruik worden snel zichtbaar. Het is de bedoeling dat deze aardbevingsbestendige en zeer energiezuinige school (BENG) na de herfst in gebruik wordt genomen.

Onder het ‘dansende dak’ bevinden zich ruimtes die een sterke relatie aangaan met het park, die zonder gangen maar d.m.v. leerpleinen met onderling elkaar verbonden zijn en waarbij daglicht in ruime mate de school binnendringt. We kijken net als de gebruikers uit naar het eindresultaat.

Lees <hier> meer over dit Kindcentrum.

Deel dit bericht:

8 mei 2020

Passerelle in Houtblad

In het mei-nummer van het Houtblad een mooi artikel over de passerelle in Dieren.

Je kunt het >hier< downloaden en teruglezen.

En >hier< lees je meer over dit project.

Deel dit bericht:

7 april 2020

Natuurcentrum De Marel nestelt zich

Langs de Nieuwlanderweg op Texel verrijst langzamerhand het nieuwe Natuurcentrum van Natuurmonumenten. In de laatste week van januari zijn de betonvloeren gestort, vervolgens zijn begin maart de stalen spanten geplaatst van de toekomstige werkschuur door bouwbedrijf Appelman. Aansluitend zijn de houten spanten voor het Natuurcentrum geplaatst.

Naast de werkzaamheden aan de gebouwen worden de contouren en inrichting van het omliggende erf ook zichtbaar. Aannemersbedrijf Vermaire heeft inmiddels het pad dat toegankelijk is voor iedereen aangelegd en het oude paardenpaadje in ere hersteld.

Naar verwachting zal Natuurmonumenten eind 2020 De Marel in gebruik kunnen nemen.

Lees >hier< meer over De Marel.

Deel dit bericht:

3 april 2020

Ondertussen in Wagenborgen...

Lees <hier> meer over dit kindcentrum.

Deel dit bericht:

31 maart 2020

Stem voor ANDERWERELD

Haiko Meijer: ‘Er zijn mensen met een volle overtuiging dat het anders moet. In de loop van de tijd hebben ze op basis van ervaring een visie ontwikkeld hoe het anders kan, hebben ze betrokkenheid gegenereerd en mogelijkheid gecreëerd het anders te doen. Hiervoor is lef, doorzettingsvermogen en een onsje geluk nodig. Bij de invulling van de toekomst hebben ze een groot hart voor de culturele, landschappelijke en maatschappelijke omgeving. En ze krijgen het voor elkaar, met ups en downs, soms snel, soms heel traag. Een juiste timing is vereist.’

‘In de regio kom ik steeds meer mensen tegen met een gezonde volle overtuiging het anders te willen doen, waarbij de kiem van het idee al lange tijd geleden was ontstaan. Het gaat om vrijwilligers, zorgverleners, biologische boeren, onderwijzers, landgoedeigenaren, dorpsbewoners en vele anderen. Ze willen risico’s nemen en het roer omgooien. Het gaat altijd over een nieuwe duurzame invulling waarbij de omgeving mooier wordt. Soms vanuit bedrijfsvoering, soms vanuit een veranderende woonsituatie, soms vanuit de zorgverlening.’

‘Het gedetailleerd optekenen van deze bestaande verhalen van recente datum waar ik met mijn architectenbureau bij betrokken ben is hét doel van ANDERWERELD. Het wordt een boek dat iedereen lezen kan om gestimuleerd te worden dat het ook anders kan. Vanuit de praktijksituatie met onze poten in de klei kunnen wij reflecteren en vooruitkijken en elk gerealiseerd initiatief in de ruimtelijke en maatschappelijke context plaatsen.’

ANDERWERELD gaat over en maken we samen met initiatiefnemers die de toekomst van hun eigen omgeving positief hebben beïnvloed.

ANDERWERELD is een van de ingezonden ideeën bij Toukomst. Toukomst gaat over beter wonen, leven en werken in Groningen.

Stem voor ANDERWERELD:  doe het >hier< !

Dank!

Deel dit bericht:

17 maart 2020

Ondertussen in Enschede

Op locatie Het Bouwhuis van De Twentse Zorgcentra verbouwen we momenteel het activiteitengebouw. De derde en laatste fase is van start gegaan. Aan de buitenzijde zijn de eerste fasen nog niet helemaal gereed. Het wachten is op de sloop van een tegenoverliggend gebouw. Dan kan het terrein op de schop. De klokkentoren zal nog wat worden verplaatst.

Lees >hier< meer over dit project.

Deel dit bericht:

13 maart 2020

Sprekende architectuur

Het Tschumipaviljoen aan het Hereplein staat bij wijze van spreken pal voor ons kantoor. Daar is nu een installatie van Lambert Kamps te zien. Een aanrader! Al was het maar omdat u anders toch maar thuis zit. Vanaf zonsondergang spreekt het paviljoen u toe over Stad, suikerbieten, meeuwen, uzelf…

Met Lambert maakten we eerder deze >kistenhuiskamer<.

Deel dit bericht:

4 januari 2020

Staart in de krant

Vandaag staat er een artikel over het Huis met Staart in de Trouw. Lees het artikel <hier>.

We wensen u een kwispelend 2020!

Deel dit bericht:

20 december 2019

Eindejaarsexcursie

We sloten het jaar 2019 af met een bezoek aan de uitbreiding van de Aletta Jacobshal op de Zernikecampus in Groningen, het bedrijf van Arend Rosema (in Nuis), handel in gerecycled hout, het Huis met staart in Soesterberg om te eindigen bij het Oregonhuis in Ansen. Over dat laatste project spoedig meer informatie op de site. Nu eerst fijne feestdagen en we zien elkaar in het nieuwe jaar!

Deel dit bericht:

6 december 2019

Ondertussen op Texel

Lees <hier> over dit project.

Deel dit bericht:

5 november 2019

Ondertussen in de Oosterstraat

Jordy: ‘We hebben voor House of Design, een platform dat jonge ontwerpers en ondernemers bij elkaar brengt, meegedaan aan het project Groningen Ontwerpt, een designroute door de binnenstad. We werden gekoppeld aan een ondernemer in de Oosterstraat waarbij de opdracht was om een energiezuinig alternatief te ontwikkelen voor het (’s winters) openzetten van de deur als gastvrij gebaar naar het winkelend publiek. Schoenenboetiek Mary Jane heeft een prachtig pand waar deze open deur problematiek niet zozeer speelt. Wel hebben ze een heel smal pand dat niet echt opvalt. Men loopt er al gauw bij langs. De vraag was of wij daar iets aan zouden kunnen doen, zodat voorbijgangers even zouden blijven stilstaan. Voor ons werd al snel duidelijk: we willen iets creëren wat een grote impact geeft, wat misschien wel een nieuwe dimensie kan aanraken. Gebruikmakend van de regelgeving die zegt dat we vijftig centimeter de straat op mogen ontstonden er vele opties.’

‘We zijn niet zozeer bezig geweest met het maken van een mooi ding maar juist met: wat kunnen we bedenken om iets te laten groeien zodat de winkel er iets aan heeft. We zijn architecten, geïnteresseerd in middelen om mee te bouwen. Misschien aan ons de taak om daarvoor een bouwsteen te ontwikkelen. Dat is wat we uiteindelijk hebben gedaan, rekening houdend met zaken als constructie, ophanging en stevigheid. Uiteindelijk hadden we het besef: we kunnen nu iets maken waarvan we vooraf niet weten waar het naartoe gaat. Dat sloot goed aan bij de vraag: mensen die naar binnen gaan weten ook niet waar het naartoe leidt.’

‘Er ontstond al snel een link naar hergebruik – we moesten gebruik maken van bestaande plastic afvalstromen. We kwamen, niet geheel toevallig, uit bij reclameborden die gebruikt worden in de makelaardij. Deze (gevel)borden zijn gemaakt van polystyreen kanaalplaten, een heel licht materiaal waar we onze bouwstenen uit konden lasersnijden. Het onderzoek ging met name over hoe kunnen we de meeste impact bereiken met zo min mogelijk materiaal, met welke groottes moeten we dan werken, moet het één bouwsteen zijn of verschillende? Hoe verbinden we en hoe zorgen we ervoor dat we ter plekke kunnen improviseren? Uiteindelijk zijn we inderdaad gaan bouwen zonder te weten wat het eindbeeld zou zijn. Ons referentieobject is een propje papier: dat kun je steeds opnieuw gladstrijken en weer verfrommelen en zal er toch steeds anders uitzien. Dat is met onze oplossing ook het geval.’

‘Je hebt recyclen en hergebruik: je kan het bij de bron aanpakken en je kunt materiaal een tweede leven geven maar dan houdt het op, of je moet het terug brengen naar de bron en zo de cyclus sluitend maken. Nu we van dit materiaal deze steen hebben gemaakt is er een nieuwe functie aan het materiaal toegevoegd: je kunt bijvoorbeeld andere doelgroepen zoals kinderen met de bouwstenen laten bouwen, winkeliers kunnen met elkaar uitwisselen en verder uitbreiden. Plastic kun je dan misschien meerdere levens geven door te kijken naar bruikbaarheid in plaats van de grondstof.’

‘Ik zie dit principe ook wel in een ander materiaal en op een andere schaal terugkomen: als je bijvoorbeeld aan hout denkt zou het tot nieuwe constructies kunnen leiden. Ik heb gemerkt dat het detail van groot belang kan zijn en dat je vandaaruit het plan kan laten ontstaan in plaats van dat je eerst de algemene schets van een hoofdvorm op tafel legt. Je kunt het dus omdraaien. Dit project is hier een voorbeeld van wat leidt tot een verrassend resultaat.’

Nog tot eind deze maand in de Oosterstraat.

Deel dit bericht:

25 september 2019

Ondertussen in Het Ommeland

Lees <hier> meer over dit project.

Deel dit bericht:

2 september 2019

Rene Harmanni in het zonnetje!

Als zeer waardevolle projectleider/bouwkundige is Rene op 2 september 2019 20 jaar werkzaam voor Onix NL. Vele projecten heeft hij met veel geduld en nauwkeurigheid begeleid en uitgewerkt. Een mooi voorbeeld hiervan is De Studentcloud, studentenhuisvesting voor 655 eenheden voor de SSH te Utrecht. De realisatie van dit project was in samenwerking met o.a. Koninklijke Tichelaar te Makkum een waar meesterwerk.

Rene, bedankt voor de zeer aangename samenwerking, het team is trots op jouw input! Gefeliciteerd met het jubileum. We zien uit naar een mooie toekomst.

Deel dit bericht:

16 juli 2019

Eerste fase gereed

Vandaag is vooropname van de eerste fase van de realisatie van het activiteitengebouw van de Twentse Zorgcentra op het Bouwhuis terrein in Enschede. Het project wordt in drie fasen gebouwd en opgeleverd. In de eerste fase is het Grand Café gerealiseerd. Hierin is het bedrijfsrestaurant gevestigd. De ruimte is zeer multifunctioneel. Hier kunnen bijeenkomsten zoals kerkdiensten, uitvaarten en dans en toneel worden georganiseerd. Ook is hier BOOM TV gevestigd die 1 maal per week in het café een televisieopname organiseert. De vaste meubels (bar, receptiebalie, kastenwanden en o.a. uitgiftebalie) zijn ontworpen, gemaakt en geplaatst door Harmeling uit Rijssen.

Lees <hier> meer over deze transformatie.

Deel dit bericht:

10 juli 2019

Eerste paal

Na de zomervakantie gaat de bouw van het nieuwe kindcentrum op het Groot Bronwijk-terrein in Wagenborgen van start. Vandaag is dit feestelijk gevierd op het terrein.
Wethouder Jan Menninga en de bestuurders hebben samen met de leerlingen op symbolische wijze de eerste handeling verricht. Zo overhandigden leerlingen en ook kinderen van Kids2b twee tijdscapsules aan de wethouder, zongen alle leerlingen een rap en sloegen de bestuurders samen met twee leerlingen 'de eerste paal' in de grond met een Oud-Hollandse heistelling.

Lees <hier> meer over deze aardbevingsbestendige school.

Deel dit bericht:

19 juni 2019

Prijzenregen

We zijn royaal in de prijzen gevallen op de Dag van de Architectuur in Groningen. Elk jaar kiezen een vakjury en online stemmende liefhebbers hun winnaars. De vakjury werd dit jaar samengesteld door het Rotterdamse architectuurcentrum AIR en bestond uit Vincent van der Meulen (Kraaijvanger Architects), Ferry in ’t Veld (Architectuur MAKEN) en Mike Emerik (Crimson Architectural Historians). Ze gaven ons de derde prijs voor het Meerhuis met als commentaar: ‘Dit is een opgave in perfectie. In de woning komt veel samen, vanuit de opdrachtgever, ontwerper en bouwer. Het levert architectonisch iets op, heeft mooie details en is gebouwd vanuit de constructie.’ Dank! Lees <hier> meer over het Meerhuis.

Deze prijs moeten we delen met ehh, onszelf! We kregen ook de derde prijs voor Wonen boven Winkels in het Soephuisstraatje. De jury was lovend: ‘Typologisch, ruimtelijk en functioneel erg goed. De open ruimtes en de galerij zorgen voor extra kwaliteit. Er is gekozen voor overmaat, ook dat is een groot pluspunt.’ Meer over dit project vindt u <hier>.

En dan wonnen we geheel onverwacht voor de tweede keer op rij ook nog eens de GRAEX (Groninger Architectuur Exportprijs), een prijs voor goede architectuur door een Gronings bureau, gerealiseerd buiten Groningen! We kregen ‘m voor Huis met Staart in Soesterberg. Lees <hier> meer over dit huis.

We feliciteren alle andere winnaars van harte en gaan over tot de orde van de dag.

Lees <hier> over alle winnaars.

Deel dit bericht:

1 mei 2019

Ondertussen in IJlst

Lees <hier> meer over dit project.

Deel dit bericht:

5 april 2019

Ondertussen in Peize...

lees <hier> meer over dit woonhuis.

Deel dit bericht:

18 januari 2019

Cubestee bijna op stee!

Aan de Quinten Matsyslaan in Tongelre verrijzen in een paar weken tijd 43 flexwoningen rond 2 groene hofjes. Buro Lubbers ontwierp het stedenbouwkundig plan met de Cubestee als basis. De Cubestee is ontwikkeld door Rizoem, ontworpen door Onix NL en gebouwd door Friso Bouwgroep. Woningcorporatie Sint Trudo gaat de woningen inzetten voor starters, uit de buurt en van elders, en voor mensen die snel (tijdelijke) woonruimte nodig hebben, zoals mensen die net gescheiden zijn en expats.

Het Cubestee buurtje staat hier in ieder geval de komende tien jaar. Daarna zou hij ergens anders kunnen worden neergezet. Dat kan, omdat de Cubestee’s al helemaal ‘af’ uit de timmerfabriek van Houkesloot komen, compleet met elektrische bedrading, installaties (gasloos), badkamer en keuken. In één dag tijd worden ze op locatie afgemonteerd.

Lees <hier> meer over de Cubestee.

Deel dit bericht:

19 december 2018

Traphuis#2 in het nieuws

Lees <hier> wat De Architect erover schrijft.

Deel dit bericht:

13 december 2018

Ondertussen in De Nieuwe Linie

Lees <hier> meer over dit CPO project.

Deel dit bericht:

29 november 2018

Binnenkijken in het Meerhuis

De Volkskrant deed het en <hier> lees en kijk je mee.

Lees <hier> meer over dit project.

Deel dit bericht:

17 november 2018

Museum Houtstad IJlst wint Vredeman de Vriesprijs 2018

Museum en werkplaats Houtstad IJlst heeft vandaag de Vredeman de Vriesprijs 2018 in de wacht gesleept! Wij zijn blij met de prijs en de waardering.

De Vredeman de Vriesprijs waardeert niet alleen het architectonisch ontwerp, maar ook de samenwerking tussen architect en opdrachtgever. Dit jaar - van LF2018 en het thema mienskip - heeft de jury vooral gelet op de manier waarop de gemeenschap bij een gebouw is betrokken. ,,Het resultaat is een bouwwerk dat uiterst respectvol omgaat met de oude houtzaagmolen en zijn directe omgeving. Het is een gebouw van de architect, van het museum, maar zeker ook van de hele gemeenschap van IJlst en de bezoekers van de Houtstad’’, aldus het juryrapport.

Lees <hier> wat de Leeuwarder Courant verder nog schrijft.

En lees <hier> over museum Houtstad IJlst.

De Vredeman de Vriesprijs bestaat sinds 2000. In 2006 wonnen we 'm met een woonhuis, het DogmAhuis in Leeuwarden. In 2012 wonnen we 'm met de Michaëlschool in Leeuwarden. En nu dan het museum Houtstad IJlst. We kijken uit naar 2024.

Deel dit bericht:

15 november 2018

Erkerhuizen in Houtblad

In het novembernummer van Het Houtblad een uitgebreid artikel over onze erkerhuizen #1 en #1 in Offingawier en Midlaren.

U leest het artikel <hier>.

Deel dit bericht:

3 november 2018

Onderwerp: Johanna flat Uithof Utrecht

Geachte medewerkers/sters van Onix

Keer op keer kijk ik blij naar bovengenoemde studentenflat in Utrecht.
Wat een mooi ontwerp.

Ik kan nooit nalaten een foto te maken wanneer ik met de fiets voorbij kom. Het mooist is het wanneer een blauwe lucht met losse wolken te combineren is met het gebouw.

Wees zo vriendelijk degenen die dit ontworpen hebben mijn lof en bewondering over te brengen!

Met vriendelijke groeten,

Olav Petri,
(Nee, geen student, maar een bejaarde)
(Verstuurd vanaf mijn iPad)

foto's: Olav Petri

Deel dit bericht:

31 oktober 2018

Cubestee op de markt

Ze zijn klaar! Er staan de komende dagen drie Cubestees op de Grote Markt en een op de Vismarkt. Ze staan er in het kader van Let’s Gro 2018 en het is dé gelegenheid om eens een kijkje te nemen. Neem dan meteen de nieuwe kubuskrant even mee of als je niet kunt wachten: download hem <hier>.

Meer over de Cubestee vind je <hier>.

Voor het programma van Let’s Gro 2018 kijk je <hier>.

Deel dit bericht:

23 oktober 2018

Museum Houtstad IJlst genomineerd voor de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2018

Geachte deelnemer,
De jury heeft vijf architecten genomineerd voor de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2018. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 17 november in het museum Belvédère te Oranjewoud.
De jury koos uit de achttien geselecteerde inzendingen de volgende projecten:

Blokhuispoort, Leeuwarden
TWA Architecten, Burdaard

Nieuwbouw woning en Atelier, Bartlehiem
Dorenbos Architekten, Gytsjerk

Huis aan het Meer, Oudega
Studio Nauta, Rotterdam

Museum en Werkplaats Houtstad, IJlst
Onix NL, Groningen

Poortgebouw Nachttuin, Wier
NRJ Architectuur, Leeuwarden

Lees <hier> meer over de prijs en de genomineerde projecten.

Lees <hier> meer over Museum Houtstad IJlst.

Deel dit bericht:

17 oktober 2018

Bouw Cubestees voor Let’s Grow 2018 op Grote Markt en Vismarkt begonnen

Lees <hier> meer over Let’s Gro 2018
En <hier> over de Cubestee.

Deel dit bericht:

4 oktober 2018

Aanleg bouwterrein uitbreiding Aletta Jacobshal op Zerniketerrein gestart

De uitbreiding van de Aletta Jacobshal (extra collegezalen en extra tentamenplekken) is begonnen. Aannemer BAM Bouw en Techniek is inmiddels van start gegaan met de aanleg van het bouwterrein, die onder meer bestaat uit het dichtzetten van een deel van de naastgelegen vijver.

Lees er <hier> meer over.
En lees <hier> meer over dit project.

Deel dit bericht:

24 september 2018

Eerste palen Het Ommeland

Vanmiddag, 24 september, verrichtte de Groninger wethouder Roeland van der Schaaf de starthandeling van de bouw van woonwijk Het Ommeland aan de Friesestraatweg in Groningen. Er worden 64 woningen en 58 appartementen gebouwd met een industriële look gecombineerd met de beslotenheid van begijnhofjes.

De wijk is genoemd naar de naastgelegen voormalige melkfabriek De Ommelanden. Dit complex is in 2004 herontwikkeld tot kantorenpark.

De woningen komen op het terrein tussen het kantorencomplex De Ommelanden, Pleiadenlaan en de Friesestraatweg. Project ‘Het Ommeland’ is onderdeel van de ontwikkeling Reitdiepzone. Dit gebied is door de gemeente Groningen aangewezen voor de ontwikkeling van veel woningbouw, met name ‘grootschalige, hoogwaardige jongerenhuisvesting’, vooral bedoeld voor studenten en starters.

Dit duurzaam all electric project wordt ontwikkeld door Brivec. Het bouwteam wordt gevormd door Jorritsma Bouw, Onix NL, Goudstikker-De Vries, Noorman Bouw- en milieuadvies, adviesbureau Feijen en Damstra Installatietechniek.

Lees <hier> meer over dit project.

Deel dit bericht:

21 september 2018

Groningse culturele ambassade in Leeuwarden geopend.

Vandaag is de Groningse Culturele Ambassade in Leeuwarden geopend. Het ambassadegebouw bestaat uit vier drijvende Cubestees.

Onder coördinatie van het CBK (Centrum Beeldende Kunst Groningen) tonen de Bierumer School, Academie Minerva, NAIP, NP3, SIGN en het CBK hier hedendaagse kunst over de impact en mogelijkheden van water en waterstof. Naast exposities is er in dit bijzondere bouwwerk ook een divers activiteitenprogramma en speciaal voor kinderen zijn er in de herfstvakantie workshops. De ambassade is een bijdrage van de gemeente en de provincie Groningen aan LF2018.

De ambassade is vrij toegankelijk van 15 september t/m 18 november van woensdag t/m zondag van 13 tot 17 uur.

De Cubestees vinden daarna een plek in Groningen op het voormalige Suikerunieterrein.

Kijk <hier> even binnen.

Deel dit bericht:

3 september 2018

Eerste ronde Vredeman de Vriesprijs 2018 gehaald

Uit veertig inzendingen voor de Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur 2018 heeft de jury een eerste selectie van achttien potentiële kanshebbers gemaakt. Onze inzendingen, Integraal Kind Centrum It Werflân in Rottevalle en het Museum Houtstad IJLst, zitten daar alletwee bij!

In het najaar worden de genomineerden en de winnaar door de jury voorgedragen aan Gedeputeerde Staten van Fryslân. Hierna maakt Gedeputeerde Staten van Fryslân bekend welke bouwwerken voor de prijs worden genomineerd en benoemt ze de uiteindelijke winnaar.

De officiële bekendmaking van de winnaar vindt plaats op zaterdagmiddag 3 november 2018.

Lees <hier> meer over IKC It Werflân en <hier> over het Museum Houtstad IJLst.

Deel dit bericht:

9 juli 2018

Groningen Culturele Ambassade in Leeuwarden start 15 september

In september gaan de Gemeente Groningen en Provincie Groningen op uitnodiging van Leeuwarden-Fryslân 2018 met een culturele ambassade naar Leeuwarden. In de ambassade programmering van Academie Minerva GroningenBierumer SchoolCBK Groningen (Centrum Beeldende Kunst), NAIPNPdrie Mediacombinatie en sign. De ambassade bestaat uit cubestees van Onix NL en RIZOEM.

Zet alvast in je agenda, de ambassade start op 15 september.

Lees <hier> meer over de Cubestee.

Deel dit bericht:

2 juli 2018

En de Drentse Architectuurprijs gaat naar…

Wij zijn het helemaal eens maar ook trots met de beoordeling van de jury over de zorgboerderij te Oudemolen:

‘De kracht zit in de eenvoud! Zorgschuur Oudemolen is architectuur als een beeldhouwwerk in een krimpgebied waarbij het platteland opnieuw wordt verkend. Omgekeerde integratie leidt tot een eerlijk, mooi, houten object met een grote drie dimensionale kwaliteit. De herinterpretatie van een boeren schuur is een voorbeeld voor kleinschalige ambachtelijke architectuur.
In de zorgschuur wordt je verrast door de ruimtelijkheid, de doorzichten en het contact met de straat. Rust en activiteit wisselen elkaar af. De consequentie van het materiaalgebruik geeft een vertrouwd beeld.
De zorgschuur heeft meerdere functies waardoor steeds meer bewoners gebruik kunnen maken van het prachtige ontwerp van Onix.’

De drie winnende ontwerpen tot nu toe agenderen interessante thema’s in de regio:
2014 Transformatie oude boerderijen, “Zoekend Huis #4” Peize, Onix NL
2016 Openbare ruimte, Raadhuisplein, Latz+Partner
2018 Brede school te Dwingeloo, De Zwarte Hond

We feliciteren De Zwarte Hond en gemeente Westerveld met de DAP 2018 prijs! 

Lees <hier> meer over de zorgboerderij in Oudemolen.

Deel dit bericht:

26 juni 2018

Vier Cubestees huisvesten culturele ambassade

Vier Cubestee kubussen verschijnen binnenkort op pontons tussen de Blokhuispoort en de Waeze in Leeuwarden en doen daar dienst als culturele ambassade van Groningen. Drie van de vier kubussen worden gekoppeld en vormen zo een expositieruimte met een lengte van 18 meter. De ambassade blijft tot 23 november in Leeuwarden, gevuld met ‘bijzondere installaties’ rond water en waterstof. Zes beeldende kunstinstellingen en de RUG werken dit uit. Daarna krijgen de kubussen een nieuw leven op het Suikerunieterrein in Groningen

Lees meer over de ambassade in het Dagblad van het Noorden of in de Leeuwarder Courant en lees hier meer over de Cubestee.

Deel dit bericht:

1 juni 2018

Onix NL wint eerste GRAEX.

Stadsbouwmeester Jeroen van Willigen heeft op de dag van de architectuur bij de uitreiking van de prijs voor het mooiste gebouw van Groningen een nieuwe prijs geïntroduceerd; de GRAEX - Groninger Architectuur Exportprijs. We zijn trots dat Onix NL de primeur heeft en met de Passerelle in Dieren de eerste GRAEX prijs heeft gewonnen. We feliciteren Nijestee met het winnen van de eerste GROP, de prijs voor het beste opdrachtgeverschap. En De Zwarte Hond en Cappuvino feliciteren we met het winnen van de publieks- én de juryprijs voor het beste gebouw in Groningen!

Lees hier meer over de passerelle in Dieren.

Deel dit bericht:

28 mei 2018

Ondertussen in Meerstad

Lees hier meer over dit woonhuis

Deel dit bericht:

15 mei 2018

Zorgschuur genomineerd voor Drentse Architectuurprijs 2018!

Nu kunt u stemmen…

De zorgschuur in Oudemolen is een van de acht projecten die door de vakjury zijn genomineerd voor de Drentse Architectuurprijs 2018. We wachten de definitieve uitslag op 2 juni af en zijn natuurlijk benieuwd wie er met de prijs naar huis gaat.

Nu is het woord aan het publiek, aan u dus – er kan gestemd worden op één van de 32 inzendingen en behalve de zorgschuur in Oudemolen zijn we ook met het Erkerhuis #2 uit Midlaren vertegenwoordigd. Stemmen kan tot en met zondag 27 mei.

Lees hier meer over de zorgschuur in Oudemolen en hier over het Erkerhuis #2 in Midlaren.

Stem nu hier, en moge de beste winnen!

Deel dit bericht:

21 april 2018

Museum Houtstad IJlst feestelijk geopend

Lees hier wat de Leeuwarder Courant erover schrijft.

En lees hier meer over het gebouw.

Deel dit bericht:

12 februari 2018

Ondertussen bij de Nieuwe Linie

Lees hier meer over dit project.

Deel dit bericht:

13 januari 2018

Gebinteergebegint

Zaterdag 13 januari werden de gebinten van het Meerhuis in Meerstad feestelijk voor het voetlicht gebracht.

Lees hier meer over het Meerhuis.

Deel dit bericht:

31 oktober 2017

Schuurbericht

In het nieuwste nummer van ArchitectuurNL Magazine een artikel over schuurarchitectuur, waarin we goed zijn vertegenwoordigd! Haiko noemt de schuur ‘een functionele ruimte met karakter, die uitdaagt tot ander gebruik’.

We bieden je hier het artikel ter lezing aan en lees hier wat dat nummer nog meer te bieden heeft.

En hier een overzicht van door ons gerealiseerde schuurarchitectuur.

Op de foto's de multifunctionele schuur in Noordlaren, uit 1999.

Deel dit bericht:

29 september 2017

Onix NL architect van Kindcentrum Wagenborgen

Voor de bouw van het nieuwe kindcentrum in Wagenborgen heeft de architectenselectie plaatsgevonden. En wij zijn het geworden! We hebben de beste visie voor het nieuwe kindcentrum gepresenteerd. Het nieuwe kindcentrum, dat op het voormalig Groot Bronswijk terrein wordt gerealiseerd, biedt onderdak aan leerlingen van basisschool De Kronkelaar uit Wagenborgen en peuters van peuteropvang Kids2b. Naar verwachting wordt in juni 2018 gestart met de bouw en kunnen de kinderen vanaf augustus 2019 naar het nieuwe kindcentrum.

Delfzijl maakt het basisonderwijs toekomstbestendig door een groot aantal basisscholen onder te brengen in kindcentra, waarin basisonderwijs en kinderopvang is samengebracht. Met deze scholentransitie wil de gemeente bijdragen aan een kwalitatief goed onderwijsklimaat, duurzaamheid en een toekomstbestendige omgeving voor kinderen.

Lees hier meer over de Parkschool.

Deel dit bericht:

25 september 2017

Geboren: Lutje Laif

Afgelopen weekend is in de Energy Barn in het Zernike Lutje Laif geboren. Lutje Laif is de bijdrage van Onix NL aan de Tiny House-movement. ‘Tiny House’ betekent voor ons niet alleen kleiner wonen, maar ook ‘Big Space’. Ons tiny house staat niet op wielen, maar vraagt juist om een weloverwogen positionering in het groen. Met Lutje Laif heeft u binnen de beperkte oppervlakte toch een maximale ruimtelijke beleving! Met de ervaringen van een persoonlijk tuinhuis én ons multifunctioneel woonproduct ‘Cubestee’ als bagage hebben we een nieuw product ontworpen voor ‘compact, comfortabel en in het groen’ wonen.

Lutje Laif kan voor u gebouwd worden, maar u kunt het ook zelf bouwen! Hou voor meer informatie onze website in de gaten.

Deel dit bericht:

4 september 2017

Enne Jans Heerd in Maarhuizen opent haar deuren tijdens Open Monumentendag op 10 september 2017.

De achttiende-eeuwse boerderij 'Enne Jans Heerd' ligt een klein stukje ten oosten van Winsum op de wierde van Maarhuizen. Normaal gesproken is de boerderij gesloten voor publiek maar tijdens Open Monumentendag op 10 september zijn haar deuren geopend voor publiek. Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De wierde en boerderij van Maarhuizen zijn beide rijksmonumenten. De eerste vermelding van Maarhuizen is als 'de maiori Husun' op een lijst van bezittingen van het Klooster Werden uit rond het jaar 1000. Er stond mogelijk een voorwerk van het Kloosterwijtwerd. Latere benamingen voor de plaats zijn 'Marahusum', 'Marrahusen' en 'Marhusen'. De naam betekent vermoedelijk 'bij de grote huizen' ter onderscheiding van het verdwenen Lutkehuizen (minori Husum).

Op zondag 10 september is de Enne Jans Heerd van 11:00 tot 17:00 geopend en kunt u meer te weten te komen over de bijzondere historie en een kijkje nemen op deze prachtige plek. Ook is er ruimte om uw eigen inbreng te geven voor de toekomstige invulling ervan.

Culturele organisatie De Bouwplaats zorgt voor een muzikale omlijsting met diverse jonge artiesten. Tevens zijn er verschillende creaties op het terrein te zien die door studenten van de Academie van Bouwkunst zijn gemaakt als gezamenlijke start van het nieuwe studiejaar.

Staatsbosbeheer onderzoekt de mogelijkheden om deze locatie duurzaam te ontwikkelen en een nieuwe functie te geven. Daarin werken zij samen met ontwikkelaar Rizoem, architectenbureau Onix NL en de Academie van Bouwkunst Groningen.

We zien u daar graag.

Deel dit bericht:

21 augustus 2017

Geslaagde deltavlucht vanaf De Johanna.

Vandaag is een deltavlieger vanaf een studentenflat gesprongen. Voormalig Nederlands kampioen deltavliegen Arne Tanzer koos rond 7.00 uur het luchtruim vanaf De Johanna, een hoge studentenflat op de Uithof. Hij werd bijgestaan door een stuntteam. Tanzer zou de vlucht eigenlijk vrijdag al maken, maar toen bleek het weer te slecht. De deltavlieger is naar eigen zeggen nu alsnog de eerste in Europa die vanaf een gebouw is gestart. Hij vroeg daarvoor eerst de nodige vergunningen aan. De gewezen landskampioen wil met de stunt het deltavliegen bekender maken. Een filmpje van de vlucht vind je hier.

De Johanna daagt blijkbaar uit tot onverwacht gebruik: in maart werd vanaf de flat al eens een 200 meter lange tokkelbaan gespannen. Studenten zamelden zo geld in voor de Plusbus Erop Uit en de Stichting Leergeld Utrecht.

Deel dit bericht:

13 juli 2017

Voetgangersbrug in Dieren gereed

De imposante brug met houten bekleding over het spoor van treinstation Dieren is onlangs in gebruik genomen. De brug maakt deel uit van een grootschalige stationspleinrenovatie en is een samenwerking tussen ProRail, de gemeente Rheden en provincie Gelderland.

We hebben bewust voor het product Accoya gekozen. Voor ProRail zijn er drie dingen erg belangrijk: veiligheid, degelijkheid en weinig onderhoud. Accoya is dan veruit het beste product; het is een hard materiaal en ontzettend vormvast. Hierdoor is het gebruik van hout veilig genoeg geacht voor gebruik boven het spoor. Daarnaast verlaagt het de kosten voor periodiek onderhoud. Het hout vergrijst op een hele mooie manier waardoor het niet nodig is om verf te gebruiken. De lange garantie die Accsys geeft op Accoya hout en de eerdere ervaringen die wij met het hout hebben, maken dat wij vertrouwen hebben in het product voor gebruik boven het spoor.

In totaal is er 30m3 onbehandeld ruw Accoya in verschillende afmetingen horizontaal bevestigd op de staalconstructie van de balustrade. Er zijn maatregelen genomen om de houten delen op de brug zo deugdelijk mogelijk te maken en schade door wind en vandalisme te voorkomen. Waar 18 millimeter houten platen gebruikelijk is voor bekleding, kozen wij hier voor Accoya delen van 32mm, 50mm en 63mm dikte. De planken in verschillende diktes zijn om en om gemonteerd voor een tactiel reliëf. Montage gebeurde met RVS-schroeven via onzichtbare schroefdoppen, om vernieling tegen te gaan.

Medio 2019 is het gehele project ‘Traverse Dieren’ bestaande uit de voetgangersbrug, een tunnelbak en parkeervoorziening gereed. Door de positieve ervaring met Accoya in de wandelbrug past de architect van de parkeergarage daar het hout ook toe.

Deel dit bericht:

25 juni 2017

Niet onopgemerkt gebleven

Erkerhuis #1 is gesignaleerd, in het Fries Dagblad

Wie het gemist heeft kan het hier lezen.

Deel dit bericht:

2 juni 2017

Scharrelstedenbouw in Barneveld

Op de locatie Valkhof in Barneveld, waar nu nog een school staat, worden de komende jaren in totaal 24 woningen gerealiseerd. Het winnende ontwerp voor de locatie is gemaakt door de ontwerpcombinatie van Bosch en Slabbers landschapsarchitecten en Onix NL in opdracht van de Bolton Groep uit Zegveld. De Valkhof is vanwege de centrale ligging en het feit dat het gebied wordt omsloten door een waterpartij, gecombineerd met waardevolle bomen, dé Barneveldse parels.

De selectiecommissie beoordeelde de ontwerpen en wees ‘De Enk’ van de Bolton Groep als winnend aan met een hoge score voor plankwaliteit en duurzaamheid. De gekozen stedenbouwkundige opzet, verkaveling en architectuur in combinatie met de gedetailleerde uitwerking van de materialisatie van de architectuur en inrichting van de openbare ruimte hebben de commissie overtuigd.

Het karakter van de buurt is ontleend aan het kleinschalige landschap van de Gelderse Vallei. Het landschap met de bomen, hagen, hoogteverschillen, greppels en “keuterboerderijen” met schuren domineren het beeld. Dit landschappelijke beeld wordt in alle facetten van de ruimtelijke expressie vertaald. Maar ook de ruimtelijke configuratie appelleert aan de Gelderse Vallei, een vrije vormgeving waar je als bezoekers of bewoners als vanzelf doorheen manoeuvreert, met een royaal, groen hart in het midden. De ruimtelijke opzet is zorgvuldig uitgekristalliseerd en geeft een gewogen verhouding tussen groen en woningen. De afstand tussen woningen is voldoende om privacy te garanderen en voldoende om het groen te laten spreken.

Het plan is stedenbouwkundigkundig alzijdig georiënteerd door de enigszins verhoogde, omhaagde woonerven, die ruim gesetteld zijn in een riant groen landschap. Door de omhaging hebben de woonerven op zichzelf al een alzijdigheid met een eenduidig groene uitstraling. Binnen de woonerven en rondom de centrale ruimte zijn de woningen zo geplaatst en geschakeld dat er naar alle richtingen entrees en zichtzijden van de woning aanwezig zijn. Deze ‘scharrelstedenbouw’ resulteert in een gastvrij welkom en een goede sociale cohesie in de buurt. Door verschillende lichte draaiingen van de woningen ontstaat een zeer gevarieerd beeld. De woningen zijn zo ontworpen dat deze zich alzijdig laten lezen. Door de afgeschuinde hoeken, de dakvlakken en de charmante materialisering doen de woningen warm en landelijk aan.

Lees hier meer over dit project.

Deel dit bericht:

23 mei 2017

Tentoonstelling Wonen in Stadshart geopend

Groningen is de afgelopen tien jaar snel gegroeid. Deze trend zet de komende tijd door. Ook het wonen in de binnenstad wordt steeds populairder. Niet alleen onder jongeren en studenten. Gezinnen, pas samenwonenden, 55-plussers en (kleine) ondernemers wonen net zo graag in het stadshart.

Het stadshart biedt nu nog weinig plek aan deze doelgroepen. WONEN IN STADSHART wil daar verandering in brengen. De tentoonstelling toont plannen voor 14 locaties in het hart van de stad. Wonen aan het Gedempte Zuiderdiep, een studie door Onix NL in samenwerking met must, is er een van.

De tentoonstelling WONEN IN STADSHART kunt u nog bezoeken tot en met dinsdag 4 juli op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Locatie: Gedempte Zuiderdiep 98 te Groningen.

Lees hier meer over de studie Wonen aan het Gedempte Zuiderdiep.

Lees hier meer over WONEN IN STADSHART.

Deel dit bericht:

12 mei 2017

Megameubel 013

Afgelopen week heeft Onix NL (Nina, Seline & Wouter) op uitnodiging van Avans Hogeschool Tilburg een workshop gegeven in de spoorzone als onderdeel van de Ecoweek 2017. Negen studenten hebben onder onze begeleiding in vier dagen tijd een megameubel ontworpen en gebouwd van pallets en steigerplanken. Bij het verbinden van de pallets is niet gezaagd en er zijn geen schroeven of spijkers gebruikt; ze zijn dus 1-op-1 her te gebruiken.

Op de eerste dag hebben de studenten een aantal constructieprincipes getest. Op basis van een driehoek die steeds halfsteens geschakeld is, is een installatie gebouwd die een relatie aangaat met de directe context. Drie voormalige treinsporen worden middels dit meubel met elkaar verbonden. Daarmee heeft dit spoor geen einde meer. Je kunt erop, erdoor, erin, erover en eronderdoor bewegen. In deze route zijn plekken om te zitten en daardoor mensen te kunnen ontmoeten. De schetsen en tekeningen die ze van tevoren hadden gemaakt, zijn doorontwikkeld tijdens het bouwen. Het voorhanden zijnde materiaal (onregelmatige houten afval pallets) en de onregelmatige ondergrond gaven de noodzaak om te improviseren.

Kortom: ‘learning by doing’.

Deel dit bericht:

5 mei 2017

Ondertussen in Midlaren...

... meer over het erkerhuis in Midlaren vindt u hier.

Deel dit bericht:

26 april 2017

Onix NL met ceremoniegebouw in de finale van de Brabantse Stijlprijs

De Provincie Noord-Brabant heeft de finalisten van de Brabantse Stijlprijs bekend gemaakt. De vijf finalisten zijn ontmoetingscentrum De Wingerd in Natuurtuin 't Loo in Bergeijk (met een ontwerp van Jef van den Putte), de Andreas Schotel wandel- en kunstroute in Hilvarenbeek, natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen-Chaam (met een ontwerp van ONIX), dorpshuis De Trapkes in Rucphen en Landerij van Tosse in Oss. Op 18 mei a.s. worden de winnaars van de juryprijs en de publieksprijs bekend gemaakt. Tot en met 12 mei kan het publiek een voorkeur uitspreken via www.debrabantsestijlprijs2017.nl

Natuurbegraafplaats De Hoevens (gemeente Alphen-Chaam) is gekozen vanwege het uitmuntende rentmeesterschap van de eigenaren. Het ecologisch-circulair gedachtegoed is vertaald naar een eigen normen- en waardenkader waarin lokale middenstand (brouwerij, kistenmaker, recreatie) een vanzelfsprekende rol speelt.

De Brabantse Stijlprijs 2017 daagde Brabantse gemeenten uit om goede voorbeelden in het zonnetje te zetten. Het ging hierbij om gerealiseerde ruimtelijke initiatieven, waarbij niet alleen de gemeente een rol van betekenis heeft gespeeld, maar waarbij vooral de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en initiatiefnemers doorslaggevend is geweest. 45 Brabantse gemeenten zonden 82 projecten in. Daaruit nomineerde de jury in eerste instantie 18 projecten die in de maand maart werden bezocht. Dat leidde tot vijf finalisten die volgens de jury het beste passen bij de beoordelingscriteria, als maatschappelijke waarde, lef, doorzettingsvermogen en originaliteit.

Lees hier meer over het ceremoniegebouw in Alphen-Chaam.

Lees hier meer over de Brabantse Stijlprijs.

Deel dit bericht:

10 april 2017

Passerelle Dieren afgelopen weekend op plek gezet

In Dieren werden afgelopen weekend de onderdelen van de passerelle op hun plek getakeld.

Lees hier meer over de passerelle in Dieren.

Deel dit bericht:

17 maart 2017

Ondertussen in Offingawier

Deel dit bericht:

17 maart 2017

Ondertussen in Onnen

Lees hier over het zoekende huis #5 in Onnen.

Deel dit bericht:

17 maart 2017

Ondertussen in Midlaren

Lees hier over het erkerhuis in Midlaren.

Deel dit bericht:

24 februari 2017

Duurzaam MFC It Werflân in Rottevalle geopend

Vrijdag 17 februari is het MFC It Werflân in Rottevalle officieel geopend. Duurzaamheid stond voorop bij de bouw en de inrichting. Neem de wanden in het hele gebouw, ze bestaan uit houten platen die met schroeven zijn vastgezet. ‘Als je het gebouw afbreekt, kun je ze weer opnieuw gebruiken’, legt secretaris Hennie Meppelink van het dorpshuisbestuur het principe van cradle to cradle – van wieg tot wieg – uit. ‘Afval bestaat niet; als je het niet meer nodig hebt, kun je het ergens anders voor gebruiken en belast je het milieu er niet mee.’

In 2009 kreeg dorpshuis It Tiksel groen licht voor nieuwbouw van de gemeente Smallingerland. Ze wilden het eerste C2C-dorpshuis van Nederland worden en gingen aan de slag met het maken van plannen en het aanvragen van subsidies, geadviseerd en begeleid door Doarpswurk. Naast de gemeente en de provincie was Stichting Doen een belangrijke subsidiënt.

Toen ze in 2012 met de bouw van start zouden, kwamen de beide scholen uit het dorp met het verzoek of ze als gefuseerde nieuwe school konden meedoen in de nieuwbouw. Het hele proces van plannen maken moest opnieuw beginnen. Bovendien nam de gemeente het project over van het dorpshuisbestuur, maar deze bleef een belangrijke vinger in de pap houden. Belangrijke voorwaarde van de dorpshuisbestuurders was dat het C2C-principe gehandhaafd bleef. Dat betekende bijvoorbeeld dat het materiaal zoveel mogelijk uit de regio moest komen, maar ook de benodigde mankracht. Ook de inzet van vrijwilligers vroeg om een goede communicatie.

MFC It Werflân bestaat nu uit een school, dorpshuis, kinderopvang en peuterspelen, waarbij verschillende ruimtes gezamenlijk worden gebruikt. Een deel van de jeugdsoos bijvoorbeeld is ook in gebruik bij de buitenschoolse opvang en de kinderen van de school hebben activiteiten in de grote zaal, die met schuifwanden in meerdere kleinere zalen kan worden verdeeld.

Het resultaat van jaren van plannen maken, bouwen en overleggen is vrijdag 17 februari officieel geopend. Hennie Meppelink werd daarbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten voor de samenleving. Behalve bestuurslid van het dorpshuis heeft ze nog vele andere maatschappelijke functies vervuld. Ook voorzitter Joop Mast van het dorpshuis kreeg een lintje. Het onderstreept het belang van de inzet vanuit het dorp bij de realisatie van deze nieuwe dorpskern.

Lees hier meer over MFC It Werflân.

Deel dit bericht:

16 februari 2017

Ondertussen in Almelo

werken ze bij Buiting machinebouw & staalconstructies aan de passerelle in Dieren. In het weekend van 8 en 9 april wordt alles op zijn plek gehesen.

Lees hier over de passerelle.

Deel dit bericht:

7 februari 2017

Ondertussen in Midlaren...

Deel dit bericht:

1 februari 2017

Leverbaar: de Cubestee

216 m3 aan ruimte, vrij indeelbaar, duurzaam en betaalbaar!

Vanuit de basisvorm van 6x6x6 meter zijn er vele mogelijkheden. Niet alleen kunt u de indeling zelf bepalen, er zijn ook variaties mogelijk in gevelafwerking, interieurafwerking en energieprestatie. Daarnaast zijn de mogelijkheden tot uitbreiding eindeloos.

De Cubestee voldoet aan alle eisen van het bouwbesluit en is makkelijk te verplaatsen. Hij is ontwikkeld in samenwerking met een houtskeletbouwer en in grote aantallen op korte termijn te leveren.

Hij kan overal staan: op een erf, in de achtertuin, maar ook in de stad. In zijn eentje of geschakeld tot woningblok of zelfs tot een wijkje.

Kortom: een beproefd modulair, schaalbaar, schakelbaar en remontabel bouwconcept, waarmee wij flexibel en snel kunnen reageren op uw vraag.

Kijk op www.cubestee.nl

Deel dit bericht:

9 januari 2017

Zoo maak je de toekomst

Tien spelregels voor het voormalige dierenpark Emmen

De gemeente wil het voormalige dierenpark in Emmen omvormen tot een bruisend stadspark. Het team Onix, LOLA en GIDZ heeft een tiental spelregels opgesteld om de omvorming te begeleiden en te zorgen dat er een levendig en duurzaam stadspark ontstaat dat wordt gedragen door de Emmenaren.

De drie belangrijkste ruimtelijke spelregels: benut wat er al is, zet de bomen in hun kracht en gebruik de ha-ha als drager van het park. Het park heeft een unieke en rijke geschiedenis. Gebruik daarvan de materialen, de structuren, en de verhalen om de oude wortels van het dierenpark te vieren. De oude bomen spelen daarin een hoofdrol. Maar ook de historische ha-ha, de landschappelijke structuur die gebruikt werd om de dieren in hun verblijven te houden zonder van hekken gebruik te maken: deze kan in het nieuwe park de hoofdpromenade worden.

Drie van de tien spelregels richten zich met name op een duurzame toekomst: laat hier de toekomst zien, werk biobased en greentech, en vergroot spontaniteit, flexibiliteit en veerkracht. Het is mogelijk het park te gebruiken als een voedingsbodem voor een duurzame en biobased economie. De hoofdpromenade door het park doet hierin mee: mogelijk wordt het een energieleverende en interactieve route met op de gebruiker gerichte, gepersonaliseerde, berichten en aanwijzingen.

Er ligt een bouwopgave in het oude dierenpark. De gemeente verkent de mogelijkheid om in het park nieuwe woningen te bouwen. Het team Onix NL, LOLA & GIDZ is hierin voorzichtig: het is een relatief klein park en het parkgevoel is het allerbelangrijkste, dat mag niet aangetast worden. Laat landschap en bebouwing daarom in elkaar overgaan: dat is hier de spelregel. Bouw in natuurlijke materialen als hout en sluit het maaiveld en de gebouwen naadloos op elkaar aan.

Uiteindelijk ontstaat er een levendig park voor iedereen. Daar gaan de volgende regels over: maak een mensenpark voor iedereen, maak een plek om te verkennen en te beleven, en verbind het park met Emmen. Hier is een hoofdrol weggelegd voor de Savanne: het voormalige verblijf van olifanten en zebra’s midden in het oude dierenpark. Dit is de nieuwe weide voor iedereen in en om Emmen: een plek om te rusten, te spelen, te experimenteren, te musiceren, etc.

Download hier ons volledige dossier.

Deel dit bericht:

20 december 2016

Bureau-excursie

Vandaag zijn we op excursie geweest naar een aantal van onze eigen projecten. Begonnen in Rottevalle bij het onlangs opgeleverde Integrale Kind Centrum/buurthuis voerde de dag langs het IKC Johan Willem Friso in Leeuwarden (met concert!), het woonhuis in aanbouw in Offringawier (waarover binnenkort meer), het Zoekende Huis #4 in Peize en het Zoekende Huis #5 in Onnen. We eindigden in een herberg aldaar waar we afscheid namen van Wilbert Steenhuis. Succes in Arnhem, Wilbert!

Deel dit bericht:

2 december 2016

Ondertussen in Midlaren...

Deel dit bericht:

16 november 2016

Wij zijn geselecteerd om een ontwerp te maken voor de Voorzorg op Texel.

Natuurmonumenten gaat op de locatie van de Voorzorg een natuurinformatiecentrum ontwikkelen met informatie over vogels en haar binnen- en buitendijkse terreinen. De Voorzorg wordt een plek voor natuurbeleving en er komen faciliteiten voor vrijwilligers, bijeenkomsten en vergaderingen. Natuurmonumenten wil op dezelfde locatie haar beheerkantoor en werkplaats/opslag vestigen. Vanaf hier beheert Natuurmonumenten straks al haar terreinen op Texel.

Natuurmonumenten vroeg vijf architectenbureaus om een visie op de locatie te maken met eerste ideeën voor een ontwerp. Uiteindelijk werd ons concept gekozen. Het concept van Onix NL gaat uit van de typisch Texelse schapenboeten. Het centrum staat met het lage deel van de kap in de windrichting zoals de meeste schapenboeten op Texel staan. Het centrum en de buitenruimte ligt als een vogelnest in het open weidelandschap. Het concept sluit het beste aan bij de wensen van Natuurmonumenten. De buitenruimte wordt ontworpen door LOLA Landscape Architects.

Deel dit bericht:

9 november 2016

Ondertussen in Midlaren...

Deel dit bericht:

8 november 2016

Ondertussen in het Zoekende Huis #5 in Onnen...

Lees hier meer over dit project.

Deel dit bericht:

21 oktober 2016

Eerste Cubestee staat in Eindhoven!

Ons plan Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten, een van de finalisten van de prijsvraag A Home away from Home voor tijdelijke huisvesting van vluchtelingen, georganiseerd door het COA en de Rijksbouwmeester, presenteren we tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Deze vindt plaats van 22 t/m 30 oktober. Je vindt ons in de Cubestee op het Stadhuisplein. Vanaf zaterdagochtend 11.00 uur zijn alle prototypes open voor bezichtiging. Wees welkom om de Cubestee te bekijken of kom naar een van onze aktiviteiten: dinsdag 25 oktober een rondetafelgesprek over ‘Duurzame (vluchtelingen)opvang en flex-wonen’, donderdag 27 oktober een rondetafelgesprek over ‘Nieuwe erven: zelfredzaam en zelfvoorzienend’ en vrijdag 28 oktober een Kubuslezing door Haiko Meijer (Onix NL). Steeds van 15.00 tot 17.00 uur.

Lees hier meer over ons plan dat we samen met Stichting Het Groninger Landschap, RIZOEM, GIDZ, MD landschapsarchitecten, Dékan en Friso Bouw hebben gerealiseerd of download hier de brochure.

Lees hier meer over A Home away from Home.

We zien je graag in Eindhoven!

Deel dit bericht:

14 september 2016

Feestelijke opening!

De Johan Willem Friso school is vandaag feestelijk geopend door de wethouder. De kinderen hebben prachtig gezongen met de geweldige akoestiek van de kerk!

De Johan Willem Frisoschool in Leeuwarden heeft een bijzondere oplossing gevonden voor een knellend probleem. De school, die uit z’n voegen barst, heeft het aangrenzende leegstaande kerkje bij het schoolgebouw getrokken. Die uitbreiding maakt tevens de omvorming mogelijk naar een integraal kindcentrum. Vanaf dit schooljaar zijn kinderen van nul tot en met dertien jaar in de vernieuwde school te vinden.

Friesland kampt op het platteland met krimp, maar in sommige wijken van Leeuwarden stijgt het aantal kinderen nog. De Johan Willem Frisoschool verwacht door te groeien van 300 naar 350 kinderen. Voor nieuwbouw is geen plaats; de jarendertigwijk Huizum is heel compact gebouwd. De Pniël kapel, die tegen de school aan staat, kwam leeg door samenvoegingen van verschillende kerkgemeenten.

Lees hier meer over dit project.

Deel dit bericht:

9 september 2016

Ondertussen in Midlaren...

Deel dit bericht:

9 september 2016

Ondertussen in Onnen...

Deel dit bericht:

29 juni 2016

Groningse inzending winnaar van prijsvraag ‘a Home away from Home’

‘Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten’ is één van de zes winnaars van ‘a Home away from Home’; een prijsvraag die het COA en de Rijksbouwmeester hebben uitgeschreven voor nieuwe ideeën over huisvesting van asielzoekers. De Groningse inzending voorziet in herbestemming van monumentale of beeldbepalende boerderijen in Oost-Groningen tot kleinschalige huisvesting van asielzoekers. Deze vorm van huisvesting verbetert de kansen op integratie, geeft een goede herbestemming aan monumentale boerderijen en helpt bij het overeind houden van voorzieningen in het krimpgebied Oost-Groningen. Het concept is ontwikkeld met een multidisciplinair team van ontwerpers, ontwikkelaars, bouwers, financiers en een erfgoedorganisatie: architectenbureau Onix NL, Het Groninger Landschap, GIDZ, Rizoem, Friso Bouwgroep, MD Landschapsarchitecten en Dékan.

Download hier ons plan.

Lees hier meer over het AZC aan de Energieweg in Groningen een actuele toepassing van de Cubestee, verder over de Veenkubus #1, het Poplart Theatre, de Hutboomkubus, Veenkubus #1,2,3 en lees voor veel achtergrond onze nog altijd actuele Kubuskrant.

Op Archined een goed artikel.

Deel dit bericht:

17 juni 2016

Fraeylema Folly Festival

Zaterdag 18 juni vindt de feestelijke opening plaats van de ‘New Follies op Fraeylema en het erfgoedplein van Slochteren’. Met vertellers, straattheater, smakelijkheden, folly-excursies, muziek en nog veel meer! U kunt de follies op eigen gelegenheid bekijken of meedoen aan een folly-excursie. Geef u daarvoor op via info@fraeylemaborg.nl. De ontwerpers en bouwers zijn aanwezig om bij hun folly tekst en uitleg te geven. Dat betekent dat u Haiko Meijer en Freddy Brossois kunt treffen bij het Koetshuisje.

De opening wordt verricht door Anja Woortman, wethouder van Slochteren, om 11.30 uur op het erfgoedplein. Daar vindt een concert plaats door Fanfare Concordia uit Siddeburen. Einde van het festival om 17.00 uur.

Voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een trammetje.

Tot morgen? Tot morgen!

Meer over het Koetshuisje vindt u hier.

Deel dit bericht:

16 juni 2016

Cubestee is bouwsteen van nieuw asielzoekerscentrum

Het nieuwe asielzoekerscentrum naast het voormalig Suikerunieterrein in Groningen wordt opgebouwd uit door ons ontworpen houten kubuswoningen. Het biedt straks plaats aan zeshonderd vluchtelingen. We hebben het plan samen met Rizoem en Friso Bouwgroep, beide uit Groningen, ontwikkeld.

De houten woningen zijn varianten op de Cubestee. Die is weer een vervolg op de Veenkubus die in 2005 werd ontwikkeld als pionierswoning voor de Groninger Veenkoloniën. De eerste Veenkubus werd daadwerkelijk in 2010 gebouwd in Veendam, daarna volgden er meer…

Lees er hier en hier over in het Dagblad van het Noorden van 16 juni jl.

Deel dit bericht:

9 februari 2016

Transformatie onderweg

De Johan Willem Friso school in Leeuwarden breidt uit in de naastgelegen kerk en hoewel het werk nog niet klaar is is de regionale pers er al vol van. Lees hier meer, onder andere over hoe we het schoolplein groter maken… op het dak.

Deel dit bericht:

26 januari 2016

Schoorstenenhuis binnenstebuiten

Alweer een rondleiding door een door ons ontworpen woonhuis. Het schoorstenenhuis is 27 januari een van de items in het programma ‘BinnensteBuiten” en bewoners Sandra en Harold leiden je rond. Hoe er steeds meer schoorstenen bijkwamen en het huis aan zijn naam kwam. En hoe we vasthielden aan hout als belangrijkste materiaal, met succes. Gemist? Geeft niet, zie het hier terug.

En hier vind je meer informatie over dit woonhuis.

Deel dit bericht:

25 januari 2016

Blackbird in het nieuws!

14 januari jl. was het door ons ontworpen huis Blackbird te zien in het programma BinnensteBuiten – over hoe je onder de vleugels van een merel kunt wonen. De eigenaar geeft een heldere rondleiding. Gemist? Zie het hier terug.

En zie hier meer van dit woonhuis.

Deel dit bericht:

31 oktober 2015

Demonstratie shou sugi ban en lezing

In het kader van het project New Follies op het landgoed Fraeylemaborg te Slochteren, demonstreert Pieter Weijnen van Zwarthout zaterdag 7 november hoe je hout brandt volgens de eeuwenoude, traditionele Japanse wijze Shou Sugi Ban. Het hout zal worden toegepast voor het koetshuisje, ontworpen door Haiko Meijer. Geïnteresseerden kunnen deze demonstratie tussen 11.00 - 15.30 uur
bijwonen. Op het landgoed is ook een eerste blik te werpen op de in aanbouw zijnde folly.

De Japanse techniek die Pieter Weijnen demonstreert – een koker van drie planken waarbinnen de plank in brand wordt gestoken – gebruikte hij ook als experiment bij de bouw van zijn eigen huis in 2009. In 2012 heeft hij Zwarthout opgericht en het proces verder geprofessionaliseerd. Inmiddels wordt het toegepast als gevelbekleding voor verschillende bouwprojecten en wordt het gebruikt voor diverse interieur toepassingen. Zwarthout is uniek en de enige in Europa die gebrand hout produceert.

Stichting Landgoed Fraeylemaborg organiseerde deze ontwerpprijsvraag voor de realisatie van tien follies, die eveneens als tentoonstellingsruimte dienst kunnen doen. In de follies vinden twee tot drie tentoonstellingen per jaar plaats. Kunstenaars, ontwerpers en architecten werden uitgenodigd een schetsontwerp te maken. Studenten van diverse opleidingen worden uitgenodigd om mee te bouwen om de waarde van het ambacht bij hen onder de aandacht te brengen. De follies zullen tenminste vijf jaar in het park staan.

Om 4 uur zal in een lezing door Pieter Weijnen van Zwarthout samen met Haiko Meijer van Onix NL stilgestaan worden bij de hedendaagse toepassing van gebrand hout volgens oud-Japanse techniek.

De demonstratie houtbranden vindt plaats vóór de Fraeylemaborg te Slochteren. Voor verdere informatie omtrent deze demonstratie kunt u bellen: 0598-421 568.

Meer over de folly vindt u hier.

Zie ook www.zwarthout.com

Deel dit bericht:

22 oktober 2015

Bouw Museum Houtstad IJlst nog dit jaar van start

In houtstad IJlst wordt naast houtzaagmolen De Rat komend jaar een museum gebouwd met bouwtechnieken geïnspireerd door de houtbouw van de molen. Het ontwerp is van onze hand.

Het museum biedt onderdak aan het Moleninformatiecentrum, museum Nooitgedagt en een houtwerkplaats voor leerprojecten. In de winter is het winterberging voor de IJlster Bok. Het museum is recreatief en educatief van aard. De stichting Museum Houtstad IJlst hoopt hiermee de aantrekkelijkheid van IJlst te vergroten, voor zowel toeristen als eigen inwoners. IJlst heeft als één van de Friese elf steden een rijke geschiedenis in houthandel.

Hier vindt u meer informatie over dit project.

Eerdere projecten van Onix NL, waarin we de gebintenbouw op haar hedendaagse betekenis onderzoeken, zijn:

Boerderij De Mikkelhorst in Haren
Het schuurhuis in Onnen
Het Dogmahuis in Leeuwarden
Parkvilla's in Zuidhorn
Zorgschuur in Oudemolen
Het ontvangstgebouw van de natuurbegraafplaats Alphen (Chaam)
Het Poplart theater
Het kindercentrum in Eesveen
Monument ‘Gebinteergebegint’ bij de Blauwe Stad

Deel dit bericht:

28 september 2015

In Accent in de prijzen

We feliciteren woningbouwvereniging Ons Huis en Van Wijnen Projectontwikkeling Oost met de Vastgoedprijs Twente 2015! Ons Huis wint met het appartementengebouw In Accent in de binnenstad van Enschede de Vastgoedprijs Twente 2015. Het thema van dit jaar was binnenstedelijke ontwikkeling. De Jury: ‘Door de bouw van een architectonisch mooi complex heeft Ons Huis bijgedragen aan een nieuw en levendig plein in de binnenstad, het Willem Wilminkplein.’ De prijs is 23 september jl. uitgereikt. Lees hier meer over In Accent.

Deel dit bericht:

25 juni 2015

Cubestee, Het plankenhuisje van Groningen!

Met de Nieuwbouw- innovatieregeling van de NAM voor aardbeving bestendig bouwen, wordt de ontwikkeling van de Cubestee ondersteund. Door deze regeling wordt een onderzoek naar de constructie van een 'bewegend' huisje en de detaillering van de glaspui in het kader van aardbeving bestendig bouwen opgestart.
“Het plankenhuisje kan niet scheuren, het zit vol met naden.
Zoals de gebinten van de boerderijen ook meebewogen wanneer het stormde,
het plankenhuisje kan ademen, meebewegen, zonder schade te ondervinden”
De Cubestee is compact, ecologisch, goedkoop, duurzaam, uitbreidbaar en grotendeels zelfbouwbaar.

Deel dit bericht:

26 mei 2015

Onix op tentoonstelling ‘Architectuur en Landschap'

Op de tentoonstelling architectuur en landschap in het gemeentehuis Tynaarlo is Onix met drie projecten vertegenwoordigd. De tentoonstelling ‘Architectuur en Landschap', laat de hoogtepunten in de combinatie architectuur - landschapsarchitectuur in de gemeente Tynaarlo zien. Onix is met drie projecten vertegenwoordigd op de tentoonstelling; Het appartementengebouw te Eelde wat is gerealiseerd in 1997, de zorgschuur in Oudemolen die momenteel wordt gebouwd, en een ontwerp voor een landhuis te Zeijen. De tentoonstelling duurt van 21 mei tot en met 30 juli 2015 en is te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Deel dit bericht:

19 mei 2015

Gebinteergebegint

Afgelopen zaterdag is de gebintenconstructie bedacht door Haiko Meijer van Onix NL geplaatst in het gebied bij de sluis op de grens van Midwolda en Oosterwold. De gebintenconstructie is een herinnering aan de verdwenen Oldamsterboerderijen en maakt samen met de zwerfkeien en zitelementen van beeldend kunstenaar Luc Leenknegt deel uit van de gebiedsinrichting.
Al eerder bedacht Haiko Meijer samen met Peter de Kan (fotograaf en vormgever) het struikelrijm ‘Gebinteergebegint’. In een gebied waar veel Oldambtster boerderijen afgebroken zijn om plaats te maken voor de Blauwe Stad en een gebied waar de aardbevingsgevoeligheid een actueel thema is, wil Haiko een appel doen op de traditie van de gebintenbouw. ‘Gebinteergebegint’ biedt een kans om na te denken over andere manieren van bouwen.

Deel dit bericht:

9 maart 2015

Damsterdiepgarage beste parkeergarage van Nederland

Voor de Nationale Parkeertest 2015 zijn 80 parkeergarages in 28 verschillende steden onderzocht. Alle parkeergarages zijn door objectieve onderzoekers getest vanuit het consumentenperspectief. De beleving van de consument tijdens het bezoek aan een parkeergarage in een stad staat hierbij centraal. De door Onix ontworpen Damsterdiepgarage is de winnaar! Klik hier voor het juryoordeel.

Deel dit bericht:

8 maart 2015

Onix NL is verhuisd

Wij zijn verhuisd naar een prachtige nieuwe locatie in de binnenstad van Groningen.
U kunt ons vanaf nu bezoeken aan het Hereplein 6 te Groningen.
Verdere contactgegevens blijven onveranderd.
Onix NL
Postbus 474
9700 AL Groningen
Hereplein 6
9711 GA Groningen
+31 [0] 50 529 02 52
+31 [0] 50 529 02 82
info@onix.nl
www.onix.nl
facebook.com/onix.architects
@onixarchitects

Deel dit bericht:

22 oktober 2014

Oldambtster school tussen de Oldambtster boerderijen

In Noordbroek is op woensdag 22 oktober de nieuwe MFC (Multifunctionele Centrum) feestelijk geopend! Het nieuwe gebouw biedt met zijn bijzondere vorm, in een prachtige omgeving een fantastische leerplek voor de Groningse kinderen.

Meer informatie over de school in Noordbroek vindt u hier.

Deel dit bericht:

21 oktober 2014

STILL, een kast om je even af te zonderen

Te zien op de Dutch Design Week tot en met 26 oktober 2014; Still, een kast om je even af te zonderen. Onix in de meubels! Kijk hier naar het maakproces.

Deel dit bericht:

8 oktober 2014

Onix wint de Houtarchitectuur-Oeuvreprijs

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Houtprijs is de Oeuvreprijs toegekend. Onix ontving 7 oktober de Oeuvreprijs uit handen van de juryvoorzitter. Het Traphuis te Almelo was door haar bijzondere architectuur en interieur ook te zien in de Vrienden#vanhout commercial ‘Echt hout, da’s toch het mooist’.

Onix is trots op deze onderscheiding, het toont de waardering van onze intensieve houtminnende zoektocht binnen architectuur, waarbij de ecologische, esthetische, constructieve eigenschappen als ook het karakter van hout optimaal worden benut.

De Jury:

“Oeuvreprijs Onix Groningen

Door de natuurlijke drang naar onderzoek en experiment, het opzoeken van uitersten, de vaak rebelse aanpak, het zich niet bij voorbaat willen committeren aan heersende opvattingen of geldende normen, maakt Onix vaak onconventionele keuzes. Dit heeft geleid tot niet voor de hand liggende ontwerpen en heldere typologieën, zoals het ‘schoorsteenhuis’, ‘schuurhuis’, ‘dogmAhuis’ en ‘traphuis’. Duurzaam en gezond bouwen staan centraal in de architectuur van Onix: het gebruik van hout is voor hen hieraan inherent. Tijdens de continue verkenning van grenzen is de relatie met het materiaal hout steeds meer verdiept; van makkelijk, duurzaam en informeel materiaal, naar een complete en innige sparringpartner. Deze ontwikkeling hield gelijke tred met de toenemende technische mogelijkheden van houtbouw, het beschikbaar komen van nieuwe houtsoorten, nieuwe verduurzamingsmethoden en een toenemend aantal hoogwaardige, geëngineerde houtproducten. Hout speelt daardoor een prominente rol in de meer dan honderd projecten die het bureau inmiddels heeft gerealiseerd in Nederland, en daarbuiten. Het bureau heeft hout vertaald in woningbouwprojecten, scholen, openbare en kantoorgebouwen, zorgfaciliteiten, interieurs en bruggen. Hiermee is veel waardering geoogst, waardoor hun houtprojecten met regelmaat in de prijzen vielen. Met haar passie voor hout en haar onophoudelijke behoefte anderen te inspireren en te onderwijzen, heeft Onix zich gemanifesteerd als gedreven ambassadeur voor hout en bouwen in hout en zich bedoeld of onbedoeld ontwikkeld tot trendsetter. Onix heeft inmiddels een hele groep, veelal jonge architecten, geïnspireerd eveneens te kiezen voor hout.

Onix heeft sinds haar oprichting, twintig jaar geleden, onophoudelijk en op krachtige wijze hout en de toepassingsmogelijkheden van hout geherpositioneerd in de Nederlandse architectuur en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de acceptatie van hout als modern en volwaardig bouwmateriaal. Daarom hebben de jury en de initiatiefnemers gemeend Onix te moeten eren en aan hun inspanningen en werk de Oeuvreprijs toe te kennen.”

Deel dit bericht:

22 augustus 2014

Traphuis genomineerd voor houtarchitectuurprijs

Het Traphuis in Almelo is genomineerd voor de houtarchitectuurprijs. 7 oktober is de prijsuitreiking in Rotterdam. Lees hier over het Traphuis

Deel dit bericht:

21 juni 2014

Zoekende Huis #4 en Stadsschuur vallen in de prijzen

Het Zoekende Huis #4 in Peize is winnaar van de Drentse Architectuur vakjuryprijs. De prijs werd afgelopen vrijdag in Meppel door projectarchitect Allart Vogelzang samen met Haiko Meijer in ontvangst genomen. Gelijktijdig nam projectleider René Harmanni in Groningen samen met de opdrachtgever de Gouden publieks Kiezel in ontvangst voor de Stadsschuur aan de Paterswoldseweg.

Deel dit bericht:

30 mei 2014

OeverHuis één van de juryprijswinnaars Wiarda te Leeuwarden

Het OeverHuis van Onix is tot een van de drie juryprijs winnaars verkozen voor de prijsvraag Waterrijk Wiarda. "Een introvert plan met veel privacy dat zich goed in de omgeving voegt en optimale beleving van het water biedt. Het bijzondere volume vormt een spannende compositie in het landschap. De opzet van de woning sluit goed aan bij de doelgroep." Onix krijgt nu de mogelijkheid om het plan te realiseren. Het OeverHuis is door Onix ontworpen en wordt ontwikkeld door het samenwerkingsverband Olf-Ontwikkelt vof & ORIZU bv. En zal worden gebouwd door Bouwmij Hendriks bv. Hier meer info over het OeverHuis

Deel dit bericht:

13 mei 2014

Overtreffende Traphuis

Het Traphuis van Onix staat volop in de belangstelling! Publicaties over de houten woning in Almelo zijn onder meer verschenen in de weekendbijlage van het dagblad Trouw, in het jaarboek 2013/14 van Architectuur in Nederland en in de tijdschriften de Architect en Het Houtblad.

Deel dit bericht:

20 oktober 2013

Toren van Onix wint Dutch Design Award

Het ‘Belevenispad’ in de kerktoren van Uitwierde, ontworpen door Onix in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), heeft afgelopen zaterdag een Dutch Design Award (DDA) gewonnen. Tijdens de druk bezochte DDA Awardshow in Eindhoven werd dit bekendgemaakt. Het winnen van deze prestigieuze prijs is een erkenning van de samenwerking van architectenbureau Onix en SOGK dat resulteerde in een uniek ontwerp.

Dutch Design Awards biedt een platform waar jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving wordt gewaardeerd en geëtaleerd. In 2013 worden door de Dutch Design Awards diverse prijzen uitgereikt in de drie hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk. De Toren van Uitwierde heeft gewonnen in de categorie Ruimtelijk.

Berit Ann Roos en Haiko Meijer namen de award namens Onix in ontvangst. “We zijn trots dat we met een beperkt budget deze prachtige kerktoren een nieuwe bestemming hebben kunnen geven. In nauwe samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken hebben we een belevenis vormgegeven, een echt avontuur. Dat we hiervoor een award ontvangen, is een geweldige erkenning.”

Deel dit bericht:

30 mei 2013

Bouw Poplart theater begonnen

De bouw van de Poplart kubus is van start gegaan op Orizu. Het Poplart Theatre is ontwikkeld door Haiko Meijer en theatermaker Michiel Johannes Jansen en is gemaakt van verduurzaamd populierenhout. De komende jaren is de houten kubus van zes bij zes bij zes meter het reizende icoon van duurzaam vernuft. In deze mobiele kubus is het mogelijk om op iedere gewenste locatie  de tekst en het spel van theater een confrontatie aan te laten gaan met de werkelijke omgeving. De kubus wordt als eerste geplaatst op Buitenwerkplaats Orizu in Slochteren.

Deel dit bericht:

3 december 2012

Michaelschool wint Vredeman de Vriesprijs

De Michaëlschool uit Leeuwarden, ontworpen door Onix,  is de winnaar van de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2012. De jury koos unaniem voor het ontwerp van Onix’ architect Allart Vogelzang. Volgens de jury heeft de school een voorbeeldfunctie: ‘de jury kent geen enkele school uit de laatste tien jaar waarvan het interieur zo ruimtelijk en rijk is.’

De Michaëlschool is ontworpen in opdracht van Stichting Vrije Scholen Athena uit Deventer. De jury roemde ook de ‘ kruisbestuiving tussen opdrachtgever en ontwerper.(….) Het respect dat de architect toont voor de onderwijsvisie van de Vrije School en de ruimte die de opdrachtgever aan de ontwerper heeft geboden voor een interpretatie van de vormentaal is bijzonder’

Gedeputeerde Jannewietske de Vries reikte de prijs zaterdag 1 december uit in het Woudagemaal in Lemmer. Onix ontving samen met de opdrachtgever een cheque van 5000 euro en een oorkonde.

De Vredeman de Vries Prijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs. De architectuurprijs wordt uitgereikt als erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper. Daarbij staan het ontwerpproces, de toegevoegde waarde en relevantie voor de samenleving centraal. De jury bestond uit Rob Hendriks, architect; Cilly Jansen, architectuurhistoricus; Jurgen van der Ploeg, architect; Olof van der Wal, stedenbouwkundige en Enno Zuidema, stedenbouwkundige. Zij selecteerden dit jaar 21 projecten op grond van vooraf vastgestelde criteria.

Deel dit bericht:

4 september 2012

Kubuskrant nu ook digitaal beschikbaar

Vanwege de doorlopende verspreiding van het Kubusvirus is de Kubuskrant nu ook digitaal beschikbaar. In deze uitgave leest u alles over de kubus: een zeer betaalbaar, multifunctioneel, houten bouwwerk van 6 x 6 x 6 meter, dat bijvoorbeeld dienst kan doen als woning of atelier. In de krant gaan we in op het ontstaan van de kubus en schetsen we de vele gebruiksmogelijkheden. Ook presenteren we in de krant het Onix-project ‘High Five’, dat is gericht op zelfbouw van een kubus onder professionele begeleiding. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om de Kubuskrant via de post te ontvangen, u kunt hiervoor een e-mail sturen naar kubus@onix.nl. Download hier de Kubuskrant.

Deel dit bericht:

23 mei 2012

Laatste nieuws!

Deel dit bericht:

8 mei 2012

Schuur onder mooiste gebouwen laatste 25 jaar

De multifunctionele schuur in Noordlaren is gepubliceerd in de jubileumeditie van het Jaarboek van Architectuur. Daarmee behoort de Multifunctionele schuur tot één van de mooiste projecten van de afgelopen 25 jaar. Een speciale commissie van het Jaarboek heeft zich gebogen over de vele honderden gebouwen die de afgelopen jaren gebouwd zijn en heeft een selectie gemaakt van 10 gebouwen. Waaronder de multifunctionele schuur.

Deel dit bericht:

16 december 2011

Zorggebouw mooiste Houtproject 2011

Woonzorgerf Sprenkelaarshof in Apeldoorn is door de lezers van Houtwereld uitgeroepen tot mooiste Houtproject van 2011. Het project kreeg 39 % van de stemmen, waardoor het boven Schoolgebouw de Reitdiep (Dok Architecten) en nieuwbouw NIOO-KNAW (Claus en Kaan) eindigde. Houtwereld schrijft over het winnen van de prijs:

“Houtprofessionals, bouwers, architecten, constructeurs en vele anderen uiten zich – in de motivatie van hun stem – in vele superlatieven: mooi, schitterend, super, fraai en prachtig. Zowel het ontwerp, de architectuur, de vormgeving, de uitstraling, het materiaalgebruik, de kleurstelling als het totale project krijgen complimenten. Men spreekt verder van een goed doordacht en harmonieus ontwerp, vakmanschap, creativiteit, prima samenhang tussen de verschillende gebouwen, veelzijdige detaillering en een geheel eigen identiteit. “Een lust voor het oog”, aldus de één. “Alles aan dit plan klopt”, vindt een ander. Bovendien wordt de warme uitstraling van het woonzorgerf geprezen, evenals het feit dat hout en steen hier op een heel mooie manier samengaan.”

Deel dit bericht:

8 december 2011

Onix presenteert plannen uitbreiding vliegveld

Op donderdag 1 december heeft het Koningsassymposium plaats gevonden. Op dit symposium vertoonde Onix de resultaten van het atelier Kansrijk Koningsas. Haiko Meijer van Onix presenteerde hier zijn visie op het gebied rondom Groningen Airport Eelde. Door het gebied zo te ontwikkelen dat het landschap langzaam overgaat in het vliegveld ontstaat er een betere integratie tussen de langzame wereld van het landschap en de snelle wereld van de infrastructuur. ‘Na een heerlijke wandeling op het landgoed loop je als vanzelf het vliegveld op, om daar in een goed restaurant naar de vliegtuigen te kijken. En omgekeerd kom je na de vliegreis aan in het landschap. Daarmee onderscheidt Eelde zich van andere luchthavens.’ Lees hier over ons plan.

Deel dit bericht:

9 november 2011

Noordwijkertuin in top 10 beste zorggebouwen

De Dagbesteding van ‘s Heerenloo in Noordwijk staat in de top 10 van mooiste zorggebouwen, geselecteerd door het magazine Architectuur en Stedenbouw. Architectuur en Stedenbouw over het project: “Kleinschaligheid en een natuurlijke uitstraling bepalen de sfeer van deze paviljoens, die hun gebruikers de mogelijkheid bieden zich overdag, wanneer zij dat willen, in allerlei bezigheden uit te leven. De bakstenen, die deels vervormd zijn, resulteerden in muren met een lichtelijk onegaal, ambachtelijk karakter dat wordt versterkt door de niet gefatsoeneerde houten paaltjes. Deze imperfecties neutraliseren de strakke vormentaal.”

Deel dit bericht:

14 september 2011

Schoorstenenhuis genomineerd voor WAF 2011

Het Schoorstenenhuis van Onix is genomineerd voor het World Architecture Festival 2011 in de categorie Houses.  Het World Architecture Festival is een jaarlijks evenement in Barcelona waarbij bureaus over de hele wereld projecten inzenden. Van alle inzendingen worden per categorie een aantal geselecteerd, de projecten op deze shortlist presenteren zich van 2 tot 4 november op het festival. Van elke categorie wordt er vervolgens door een jury van experts een winnaar gekozen.  Naast de prijs per categorie maken de genomineerden ook kans op de Gebouw van het Jaar Award.

Het Schoorstenenhuis van Onix is ontworpen door Haiko Meijer en staat in Bosschenhoofd. Het huis heeft al veel (inter)nationale aandacht gekregen, de nominatie voor de WAF is, voor Haiko en Onix, een kers op de taart.

Deel dit bericht:

27 juni 2011

Tuinhuis van Onix wint Gouden Kiezel

Het populieren tuinhuisje van Onix heeft afgelopen vrijdag de de Gouden Kiezel gewonnen. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de Groninger Gebouwenenquête. Naast de winnaar van de publieksprijs en de vakjuryprijs heeft de jury besloten dit jaar een nieuwe prijs in het leven te roepen. De Gouden Kiezel is een prijs voor een project dat zo anders is dan de rest dat het niet te vergelijken is met de andere projecten. Het Tuinhuis wordt omschreven door de jury als: ” mooi, architectonisch design, puur, zen, heerlijk en prachtig vakmanschap.” Onix is erg trots dat het Tuinhuis de eer heeft de voor het eerst de prijs uitgereikt te krijgen.

Deel dit bericht:

17 juni 2011

Geef Meerstad terug aan Groningen en Slochteren

Miljoenenstrops, mogelijke fraude, dreigende gemeentelijke faillissementen, planschade: het omvangrijke natuur- en woningbouwproject Meerstad staat onder grote druk. De aanhoudende crisis op de woningmarkt vraagt om stevige maatregelen en aanpassingen.

Volgens de leden van de Onderste Steen – een initiatief van (Groninger) ontwerpers en architecten, ondersteund door architectuurcentrum Platform GRAS – moeten we toe naar onconventionele oplossingen.
Geef Meerstad terug aan de bewoners van Groningen en Slochteren. Het voorstel van De Onderste Steen is simpel en doeltreffend. Het huidige plan gaat van tafel. Alle huishoudens in de gemeenten Groningen en Slochteren kunnen voor een vast bedrag per jaar (bijvoorbeeld € 250,-) een kavel pachten in het gebied. Hierbij wordt het totale aantal nog beschikbare hectares gedeeld door het aantal huishoudens. Iedere kavel mag voor 40% worden bebouwd. Voorzieningen blijven achterwege en zullen door de pachters zelf op duurzame wijze gerealiseerd moeten worden binnen een vast maar beperkt kader van regels. Vrijheid staat centraal, hetgeen betekent dat vakantiehuisjes, weilandjes, groentetuintjes etc., ook een plek kunnen krijgen. Daarnaast staat het de pachters vrij hun ‘bezit’ van de hand te doen waardoor grotere kavels kunnen ontstaan. Op termijn kan de pacht ook opengesteld worden voor inwoners van buiten beide gemeenten en zou zelfs definitieve verkoop van pachtgronden tot de opties behoren.

Deel dit bericht:

16 mei 2011

Onix Architect van het Jaar

Uit het juryrapport: “[...] De jury heeft anoniem de Architect van het Jaar Prijs 2010 toe te kennen aan het architectenbureau dat in innovatiekracht en vakmanschap, in de kwaliteit van de presentatie en de reflectie op het eigen werk, in de consistente houding binnen het vak, en in de betoonde verantwoordelijkheid voor de maatschappij, met kop en schouders boven de anderen uitstak: Onix uit Groningen en Helsingborg!”

Deel dit bericht: