Voetgangersbrug in Dieren gereed

De imposante brug met houten bekleding over het spoor van treinstation Dieren is onlangs in gebruik genomen. De brug maakt deel uit van een grootschalige stationspleinrenovatie en is een samenwerking tussen ProRail, de gemeente Rheden en provincie Gelderland.

We hebben bewust voor het product Accoya gekozen. Voor ProRail zijn er drie dingen erg belangrijk: veiligheid, degelijkheid en weinig onderhoud. Accoya is dan veruit het beste product; het is een hard materiaal en ontzettend vormvast. Hierdoor is het gebruik van hout veilig genoeg geacht voor gebruik boven het spoor. Daarnaast verlaagt het de kosten voor periodiek onderhoud. Het hout vergrijst op een hele mooie manier waardoor het niet nodig is om verf te gebruiken. De lange garantie die Accsys geeft op Accoya hout en de eerdere ervaringen die wij met het hout hebben, maken dat wij vertrouwen hebben in het product voor gebruik boven het spoor.

In totaal is er 30m3 onbehandeld ruw Accoya in verschillende afmetingen horizontaal bevestigd op de staalconstructie van de balustrade. Er zijn maatregelen genomen om de houten delen op de brug zo deugdelijk mogelijk te maken en schade door wind en vandalisme te voorkomen. Waar 18 millimeter houten platen gebruikelijk is voor bekleding, kozen wij hier voor Accoya delen van 32mm, 50mm en 63mm dikte. De planken in verschillende diktes zijn om en om gemonteerd voor een tactiel reliëf. Montage gebeurde met RVS-schroeven via onzichtbare schroefdoppen, om vernieling tegen te gaan.

Medio 2019 is het gehele project ‘Traverse Dieren’ bestaande uit de voetgangersbrug, een tunnelbak en parkeervoorziening gereed. Door de positieve ervaring met Accoya in de wandelbrug past de architect van de parkeergarage daar het hout ook toe.