Natuurcentrum De Marel

Texel, Noord-Holland


Programma:

Informatiecentrum, kantoor, werkschuur en vergaderruimte

Projectteam:

Nina Schouwman, René Harmanni, Allart Vogelzang en Wouter Stoer

Projectarchitect:

Wouter Stoer

Opdrachtgever:

Natuurmonumenten

Deel dit project:

Voor Natuurmonumenten ontwierpen wij Natuurbeleefcentrum De Marel op Texel. Het gebouw en buitenruimte ontwierpen wij, samen met LOLA landscape architects, als een nest in het landschap van de zeepolder Waalenburg; beschermd tegen weer en wind, afgebakend door karakteristieke Texelse ‘tuunwallen’. Het hoofdgebouw, met een informatiecentrum en een kantoor, is qua vorm geïnspireerd op de traditionele Texelse ‘schapenboeten’ en verwijst tegelijkertijd naar de dubbele stolpboerderij die hier voorheen stond. Het geschakelde bijgebouw doet dienst als werkschuur t.b.v. het beheer van het natuurgebied.

Het natuurcentrum voorziet zoveel mogelijk in zijn eigen energiebehoefte. De gevel is gemaakt van hout, afkomstig uit door Natuurmonumenten beheerde bossen. Voor de rest is zoveel mogelijk inlands en anders Europees hout gebruikt.

Natuurbeleefcentrum De Marel is een plek voor oud en jong om te recreëren, te leren, te spelen in de natuurspeelplaats en te ontdekken. Én het biedt als startpunt van verschillende wandelroutes toegang tot het grootste weidevogelreservaat van Nederland.

Fotografie: Gerard van Beek.

Gerelateerde projecten