Onix wint de Houtarchitectuur-Oeuvreprijs

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Houtprijs is de Oeuvreprijs toegekend. Onix ontving 7 oktober de Oeuvreprijs uit handen van de juryvoorzitter. Het Traphuis te Almelo was door haar bijzondere architectuur en interieur ook te zien in de Vrienden#vanhout commercial ‘Echt hout, da’s toch het mooist’.

Onix is trots op deze onderscheiding, het toont de waardering van onze intensieve houtminnende zoektocht binnen architectuur, waarbij de ecologische, esthetische, constructieve eigenschappen als ook het karakter van hout optimaal worden benut.

De Jury:

“Oeuvreprijs Onix Groningen

Door de natuurlijke drang naar onderzoek en experiment, het opzoeken van uitersten, de vaak rebelse aanpak, het zich niet bij voorbaat willen committeren aan heersende opvattingen of geldende normen, maakt Onix vaak onconventionele keuzes. Dit heeft geleid tot niet voor de hand liggende ontwerpen en heldere typologieën, zoals het ‘schoorsteenhuis’, ‘schuurhuis’, ‘dogmAhuis’ en ‘traphuis’. Duurzaam en gezond bouwen staan centraal in de architectuur van Onix: het gebruik van hout is voor hen hieraan inherent. Tijdens de continue verkenning van grenzen is de relatie met het materiaal hout steeds meer verdiept; van makkelijk, duurzaam en informeel materiaal, naar een complete en innige sparringpartner. Deze ontwikkeling hield gelijke tred met de toenemende technische mogelijkheden van houtbouw, het beschikbaar komen van nieuwe houtsoorten, nieuwe verduurzamingsmethoden en een toenemend aantal hoogwaardige, geëngineerde houtproducten. Hout speelt daardoor een prominente rol in de meer dan honderd projecten die het bureau inmiddels heeft gerealiseerd in Nederland, en daarbuiten. Het bureau heeft hout vertaald in woningbouwprojecten, scholen, openbare en kantoorgebouwen, zorgfaciliteiten, interieurs en bruggen. Hiermee is veel waardering geoogst, waardoor hun houtprojecten met regelmaat in de prijzen vielen. Met haar passie voor hout en haar onophoudelijke behoefte anderen te inspireren en te onderwijzen, heeft Onix zich gemanifesteerd als gedreven ambassadeur voor hout en bouwen in hout en zich bedoeld of onbedoeld ontwikkeld tot trendsetter. Onix heeft inmiddels een hele groep, veelal jonge architecten, geïnspireerd eveneens te kiezen voor hout.

Onix heeft sinds haar oprichting, twintig jaar geleden, onophoudelijk en op krachtige wijze hout en de toepassingsmogelijkheden van hout geherpositioneerd in de Nederlandse architectuur en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de acceptatie van hout als modern en volwaardig bouwmateriaal. Daarom hebben de jury en de initiatiefnemers gemeend Onix te moeten eren en aan hun inspanningen en werk de Oeuvreprijs toe te kennen.”