DogmA hûs

Leeuwarden, Friesland

woonhuis
René Harmanni
Haiko Meijer, Alex van de Beld
particulier

In de wijk Zuiderburen in Leeuwarden staat een vrijstaand huis geïnspireerd door de DogmA regels. Het DogmA is de architectuurvariant van het DogmE manifest van de Deense filmmaker Lars von Trier, dat stelling neemt tegen de vervlakking van de Hollywoodproducties. De achterliggende gedachte van het DogmA is kritiek op de gangbare bouwactualiteit. In het DogmA zijn tien regels opgesteld waar de architect zich aan kan houden om te komen tot essentiële architectuur.

We hebben dit huis ontworpen volgens deze regels. Het ontwerp en alle details zijn specifiek voor dit huis gemaakt. De gevels zijn het gevolg van de plattegronden en andersom. De modellen voor het huis zijn met de hand gemaakt. De tekeningen van het huis bevatten alleen bouwkundige informatie. Het materiaal is naar haar aard gebruikt. De architectuur van het huis bevat geen ornamenten of verwijzingen naar architectuurstromingen. Het is een architectuur van het Hier en Nu. Het huis op zich laat zich kennen zoals het is. Het hele bouwproces is door ons begeleid. Dit is geen Onix huis.

DogmA
1 – It ûntwerp en details wurde spesifyk foar de lokaasje makke.
2 – Gevels wurde nea los fan plattegrûnen ûntwurpen en vice versa.
3 – Tekeningen en modellen wurde mei de hân makke. It wol sizze dat bygelyks computers gjin arsjitektuer generearje kinne.
4 – Materialen wurde brûkt sa’t se binne.
5 – Ofbyldingen en referinsjebylden yn tekeningen binne net tastien.
6 – It gebou mei gjin ferwizings of ûnnediche ornaminten befetsje.
7 – De arsjitektuer is fan hjir en nou.
8 – It ûntwerp nimt syn persoanlike siel an.
9 – Alle tekeningen wurde makke troch de arsjitekt.
10 – De arsjitekt wurdt net as sadanich neamt.

Winnaar van de Vredeman de Vriesprijs 2006.