Huis met Staart

Soesterberg, Utrecht

wonen
Haiko Meijer, Maarten Strik
Haiko Meijer
particulier

Op de open plek in het bos was een bouwvlak deels in het open gedeelte, maar ook deels in het beboste gedeelte geprojecteerd. Tussen het open veld en beboste deel is een stijlrand met een hoogteverschil van 2 meter.

“Hoe mooi zou het zijn om een ruimte te hebben tussen de bomen ?” luidde de vraag toen de architect samen met de opdrachtgevers op de kavel stond. De opdrachtgevers hadden al uitgesproken ideeën over de grond- en dakvorm maar hadden hun huis in eerste instantie puur in het open veld gedacht. Door het volume het bos in te trekken en te laten wijken voor de bomen ontstond de gedachte van “Huis met Staart”. De woonkamer staat nu in de open ruimte van de kavel en heeft wijds uitzicht op de bomen. Deze woonkamer staat in een open verbinding met de studeerkamer die zich hogerop tussen de bomen bevindt. In deze kamer heb je het gevoel in een boomhut in het bos te zitten.

De woning is op de noordoostzijde van de bouwgrens geplaatst. Hierdoor staat het volume meer centraal op de kavel, waardoor er ruimte ontstaat aan de zuidzijde. Met het bijgebouw aan de meest zuidelijke bouwgrens ontstaat er een erf wat meer privacy geeft aan de entreezijde van de woning.

Het gebouw is transparant naar het bos en sluit zich aan de zijde waar zich andere bebouwing bevindt. Hierdoor ontstaat er privacy in de leefruimte terwijl je voor je gevoel midden in de natuur staat.

De opdrachtgever legt de bouw met een drone vast – hier vind je de spectaculaire resultaten.

En >hier< lees je wat de BNA erover schrijft.

En tenslotte lees je >hier< het verhaal van de opdrachtgever: hoe zijn droomhuis tot stand kwam.