Demonstratie shou sugi ban en lezing

In het kader van het project New Follies op het landgoed Fraeylemaborg te Slochteren, demonstreert Pieter Weijnen van Zwarthout zaterdag 7 november hoe je hout brandt volgens de eeuwenoude, traditionele Japanse wijze Shou Sugi Ban. Het hout zal worden toegepast voor het koetshuisje, ontworpen door Haiko Meijer. Geïnteresseerden kunnen deze demonstratie tussen 11.00 – 15.30 uur
bijwonen. Op het landgoed is ook een eerste blik te werpen op de in aanbouw zijnde folly.

De Japanse techniek die Pieter Weijnen demonstreert – een koker van drie planken waarbinnen de plank in brand wordt gestoken – gebruikte hij ook als experiment bij de bouw van zijn eigen huis in 2009. In 2012 heeft hij Zwarthout opgericht en het proces verder geprofessionaliseerd. Inmiddels wordt het toegepast als gevelbekleding voor verschillende bouwprojecten en wordt het gebruikt voor diverse interieur toepassingen. Zwarthout is uniek en de enige in Europa die gebrand hout produceert.

Stichting Landgoed Fraeylemaborg organiseerde deze ontwerpprijsvraag voor de realisatie van tien follies, die eveneens als tentoonstellingsruimte dienst kunnen doen. In de follies vinden twee tot drie tentoonstellingen per jaar plaats. Kunstenaars, ontwerpers en architecten werden uitgenodigd een schetsontwerp te maken. Studenten van diverse opleidingen worden uitgenodigd om mee te bouwen om de waarde van het ambacht bij hen onder de aandacht te brengen. De follies zullen tenminste vijf jaar in het park staan.

Om 4 uur zal in een lezing door Pieter Weijnen van Zwarthout samen met Haiko Meijer van Onix NL stilgestaan worden bij de hedendaagse toepassing van gebrand hout volgens oud-Japanse techniek.

De demonstratie houtbranden vindt plaats vóór de Fraeylemaborg te Slochteren. Voor verdere informatie omtrent deze demonstratie kunt u bellen: 0598-421 568.

Meer over de folly vindt u hier.

Zie ook www.zwarthout.com