hoofd-bijgebouw Peize

Peize, Groningen


Programma:

wonen

Projectteam:

Haiko Meijer, Maarten Strik

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

particulier

Deel dit project:

Hoofd-bijgebouw In de nabije omgeving van de kavel in Peize bestaan veel gebouwen uit een hoofdvolume en één of meer bijvolumes. In dit ontwerp worden het hoofdgebouw en bijgebouw tot één volume gebracht, wat Onix een hoofd-bijgebouw noemt.

Plaatsing bijgebouwen Door het bijgebouw aan de noordzijde, waar de garage zich bevindt, verder van de straat te plaatsen, ontstaat er een opening in het hoofdvolume. Dit is de plek waar de gebruikers of gasten ontvangen worden.

Het tweede bijgebouw dat als zitkamer functioneert is gelijk met de voorgevel geplaatst, waardoor er een meer intieme zij-tuin aan het zuiden van de kavel ontstaat.

 

Het vrijstaande tuinhuisje met veranda is een echo van dit bijgebouw, waarin je de zij-tuin vanaf de andere zijde beleeft en de laatste zonnestralen van de avondzon kan meepakken.

Gevel Zeer kenmerkend aan dit ontwerp is de gevel aan de straatzijde die voornamelijk bestaat uit robuuste houten stijlen. Deze stijlen werken als lamellen voor schaduwwerking en zichtdoorlating.

Het ritme van de stijlen in het hoofdgebouw wordt doorgezet in het bijgebouw, wat het hoofd-bijgebouw concept als één volume ondersteunt.

Gerelateerde projecten