Enne Jans Heerd in Maarhuizen opent haar deuren tijdens Open Monumentendag op 10 september 2017.

De achttiende-eeuwse boerderij ‘Enne Jans Heerd’ ligt een klein stukje ten oosten van Winsum op de wierde van Maarhuizen. Normaal gesproken is de boerderij gesloten voor publiek maar tijdens Open Monumentendag op 10 september zijn haar deuren geopend voor publiek. Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De wierde en boerderij van Maarhuizen zijn beide rijksmonumenten. De eerste vermelding van Maarhuizen is als ‘de maiori Husun’ op een lijst van bezittingen van het Klooster Werden uit rond het jaar 1000. Er stond mogelijk een voorwerk van het Kloosterwijtwerd. Latere benamingen voor de plaats zijn ‘Marahusum’, ‘Marrahusen’ en ‘Marhusen’. De naam betekent vermoedelijk ‘bij de grote huizen’ ter onderscheiding van het verdwenen Lutkehuizen (minori Husum).

Op zondag 10 september is de Enne Jans Heerd van 11:00 tot 17:00 geopend en kunt u meer te weten te komen over de bijzondere historie en een kijkje nemen op deze prachtige plek. Ook is er ruimte om uw eigen inbreng te geven voor de toekomstige invulling ervan.

Culturele organisatie De Bouwplaats zorgt voor een muzikale omlijsting met diverse jonge artiesten. Tevens zijn er verschillende creaties op het terrein te zien die door studenten van de Academie van Bouwkunst zijn gemaakt als gezamenlijke start van het nieuwe studiejaar.

Staatsbosbeheer onderzoekt de mogelijkheden om deze locatie duurzaam te ontwikkelen en een nieuwe functie te geven. Daarin werken zij samen met ontwikkelaar Rizoem, architectenbureau Onix NL en de Academie van Bouwkunst Groningen.

We zien u daar graag.