Cubestee

 Anywhere, anytime

Team Onix: Haiko Meijer, Seline Wijker, Allart Vogelzang, Peter De Kan. Partijen betrokken bij de productontwikkeling: Rizoem GIDZ, LAOS Landschapsarchitecten, 1232, Harry Munnik Brandadvies. Bouwers van de kubussen: Van Delden Bouwbedrijf Groningen uit Kielwindeweer bouwde theaterkubussen in Zuidwending, Freddie Brossois, zzp-er uit Groningen bouwde de reizende Poplart theaterkubus, Friso Bouwgroep uit Sneek bouwde het prototype voor de Dutch Design Week 2016 en bouwt de kashba-kubussen in Eindhoven, Kenders Bouw uit Bedum bouwde de expositiekubussen in Leeuwarden en Groningen.
Opdrachtgevers: Stichting Gelukscompagnie voor de theaterkubussen Zuidwending - Stichting Overmorgenland voor de reizende Poplart Theaterkubus - Sint Trudo voor de kashba-kubussen in Eindhoven - Gemeente Groningen voor de expositiekubussen in Leeuwarden en Groningen.

De Cubestee is een bouwwerk van 6 x 6 x 6 meter. Hij is van hout en glas, hij is simpel in elkaar te zetten en ook nog zeer betaalbaar. Daarnaast is hij prachtig om te zien. Dat heeft niet alleen met de eenvoudige vorm te maken maar ook met het monumentale raam. Door dat raam, en door de maten van de kubus, voelt de ruimte bovendien heel prettig aan. De kubus is een basisruimte voor pioniers. De eigenaar/gebruiker kan er naar eigen inzicht van maken wat hij wil.

De ruwe vorm is een ‘gekrompen’ afgeleide van de Oldambtster boerderij, een boerderijtype dat je in Oost-Groningen aantreft. Zaag je van het voorhuis de schuine delen af, dan houd je dit vierkant over. Dit idee ontstond in 2005, nadat Onix was uitgenodigd om mee te denken over woningbouw die past bij de Groningse en Drentse Veenkoloniën. Door het verschijnsel demografische krimp dat toen begon op te treden, dreigden bepaalde sociale en economische problemen van dit gebied te verergeren. Ons antwoord hierop was: sluit aan bij de positieve dingen die er in deze streek óók te vinden zijn, namelijk: een uitgestrekt landschap met karakteristieke lintdorpen dat van oudsher veel ruimte biedt voor eigen initiatieven en experimenten. Daar kwam bij dat we ons realiseerden hoe ongelooflijk duur nieuwbouw is geworden. Eigenlijk vinden we dat we overdreven veel waarde zijn gaan hechten aan comfort en allerlei zekerheden.

Als reactie hierop hebben we een mooie, eigentijdse, niet dure basisvorm gecreëerd die mensen stimuleert zelf de handen uit de mouwen te steken. En die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld wonen en werken onder één dak te combineren, zoals dat op een boerderij ook gebruikelijk is. Verder vonden we het belangrijk dat zo’n ruimte duurzaam is, dat wil zeggen: weinig energie kost om te maken en om te verwarmen.

“Veenkubus” noemden we de eerste kubus, die in 2010 in Veendam voor het eerst daadwerkelijk is gebouwd.

De Cubestee is flexibel. Je kunt er kamers in aftimmeren, dan is het een prima starterswoning. Half huis/half schuur is ook mogelijk. Verder kun je een hangmat in je kubus bevestigen of erin basketballen. Je kunt hem als tweede huis inrichten, als prieel, als atelier of als theaterzaal. Maar ook als winkel, garage, buurthuis, opslagplaats of meditatieruimte.

De Cubestee stond in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week (22 – 30 oktober 2016) als prototype uit ons plan Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten, een van de finalisten in de prijsvraag A home away from home.’ Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad drijven 4 Cubestee’s op pontons in de Zuiderstadsgracht als Culturele Ambassade van Groningen en tijdens Let’s gro stonden 4 Cubestee’s op de Vismarkt en Markt in Groningen als expositieruimte. In 2019 worden in Eindhoven de eerste Cubestee woningen gerealiseerd. Het kubusvirus verspreidt zich! Wie weet waar de volgende Cubestee landt?

Lees ook Kubuskrant 1 en Kubuskrant 2.

Zie ook www.cubestee.nl