Wonen boven winkels

Vismarkt-Soephuisstraatje, Groningen


Programma:

acht appartementen, daktuin

Projectteam:

Henri van Hoeve, René Harmanni

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

D-groep Vastgoed

Deel dit project:

In het jaar van de Groningse manifestatie “Wonen in Stadshart” is er ruimte boven winkels nieuw leven ingeblazen. Het gaat hier om ruimte tussen de bevoorradings- en de winkelstraat. Ruimte met tientallen jaren van leegstand. In de leegstaande ruimte zijn acht appartementen met een gemiddelde grootte van 80 m2 netto vloeroppervlakte rond een nieuwe dakpatio gesitueerd. De nieuwe woonruimte wordt bereikt via het Soephuisstraatje (de bevoorradingsweg). Bestaande garageboxen en bergingen in de plint van het oude pakhuisje zijn behouden. De gezamenlijke entree leidt ook naar de bergingen. Vervolgens biedt een trapopgang met lift aan de noordkant van de nieuw gecreëerde dakpatio licht aan de begane grond. Het materiaal van het nieuw toegevoegde volume is eigentijds en sluit tevens aan bij het karakter van de pakhuizen en loodsen in de directe omgeving.

Naast de oude stenen wanden en witte gevels vormen de lichte gevelmaterialen samen met de dakpatio een energieke nieuwe wereld. Deze dakpatio geeft als kleine groene oase en collectieve ruimte toegang tot de diverse appartementen. Vanaf de Vismarkt kun je aan de opgeknapte voorgevel zien dat er boven de winkel weer gewoond wordt, terwijl aan het  Soephuisstraatje het architectonisch beeld duidelijk is veranderd. Door de groene daktuin boven de bestaande winkel te maken heeft de ruimte weer programma, toegang en toekomst: een goede illustratie van de doelstelling van de manifestatie “Wonen in Stadshart”.

Zie ook de studie in het kader van de manifestatie Wonen in het Stadshart (2017): Wonen aan het Zuiderdiep.  En de studie in het kader van de manifestatie Intense Laagbouw (2009): Op het dak. Of de opbouw aan de Kwintlaan in Groningen (2001).

Gerelateerde projecten