Het Ommeland

Friesestraatweg, Groningen

122 grondgebonden woningen en appartementen
Haiko Meijer, Hep Beetsma, Robert Bos, Marek Boekholt, Faddi Kachachee, Pim van Pelt. Bouwteam: Brivec B.V., Jorritsma Bouw, Koninklijke Damstra Installatietechniek, Noorman Bouw- en Milieuadvies, Adviesbureau Feijen, Goudstikker de Vries, Onix NL
Haiko Meijer
Brivec B.V.

Het Ommeland wordt een nieuwe woonwijk met een compact karakter. Het ligt tussen de westelijke ringweg en het Reitdiep in Groningen en bestaat uit 122 appartementen en grondgebonden woningen.

Door gebruik te maken van sprongen, hoogteverschillen, omkeringen en verschillende materialen krijgt het grootschalige project een kleinschaliger en meer dorps karakter.

In de architectuur is gereageerd op specifieke kenmerken van de naastgelegen oude melkfabriek De Ommelanden. Baksteen, witte kaders en patchwork elementen zijn onderzocht, geherinterpreteerd en toegepast in gevels en bestrating; een knipoog naar ornamentiek.

De structuur van de wijk maakt gebruik van hoven en richt zich op de groene kwaliteit aan het Reitdiep. Door specifieke oriëntatie van de woningen wordt beschutting gevonden tegen de invloeden van de ringweg.

De compacte vorm van wonen gaat samen met een prettige leefomgeving. Er zijn volop buitenruimten, voor zowel de grondgebonden woningen als de appartementen. Daarnaast is er een groene openbare zone aan het Reitdiep, met voldoende ruimte voor aanvullende voorzieningen in de toekomst. Bij veel woningen kan bij de woning geparkeerd worden. Daarnaast zijn er in de omgeving veel parkeervoorzieningen. Door de directe ligging aan de ringweg zijn veel plekken in Groningen en het ommeland snel te bereiken.