Traphuis

Almelo, Overijssel

woonhuis
Peter van der Knoop
Haiko Meijer
particulier

Aan de rand van een nieuwe welstandsvrije uitbreidingswijk in Almelo is het, naast wonen direct aan de tuin, ook mooi om hoger te wonen. Voor Tjeerd Willem en Erna heeft Onix een woning ontwikkeld waarin op verschillende hoogten kan worden gewoond: de woning spiraalt naar boven en eindigt in een dakterras. Elk vloerniveau verspringt 75 centimeter. Doordat de hoogteverschillen zo gering zijn hoeven ze niet met balustraden te worden afgezet: er ontstaat een gevoel van continue ruimte. De woning is ontworpen met 10 verdiepingen en het is mogelijk om er in de toekomst nog verdiepingen aan toe te voegen.

Het huis is van hout. Het exterieur bestaat uit verticale houten planken, het interieur uit multiplex. Tjeerd Willem heeft zelf de binnenwanden afgebouwd en een aanrechtblad van beton gestort. Het interieur is een waar megameubel; trap-vloer-wand-plafond-kast, alles zit aan elkaar vast. In de toekomst kan dit megameubel steeds verder worden verrijkt door er nieuwe onderdelen aan toe te voegen.

Het plan doet denken aan het Raumplan van Adolf Loos.

Dit klimhuis met een grondoppervlakte van 7 x 9 meter wordt doorontwikkeld naar een oppervlakte van 10 x 10 meter waarbij ook de constructie integraal onderdeel wordt van de ruimte en zo zowel ornament, constructie, meubel als ook trap is.

Genomineerd voor de Houtarchitectuurprijs 2014.