Zoo maak je de toekomst

Tien spelregels voor het voormalige dierenpark Emmen

De gemeente wil het voormalige dierenpark in Emmen omvormen tot een bruisend stadspark. Het team Onix, LOLA en GIDZ heeft een tiental spelregels opgesteld om de omvorming te begeleiden en te zorgen dat er een levendig en duurzaam stadspark ontstaat dat wordt gedragen door de Emmenaren.

De drie belangrijkste ruimtelijke spelregels: benut wat er al is, zet de bomen in hun kracht en gebruik de ha-ha als drager van het park. Het park heeft een unieke en rijke geschiedenis. Gebruik daarvan de materialen, de structuren, en de verhalen om de oude wortels van het dierenpark te vieren. De oude bomen spelen daarin een hoofdrol. Maar ook de historische ha-ha, de landschappelijke structuur die gebruikt werd om de dieren in hun verblijven te houden zonder van hekken gebruik te maken: deze kan in het nieuwe park de hoofdpromenade worden.

Drie van de tien spelregels richten zich met name op een duurzame toekomst: laat hier de toekomst zien, werk biobased en greentech, en vergroot spontaniteit, flexibiliteit en veerkracht. Het is mogelijk het park te gebruiken als een voedingsbodem voor een duurzame en biobased economie. De hoofdpromenade door het park doet hierin mee: mogelijk wordt het een energieleverende en interactieve route met op de gebruiker gerichte, gepersonaliseerde, berichten en aanwijzingen.

Er ligt een bouwopgave in het oude dierenpark. De gemeente verkent de mogelijkheid om in het park nieuwe woningen te bouwen. Het team Onix NL, LOLA & GIDZ is hierin voorzichtig: het is een relatief klein park en het parkgevoel is het allerbelangrijkste, dat mag niet aangetast worden. Laat landschap en bebouwing daarom in elkaar overgaan: dat is hier de spelregel. Bouw in natuurlijke materialen als hout en sluit het maaiveld en de gebouwen naadloos op elkaar aan.

Uiteindelijk ontstaat er een levendig park voor iedereen. Daar gaan de volgende regels over: maak een mensenpark voor iedereen, maak een plek om te verkennen en te beleven, en verbind het park met Emmen. Hier is een hoofdrol weggelegd voor de Savanne: het voormalige verblijf van olifanten en zebra’s midden in het oude dierenpark. Dit is de nieuwe weide voor iedereen in en om Emmen: een plek om te rusten, te spelen, te experimenteren, te musiceren, etc.

Download hier ons volledige dossier.