Familiehuis De Bol

Oost, Texel

wonen
Maarten Strik, Jordy Vijfschaft, Marek Boekholt, Robert Bos
Allart Vogelzang, Haiko Meijer
particulier

Aan de rand van natuurgebied De Bol op Texel staat Familiehuis De Bol. Het staat in het karakteristieke polderlandschap van Oost-Texel, met uitzicht op de natuur, de molen en het dorp Oost. Het biedt voor familie en vrienden een bijzondere plek waar architectuur en natuur met elkaar zijn verweven. Naast het Familiehuis is ook een recreatiewoning opgenomen in het plan.

Nabij de locatie, aan de grens van de waddenkust, hebben zeewierschuren gestaan welke als referentie zijn gekozen. Het dakenspel van de aangeschakelde dakkappen verbinden het woonhuis en de recreatiewoning met elkaar.

De zwarte houten gevels aan de Zwinweg hebben een relatief gesloten karakter, hierdoor vormt het een scherm tegen weer en wind en biedt het rust en privacy richting de weg. Er zijn functionele ramen geplaatst, die losjes in de gevel zijn geplaatst. Aan de natuurzijde is daarentegen gekozen voor een volledig open uitstraling. De vliesgevels zijn hier schuin geplaatst, door ze te richten op de molen en het dorp. Vanuit de woonruimten ontstaat zo een fantastische beleving van het landschap.