Familiehuis De Bol

Oost, Texel


Programma:

wonen

Projectteam:

Marek Boekholt, Robert Bos, Maarten Strik, Jordy Vijfschaft

Projectarchitect:

Allart Vogelzang, Haiko Meijer

Opdrachtgever:

particulier

Deel dit project:

Aan de rand van natuurgebied De Bol op Texel staat Familiehuis De Bol. Het staat in het karakteristieke polderlandschap van Oost-Texel, met uitzicht op de natuur, de molen en het dorp Oost. Het biedt voor familie en vrienden een bijzondere plek waar architectuur en natuur met elkaar zijn verweven. Naast het Familiehuis is ook een recreatiewoning opgenomen in het plan.

Nabij de locatie, aan de grens van de waddenkust, hebben zeewierschuren gestaan welke als referentie zijn gekozen. Het dakenspel van de aangeschakelde dakkappen verbinden het woonhuis en de recreatiewoning met elkaar.

De zwarte houten gevels aan de Zwinweg hebben een relatief gesloten karakter, hierdoor vormt het een scherm tegen weer en wind en biedt het rust en privacy richting de weg. Er zijn functionele ramen geplaatst, die losjes in de gevel zijn geplaatst. Aan de natuurzijde is daarentegen gekozen voor een volledig open uitstraling. De vliesgevels zijn hier schuin geplaatst, door ze te richten op de molen en het dorp. Vanuit de woonruimten ontstaat zo een fantastische beleving van het landschap.

Het Familiehuis heeft een bijna volledige onderkeldering, waarmee het slapen, spelen en de techniek zijn afgescheiden van het wonen. De slaapkamers in de kelder krijgen daglicht via een verdiepte patio, die ook als luwe ontspanningsruimte gebruikt kan worden. Op de begane grond bevindt zich een open ruimte, met een grote woonkamer en leefkeuken. Een atelier, de master bedroom en bibliotheek zijn op de 1e verdieping terug te vinden, waarbij de bibliotheek grenst aan de vide van de woonkamer.

De meest bijzondere ruimte bevindt zich op de 2e verdieping. Een lift biedt toegang tot de bovenste verdieping waar een grote lichtstraat en open gevel maximaal uitzicht bieden op de lucht, vogels en het landschap.

De recreatiewoning heeft de slaapvertrekken ook onder de grond. Daglicht komt hier binnen door het landschap naar beneden te laten glooien. Vanuit het ruime woongedeelte met keuken op de begane grond is zicht op de omgeving, net als op de verdieping waar de slaap- en badkamer zich bevinden. Het terras is rustig gelegen in de oksel van de woning. Bij de buitenhaard ontstaat zo een unieke plek aan het natuurgebied.

Er is een landschap met waterpartij aangelegd met een uitstraling die aansluit bij het karakter van de naastgelegen Binnenzwin. Zo vormen het Familiehuis, de landschappelijke tuin en de natuur een fraai samenspel op een uitzonderlijk stukje Texel.

Gerelateerde projecten