Meerhuis

Meerstad, Groningen


Programma:

wonen

Projectteam:

Wilbert Steenhuis, Haiko Meijer

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Klant:

particulier

Het Meerhuis is gepositioneerd aan het einde van een landtong in Meerstad te Groningen. De toegangsweg eindigt in de tuin van de kavel. Het houten huis met golvende dakpannen is ontworpen vanuit de traditie van gebintenbouw en is onderdeel van het manifest “gebinteergebegint”. Vanuit de adoratie van de plek met zijn uitzicht heeft het huis een grote transparantie naar het water.

De verhoging van de kavel levert de bewoners een vrij uitzicht over het riet op het water. Door de alzijdigheid van de plek wordt het huis hier ook optimaal op georiënteerd. Het geraamte, een kubus van 6x6x6 meter, bestaat uit gebinten welke verdiept in het huis verscholen liggen. Dit vierkant herbergt op de begane grond de woonkeuken als spil van het huis. Rond het vierkant bevinden zich twee zijbeuken met woonprogramma en twee veranda’s. Eén zijbeuk bestaat uit de woonkamer, van waaruit zich een megameubel ontvouwd die diverse functies als de keuken, trap en bureau bevat. De andere zijbeuk bestaat uit de service-zone met slaapkamer en is meer gesloten van karakter, deze vormt Het entree buitengebied ligt tussen de schuur en het woonhuis en heeft een introvert karakter. Vanuit dit entreegebied is er (vanuit privacy) geen zicht op het wonen, vice versa. Buiten het hoofdvolume van het huis is er een aan het huis gekoppeld buitenterras met vrij uitzicht over het meer. Met dit Meerhuis kan er optimaal van de mooie omgeving worden genoten in alle jaargetijden, weersaspecten, etc. De veranda’s zorgen voor windluwe, watervrije plekken waarin de zon desgewenst opgezocht kan worden. Naast de overdekte buitenruimten ontstaat de ‘inverted erker’, dit zorgt voor veel transparantie in de woning en overhoeks uitzicht.

Vanuit de omgeving bekeken staat er een stoer compact landelijk woonhuis met een lage goot, drie open en één gesloten kant. Het ensemble schuur en huis vormt een mooie plek voor de tuin aan het zuiden, voorgebied als entree en een waterrandzone welke een open, hoog natuurlijk rietgehalte zal hebben buiten de beschoeiing om.

Er is gekozen voor een ondiep volume met een brede “kopgevel”, i.p.v. een diep volume met een smalle voorgevel. Hierdoor ontstaat er een volume waarbij het dak niet onnodig hoeft te worden geperforeerd met dakramen. De ramen op de verdieping kunnen allemaal in de kopgevel, en er ontstaan in de zijbeuk mooie mogelijkheden voor loftachtige ruimten. Het ensemble van twee gebouwen bestaat uit een combinatie van ondiep volume/ brede kopgevel voor het hoofdvolume met een diep volume/ smalle kopgevel voor het bijgebouw. Juist bij het bijgebouw is de behoefte vanuit het gebruik meer in een langwerpig volume, waarbij door het programma op de verdieping geen behoefte is aan dakramen. Het bijgebouw zal als utiliteitsgebouw de zonnepanelen op het zuiden op het dak dragen. Dit wordt over de volledige oppervlakte voorzien van hoogwaardige zonnepanelen, vlak gedetailleerd tot aan de dakrand.

Gerelateerde projecten