Transformatie Hotel Spoorzicht

Hotel Spoorzicht, Loppersum

hotelkamers, restaurant, kookstudio, multifunctionele zalen, wellness, saunatuin
Rene Harmanni, Florus van Eyndhoven
Lamia Towalski, Haiko Meijer
Particulier

Het monumentale Hotel Spoorzicht in Loppersum wordt aardbevingsbestendig gemaakt en uitgebreid. In het vernieuwde gebouw komen meer hotelkamers, een groter restaurant, en multifunctionele zalen.

Het bestaande hotel bestaat uit meerdere bouwdelen die deels worden gesloopt en/of door nieuwbouw met elkaar worden verbonden. Het monumentale pand aan de voorzijde blijft intact, als traditioneel gezicht van Spoorzicht.

De nieuwbouw ligt vanuit de Molenweg gezien terughoudend op de achtergrond, het monumentale hoofdgebouw aan de rechterkant en een karakteristieke boerderij aan de linkerkant blijven de hoofdrolspelers. Tussen de gebouwen ontstaat een groen en uitnodigend terrasplein dat bezoekers naar de entree begeleidt.

In de nieuwbouw bevinden zich ca. 40 hotelkamers van verschillende grootte en een zalencentrum. In het bestaande pand komen vijf suites, het restaurant wordt uitgebreid en het zalenprogramma aangevuld.

Het ontwikkelen van een nieuw plan in hartje Loppersum zien wij als een mooie kans om bij te dragen aan de positieve impulsen in de aardbevingsregio. Veel dorpen zoals Loppersum, met hun prachtige 19e -eeuwse villa’s en schitterende dorpskernen, pleintjes en kerken, verdienen waardering voor het oude en een creatieve aanpak wat betreft nieuwe ontwikkelingen. Hieraan leveren we graag een bijdrage.

Aardbevingsbestendig bouwen
De nieuwbouw voor hotel Spoorzicht wordt constructief losgekoppeld van de bestaande bebouwing om te kunnen voldoen aan de eisen m.b.t. aardbevingsbestendigheid. De bestaande bebouwing inclusief het monumentale hoofdgebouw wordt versterkt en geïntegreerd in het totaalontwerp. De nieuwbouw is geconstrueerd d.m.v. een lichte en stijve staalconstructie. De lichte opbouw en de symmetrische lay-out van het nieuwe volume sluiten goed aan bij de uitgangspunten van bevingsbestendig bouwen.