Transformatie hotel Spoorzicht

Hotel Spoorzicht, Loppersum


Programma:

hotelkamers, restaurant, kookstudio, multifunctionele zalen, wellness, saunatuin

Projectarchitect:

Lamia Towalski, Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Particulier

Deel dit project:

Het monumentale Hotel Spoorzicht in Loppersum wordt aardbevingsbestendig gemaakt en uitgebreid. In het vernieuwde gebouw komen meer hotelkamers, een groter restaurant, multifunctionele zalen en een uitgebreid wellness-aanbod.

Het bestaande hotel bestaat uit meerdere bouwdelen die deels worden gesloopt en/of door nieuwbouw met elkaar worden verbonden. Het monumentale pand aan de voorzijde blijft intact, als traditioneel gezicht van Spoorzicht.

De nieuwbouw ligt terughoudend op de achtergrond, geflankeerd door het monumentale hoofdgebouw aan de rechterkant en een karakteristieke boerderij aan de linkerkant. Tussen de twee gebouwen ontstaat een groen en uitnodigend voorplein dat bezoekers naar de entree begeleidt.

Ook aan de achterzijde bevindt zich, aan de rustige en op de zon georiënteerde zijde, een omsloten tuin. Hieraan zijn het restaurant met overdekt terras, meerdere zalen en het wellness-gedeelte gelegen. Het schakelstuk tussen deze twee tuinen is het transparante entreegebied/restaurant dat met zijn glazen gevels voor- en achtertuin visueel met elkaar verbindt.

Alle ruimtes op de begane grond zijn daarmee optimaal op de tuinen gericht.

Op de twee verdiepingen boven de transparante plint bevinden zich de hotelkamers, met uitzicht op de kerktoren aan de zuidzijde en op de groene villawijk aan de noordzijde. In de nieuwbouw bevinden zich ca. 40 hotelkamers van verschillende grootte. In het bestaande pand komen vijf suites.

Het ontwikkelen van een nieuw plan in hartje Loppersum zien wij als een mooie kans om bij te dragen aan de positieve impulsen in de aardbevingsregio. Veel dorpen zoals Loppersum, met hun prachtige 19e -eeuwse villa’s en schitterende dorpskernen, pleintjes en kerken, verdienen waardering voor het oude en een creatieve aanpak wat betreft nieuwe ontwikkelingen. Hieraan leveren we graag een bijdrage.

Aardbevingsbestendig bouwen
De nieuwbouw voor hotel Spoorzicht wordt constructief losgekoppeld van de bestaande bebouwing om te kunnen voldoen aan de eisen m.b.t. aardbevingsbestendigheid. De bestaande bebouwing inclusief het monumentale hoofdgebouw wordt versterkt en geïntegreerd in het totaalontwerp. De nieuwbouw is symmetrisch opgezet en zoveel mogelijk geconstrueerd d.m.v. een lichte en stijve staalconstructie. De lichte opbouw en de symmetrische lay-out van het nieuwe volume zijn gekozen om goed aan te sluiten bij de uitgangspunten om een bevingsbestendig gebouw te realiseren.

Gerelateerde projecten