Traphuis 2

De Nieuwe Linie Groningen


Programma:

wonen en werken

Projectteam:

René Harmanni, Wouter Stoer, Robert Bos

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Fam. Meijer

Deel dit project:

Loos: “My architecture is not conceived in plans, but in spaces (cubes). I do not design floor plans, facades, sections. I design spaces. For me, there is no ground floor, first floor etc… For me, there are only contiguous, continual spaces, rooms, anterooms, terraces etc. Stories merge and spaces relate to each other.”

Het interieur trapt tafelhoogte omhoog waardoor de verdiepingshoogte in vier stappen wordt overbrugd. Hierdoor ontstaat er een loftachtige relatie tussen de verschillende niveau’s. Ruimtes vloeien op verschillende hoogtes in elkaar over. Een traphuis is intiem en open, architectuur en landschap tegelijk. Trap, wand, vloer, wandkast, keukenblok en plafond vloeien in elkaar over alsof het een lichaam is.

Je woont, werkt en ontspant in één vloeiende ruimte waarbij er ondanks de openheid eigen plekken ontstaan. Je wentelt naar boven waarbij je je langzamerhand anders tot de openbare ruimte verhoudt. Heb je geen tuin en woon je compact tussen andere woningen in dan kan je boven in de woning aan een groot dakterras wonen. Het Traphuis kan mooi inspelen op hoogteverschillen in een terrein of gecombineerd worden met een souterrain, berging/ carport/ veranda waardoor er vanuit het gebruik aanleiding is voor de hoogteverschillen.

Traphuis 1
Het eerste traphuis is gerealiseerd aan de rand van een uitbreidingswijk in Almelo. Op de vraag in het begin van het ontwerpproces waar de bewoners het liefste wilde wonen, laag bij de tuin, of hoog bij de omgeving werd er gevraagd of allebei ook mogelijk was. Uit die vraag is Traphuis ontstaan.

Traphuis 2
Direct aan het water in het talud van 1,8 meter hoog lag de uitdaging voor mijzelf en gezin een huis te ontwerpen waarbij we onze persoonlijke wensen optimaal in konden verwezelijken. Een licht huis met rondom uitzicht op het water. Naast veel transparantie zou ook de privacy en intimiteit vanzelfsprekend moeten zijn. Werken, wonen en ontspannen zijn met elkaar vervlochten. De entree van het huis is in de werkruimte welke direct aan de veranda aan het water is gelegen. De werkruimte vloeit over in een achteropkamer. Eén reuzetrede hoger is de woonkamer en keuken. De slaapkamers liggen op de hoogste niveau’s. Het huis is één van de 13 CPO huizen op de oude plek van de energiecentrale. De materialisering van dit woonbuurtje is in overleg met de CPO leden gezamenlijk tot stand gekomen. De industriële look was daarbij de karakterkenmerk vanuit de context. De hoofdconstructie is vanwege duurzaamheid en aardbevingsproof bouwen in houtskelet uitgevoerd. Het interieur is deels beton (trap en vloeren) en deels gewitte Araulco multiplex.

Naast het uitvoeren door de hoofdaannemer is het gehele interieur door een ZZP-er en mijzelf (trappen, wanden, vloeren, plafonds) afgewerkt. Middels een warmtepomp aangesloten op warmtestad Groningen en zonnepanelen wordt het huis van energie voorzien. Het licht van de ramen heeft direct en indirect veel invloed op het gehele huis.

Gerelateerde projecten