Lutje Laif

kun je zelf bouwen als je durft!


Projectarchitect:

Haiko Meijer

Deel dit project:

Lutje Laif is een Onix NL versie van een tiny house. De oorsprong van Lutje Laif is het populieren tuinhuisje op volkstuinencomplex Tuinwijck (2011). Een huisje met aandacht voor compact, comfortabel en groen wonen. Klein wonen deed je tot voor kort voornamelijk in appartementjes, maar waarom geef je een pas afgestudeerde student niet de mogelijkheid om vrijstaand in het groen te wonen? In een vrijstaande kamer, in plaats van in een vrijstaand huis? Hoe kun je van daar uit ontwikkelen?

Het populieren tuinhuisje is een manier om in een omgeving waar het heel erg over ecologisch tuinieren gaat, als architect iets te zeggen over hoe verantwoord met energie, ruimte en materiaal om te gaan. Het begrip ‘tiny house’ bestond nog niet, maar de woorden ‘compact, comfortabel, groen’ zochten naar een alternatief voor groei als automatische kwaliteitsdrager en graadmeter van de economie. Leven met kwaliteit en met maat, met een kleinere CO2 footprint door minder groot te bouwen en dus minder te onderhouden. Bouwen met gebruik van duurzame materialen: inheems populierenhout kunnen we tegenwoordig verduurzamen zodat het geen verfje meer nodig heeft. Dat het tuinhuisje vervolgens ook nog eens een superpersoonlijk huisje werd, was interessant in een poging het ‘eenmalige’ te bereiken: een heel bijzonder, klein huisje in antwoord op een kleine vraag. In die zin was het een voorloper in de tiny house beweging en de aandacht die het kreeg onderstreepte dat nog eens.

Het tuinhuisje kreeg een vervolg, met compact, comfortabel en in het groen als belangrijkste uitgangspunten. De tiny house beweging leidt vaak tot semipermanent wonen in lange rechthoekige vormen. Vierkant wonen vinden we interessanter: het woont compacter, de ruimte laat zich beter organiseren vanuit een ‘richtingloos’ midden. Materialisering, compactheid en comfort van het tuinhuisje zijn vertaald naar een product waarvan de essentie een soort van oriëntatieloze vierkante ruimte is. Het uiteindelijke huisje is niet oriëntatieloos: er zijn twee duidelijke wanden met functies en twee ‘uiteinden’ met de entree en het zicht. Het kleine huisje staat in het groen en heeft daarom één zijde helemaal van glas. De ruimte die je binnen inlevert, krijg je buiten weer terug.

Dit product heet Lutje Laif. Geïnspireerd door het populieren tuinhuisje èn door Bartje. Bartje “Ik bid niet veur brune bonen” wordt s’ochtends wakker, kijkt over de rand van zijn ledikant naar de ruimte in het midden waar een tafel staat waaraan zijn moeder het ontbijt klaarmaakt. Alles vindt rond die tafel plaats! Rond die tafel heb je de stoelen en daar omheen heb je de ruimte en rond die ruimte heb je de bedstedes en kasten.

In Lutje Laif heb je in het midden dezelfde tafel met ernaast een kookeiland, daaromheen twee wanden met ‘bedstedes’ waarin douche, technische ruimte, WC, kasten en natuurlijk bedden die ook als banken gebruikt kunnen worden. Één ruimte, één groot raam met zicht op je omgeving, daar tegenover een deurtje waardoor je binnenkomt. Aan de tafel zittend draai je je om en dan maak je met de zitbank deel uit van de zitkamer. Alles is heel compact, je zit zowel in de keuken, als aan tafel, als in de zithoek. Je kunt er alléén verblijven maar kunt er ook een feestje met twaalf anderen vieren! Het kan met een hoogwaardig Dutch Design interieur, maar het kan ook casco geleverd worden waarna je je interieur zelf maakt.

Lutje Laif is een product naast de Cubestee: de Cubestee is een tweelaags kubus terwijl dit een éénlaags huisje is met een kapje erop. Waar de Cubestee bestemmingsplan-technisch nog wel eens tegen problemen aanloopt, kan Lutje Laif een alternatief zijn. Het is gemakkelijk zelf te bouwen omdat je geen steigers nodig hebt bij de bouw: je kunt ‘m al in je eentje bouwen! Lutje Laif is in maatvoering net zo breed als de Cubestee: ze zijn goed met elkaar te combineren.

Zie ook ons L.A.S.T. – house.

Gerelateerde projecten