Villa

Museumlaan, Enschede


Programma:

wonen en werken

Projectteam:

Haiko Meijer, Maarten Strik

Projectarchitect:

Haiko Meijer, Maarten Strik

Opdrachtgever:

particulier

Deel dit project:

Wij hebben een nieuwe vrijstaande woning ontworpen aan de Museumlaan te Enschede voor een jong gezin, die veel waarde hechten aan hun privacy. In het ontwerp hebben we de woning op de noordelijke zijde van de kavel geplaatst, waardoor de achtertuin op het zuiden komt en in de zon staat. We hebben de woning een introvert karakter gegeven naar de publieke zijde en een meer open karakter naar de zuidelijke tuinzijde, waar meer privacy gewaarborgd wordt.

De begane grondvloer is te onderverdelen in twee delen: zuidelijk en noordelijk deel. Het zuidelijk deel bestaat uit ruimtes waar de opdrachtgevers voornamelijk wonen: de woonkamer, de woonkeuken, de speelkamer, het kantoor en de overdekte veranda. Het noordelijk deel bestaat uit ruimtes voor hun gasten: een kookcursusruimte, een logeerkamer en een aangrenzende badkamer. De cursusruimte en de logeerkamer hebben een verbinding met een patiotuin en een veranda, waardoor ook deze ruimtes toegang hebben tot een tuin met privacy.

Het zuidelijk en het noordelijk deel zijn met elkaar verbonden via de bijkeuken. Deze bijkeuken is ook te betreden via de garage en carport, wat dit de informele entree van het gebouw maakt. De hoofdentree heeft twee deuren, waarvan één naar de cursusruimte (het noordelijke deel) leidt en de ander naar de hal (het zuidelijke deel). Hierdoor blijft semipubliek en privé gescheiden.

Op de eerste verdieping zijn de slaapkamers en badkamers gesitueerd.

De gevelbekleding bestaat voornamelijk uit grijze bakstenen, waarvan de oostgevel, waar zich de formele entree bevindt, een afwijkend metselpatroon heeft gekregen met uitstekende stenen.

Gerelateerde projecten