Tweeling

Brittenstein, Leiderdorp, Zuid-Holland


Programma:

56 sociale huurwoningen in stedenbouwkundige verdichtingsopgave

Projectteam:

Wilbert Steenhuis, Haiko Meijer

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Rijnhart Wonen

Deel dit project:

Aan de groene Tollenaersingel in de buurt Ouderzorg te Leiderdorp is de locatie van het voormalige seniorencomplex Brittenstein afgelopen jaren getransformeerd naar 56 sociale huurappartementen. Bij deze verdichtingsopgave op microniveau lag er oorspronkelijk een stedenbouwkundige studie met galerijwoningen voorzien van voor- en achterkant. Onix NL heeft met de twee compacte alzijdige volumes een alternatief bedacht voor de galerij typologie en daarmee samen met Rijnhart Wonen een aantrekkelijke woonplek aan de singel gecreëerd in de sociale sector. Door de positionering van de twee familiaire woonblokjes “Tweeling” ontstaat er naast volume ook transparantie tussen Brittenburg en Tollenaersingel. Doordat één blok dwars op de singel gesitueerd is wordt het parkeerveld op de begane grond in tweeën verdeeld en daarmee kleinschaliger gemaakt. De mooie treurwilg aan het water, die op de nominatie stond om gerooid te worden, bleek op een strategische plek te staan, waarbij de entrees aan gesitueerd zijn. De familiaire woonblokjes hebben zich in de loop van het proces langzamerhand mede in samenspraak met een klankbordgroep uit de buurt verder ontwikkeld. Met het hoogste punt aan de Van de Valkweg wordt de bebouwing richting Brittenburg lager aansluitend de bestaande 2 laags met kap bebouwing. Door verspringingen in het volume te maken ontstaat er aan de buitenkant een opdeling van het volume en aan de binnenkant variatie aan woningen. Er zijn low-profile op maaiveldniveau bergingen gesitueerd zonder dat er een vervelende dichte plint ontstaat. Beide woningblokjes hebben aan één zijde op de begane grond woningen, afwisselend zowel aan erf als waterkant, die de sociale levendigheid op straatniveau ten goede komt.

De ondiepe woningen variërend met een oppervlakte van 50 tot 72m2 zijn tweebeukig en worden ontsloten door een brede corridor. Door de compacte vorm is de gevel/vloeroppervlakte verhouding veel beter dan galerijwoningen wat ten gunste komt in de duurzaamheidsdoelstellingen. Het plan is uitgevoerd in energielabel A++, verwarming via stadsverwarming, vloerverwarming, geen gasaansluiting en mechanische ventilatie met CO2-aansturing.

Rijnhart Wonen over het project:

Doorstroming
De nieuwbouw bij Rijnhart Wonen wordt primair ingezet op doorstroming.
Dat is bij Brittenstein zeer goed gelukt; alle 56 sociale huurwoningen zijn aan doorstromers verhuurd! Hiervan waren er 42 huurders van Rijnhart Wonen die doorstroomden vanuit de sociale huur. Op deze manier zorgt doorstroming ervoor dat meer mensen passend wonen!
 
Woongenot
Het woongenot van onze huurders staat bij ons centraal. Dat prettige wonen begint bij mooie nieuwbouwwoningen van een goede kwaliteit. We zien dat iedereen daarvan geniet en het volgens onderzoek bijdraagt aan de mentale gezondheid. Bewoners gaan bovendien beter om met mooie woningen en woongebouwen, die ook hun schoonheid lang behouden.
 
Betaalbaarheid
Brittenstein bewijst dat mooie gebouwen niet duurder hoeven te zijn. We zijn heel blij dat we deze woningen betaalbaar kunnen houden voor onze huurders. Conform ons portefeuilleplan hebben deze nieuwbouwwoningen een huurprijs op de aftoppingsgrens van de betreffende doelgroep. Bij Brittenstein betekent dit een toevoeging van 42 betaalbare en 14 middel dure huurwoningen aan onze woningvoorraad.

 

Gerelateerde projecten