Transformatie Enne Jans Heerd

Maarhuizen (Gr)


Programma:

woonhuis, horeca, multifunctionele zaal, kantoor, vergaderruimtes

Projectarchitect:

Nina Schouwman, Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Stichting Enne Jans Heerd

Deel dit project:

De Enne Jans Heerd is een monumentale boerderij op de eeuwenoude wierde Maarhuizen en een historisch baken op het Groninger Hogeland. Nu de laatste boer de boerderij verlaten heeft, breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor dit bijzondere rijksmonument. Kwartiermakers Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn hebben de stichting Enne Jans Heerd opgericht en in samenwerking met Staatsbosbeheer, Rizoem, LAOS landschapsarchitecten en Onix een plan gemaakt voor de nieuwe invulling van de plek. De Enne Jans Heerd wordt publiek en toekomstbestendig: het wordt een podium voor beleving en ontwikkeling van cultuur en natuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de context.

Om deze nieuwe functies te huisvesten zal de bestaande boerderij naast een grondige restauratie ook een transformatie ondergaan. De bestaande kleine schuur wordt geïsoleerd zodat het een ruimte wordt waar uiteenlopende activiteiten kunnen plaatsvinden. Dit isoleren kan, vanwege de monumentale waarde, niet zomaar. Er is voor gekozen om de huidige gebintenconstructie te behouden. Deze constructie wordt ingekort zodat er ruimte ontstaat om de schuur binnen de huidige contouren te isoleren.

Omdat de schuur tegen een wierde op ligt is er momenteel een hoogteverschil in de vloer van zo’n 1,5 meter. Om de ruimten toch functioneel te maken hebben we een sprong in de vloer bedacht waardoor er een tribunetrap ontstaat. De originele helling blijft afleesbaar door de 2 ‘goten’ naast/langs de gevels.

De grote zuidelijke schuur blijft grotendeels zoals hij is. Deze schuur is kenmerkend voor de plek en het is mooi om haar open te kunnen stellen voor publiek. Aan de zuidkant is wel een rij transparante zonnepanelen op het dak geplaatst. Daarmee wordt niet alleen op een duurzame manier energie opgewekt, maar komt er ook daglicht in de boerderij. De beide schuren worden onderling verbonden door middel van een glazen lichtstraat.

Op het afgegraven gedeelte van de wierde worden twee cubestee’s geplaatst. Dit worden vergaderruimten van waaruit je uitzicht hebt op het omliggende landschap.

Kortom: behalve in de herbestemming zal er ook fors geïnvesteerd worden in restauratie, onderhoud en duurzaamheid. De historische plek wordt behouden, toekomstbestendig gemaakt én er ontstaat levendigheid op dit platteland.

Gerelateerde projecten