Transformatie Enne Jans Heerd

Maarhuizen (Gr)

woonhuis, horeca, multifunctionele zaal, kantoor, vergaderruimtes
Nina Schouwman, Haiko Meijer
Stichting Enne Jans Heerd

De Enne Jans Heerd is een monumentale boerderij op de eeuwenoude wierde Maarhuizen en een historisch baken op het Groninger Hogeland. Nu de laatste boer de boerderij verlaten heeft, breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor dit bijzondere rijksmonument. Kwartiermakers Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn hebben de stichting Enne Jans Heerd opgericht en in samenwerking met Staatsbosbeheer, Rizoem, LAOS landschapsarchitecten en Onix een plan gemaakt voor de nieuwe invulling van de plek.

De Enne Jans Heerd is nu publiek en toekomstbestendig: een podium voor beleving en ontwikkeling van cultuur en natuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de context.  Om deze nieuwe functies te huisvesten is de bestaande boerderij naast een grondige restauratie ook een transformatie ondergaan. De kleine schuur is geïsoleerd waardoor er een ruimte is ontstaan waar uiteenlopende activiteiten kunnen plaatsvinden. Om het monumentale aanzicht niet te veranderen was een creatieve oplossing nodig: de bestaande gebintenconstructie is behouden en ingekort zodat er ruimte ontstond voor het isolatiepakket.

Omdat de schuur tegen een wierde op ligt was het oorspronkelijke hoogteverschil in de vloer zo’n 1,5 meter. Om de ruimten toch functioneel te maken is een sprong in de vloer bedacht waardoor er een tribunetrap ontstaat. De originele helling en hoogtes zijn nog steeds afleesbaar langs de gevels en door de wisselend poerhoogtes onder de gebinten.

De grote zuidelijke schuur is grotendeels gebleven zoals hij was. Deze schuur is kenmerkend voor de plek en kan worden opengesteld voor het publiek. Aan de zuidkant is wel een rij transparante zonnepanelen op het dak geplaatst, daarmee wordt niet alleen op een duurzame manier energie opgewekt, maar komt er ook daglicht in de boerderij.

Het voorhuis is gerestaureerd en verduurzaamd. De historische plek is behouden, toekomstbestendig gemaakt én er is weer levendigheid op dit platteland.