Schuurprairiehuis

Zeist, Utrecht

wonen
Wouter Stoer, Rene Harmanni, Victor Bruinen
Wouter Stoer
particulier

Dit particuliere woonhuis is gebouwd op een voormalige varkenshouderij nabij Zeist. Als tegenprestatie voor de sloop van de oude stallen mocht de eigenaar twee bouwkavels uitgeven achter het eigen huis. Onze opdrachtgevers hebben de achterste kavel gekozen. De relatie met het open landschap is hier het sterkst. Dit komt sterk tot uitdrukking in de architectuur.

In de uitbouw aan de achterzijde van het huis zijn de keuken, eetkamer en woonkamer ondergebracht. Vanuit deze ruimte is er een sterke relatie met en beleving van het landschap. Vanaf de weg gezien presenteert het huis zich door de kloeke vorm van het hoofdvolume als schuur.

Hierdoor sluit het aan op de gevraagde beeldkwaliteit van schuren op een erf met aan de weg een bedrijfswoning. In dit volume bevinden zich de slaapkamers. De slaapkamers op de begane grond kunnen in de toekomst eenvoudig een andere functie krijgen.

Het hoofdgebouw (schuur) en bijgebouw (prairiehuis) zijn integraal met elkaar ontworpen. Het vormt duidelijk één geheel. Het totale volume is ontworpen rondom een haard. De L-vormige plattegrond biedt de opdrachtgevers privacy en beschutting. De kap van het prairiehuis steekt uit en functioneert daardoor als veranda en als zonwering. De woning is ‘dampopen’ ontworpen met hoofdzakelijk biobased materialen.