MegaMeubel CBK

Groningen, Groningen


Programma:

o.a. zigzagtafelhellingtrapkastgolvendevloer

Projectteam:

René Harmanni

Projectarchitect:

Alex van de Beld

Klant:

CBK Groningen

Deel dit project:

Vernieuwd interieur van het Centrum voor Beeldende Kunst in cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen. Het concept bestaat uit het aanbrengen van een megameubel. Deze plaatselijke ingreep voorziet in een aantal structurele verbeteringen van het studiecentrum, de kunstuitleen en de expositieruimte.

Het megameubel komt door de gevel heen naar buiten en markeert de nieuwe ingang aan de straat. Daarachter leidt ze de bezoeker naar de uitleenbalie en het studiecentrum op de begane grond en vervolgens via de hellingtrap naar de kunstuitleen op de verdieping. Het megameubel voegt al deze functies en bewegingen samen in één vorm. Ze leidt de bezoeker langs de zigzagtafel, de ronde tafel, de hellingtrap, de trapkast, het fort, de hangende kasten en de golvende vloer. Het ontwerp neemt op een hyperfunctionele manier alle gebruik in zich op en ‘bevriest’ deze in een vaste vorm.

Grenzend aan het gebied waarin het megameubel zich uitstrekt liggen de expositieruimten met daarachter de kantoren. Deze zijn bestaand. Er zijn alleen een aantal functionele veranderingen aangebracht, zoals het verplaatsen van deuren. Dit deel van het CBK is de ‘vrij-zone’, waar de gebruiker z’n gang moet kunnen gaan vanwege de vele wisselende exposities. Hier is het handschrift van de architect bewust achterwege gelaten. Hier heerst de kunst van het weglaten waardoor het bestaande gebouw zo kaal mogelijk is. De grijs geschilderde expovloer is de enige verbindende schakel met de andere gebieden van het CBK.

Doordat de twee gebieden in open verbinding met elkaar staan en elkaar overlappen, ontstaat er een wisselwerking. Ze blijven niet geïsoleerd. Er ontstaat een nieuw gebruik tussen de twee gebieden, de hellingtrap kan gebruikt worden als podium of als bank.

Gerelateerde projecten