Meerhuis

Meerstad, Groningen

wonen
Rene Harmanni, Wilbert Steenhuis
Haiko Meijer
particulier

Het Meerhuis staat aan het einde van een landtong in Meerstad, Groningen. De toegangsweg eindigt in de tuin van de kavel. Het houten huis met golvende dakpannen is ontworpen vanuit de traditie van gebintenbouw en is onderdeel van het manifest “gebinteergebegint”. Uit respect voor de plek met zijn uitzicht heeft het huis een grote transparantie naar het water toe.

De verhoging van de kavel levert de bewoners een vrij uitzicht over het riet op het water. Het huis is transparant naar het water toe. Het geraamte, een kubus van 6x6x6 meter, bestaat uit gebinten welke verdiept in het huis verscholen liggen. Dit vierkant herbergt op de begane grond de woonkeuken als spil van het huis. Rond het vierkant bevinden zich twee zijbeuken met woonprogramma en twee veranda’s. Eén zijbeuk bestaat uit de woonkamer, van waaruit zich een megameubel ontvouwt die diverse functies als de keuken, trap en bureau bevat. De andere zijbeuk bestaat uit de service-zone met slaapkamer en is meer gesloten van karakter.

De entree ligt tussen de schuur en het woonhuis en heeft een introvert karakter. Hier is er (privacy) geen zicht op het wonen en vice versa. Buiten het hoofdvolume van het huis is er een aan het huis gekoppeld buitenterras met vrij uitzicht over het meer. Met dit Meerhuis kan er optimaal van de mooie omgeving worden genoten in alle jaargetijden. De veranda’s zorgen voor windluwe, watervrije plekken waarin de zon desgewenst opgezocht kan worden. Naast de overdekte buitenruimten ontstaat de ‘naar binnen gerichte erker’, dit zorgt voor veel transparantie in de woning en overhoeks uitzicht.

Vanuit de omgeving bekeken staat er een stoer compact landelijk woonhuis met een lage goot, drie open zijden en één gesloten kant. Het ensemble van schuur en huis vormt een mooie plek voor de tuin aan het zuiden, het voorgebied als entree en een waterrandzone met veel en hoog riet buiten de beschoeiing om.

Er is gekozen voor een ondiep volume met een brede “kopgevel”, i.p.v. een diep volume met een smalle voorgevel. Hierdoor ontstaat er een volume waarbij het dak niet hoeft te worden geperforeerd met dakramen. De ramen op de verdieping kunnen allemaal in de kopgevel, en er ontstaan in de zijbeuk mooie mogelijkheden voor loftachtige ruimten. Het ensemble van twee gebouwen bestaat uit een combinatie van ondiep volume/brede kopgevel voor het hoofdvolume met een diep volume/smalle kopgevel voor het bijgebouw. Juist bij het bijgebouw is er vanuit het gebruik behoefte aan een langwerpig volume. Het programma op de verdieping heeft geen dakramen nodig. Het bijgebouw draagt als utiliteitsgebouw de zonnepanelen op het zuiden op het dak. Hoogwaardige zonnepanelen, over de volledige oppervlakte en vlak gedetailleerd tot aan de dakrand.