Lely Centre Heerenveen

Heerenveen , Friesland

Kantoor, magazijn, showroom
Jordy Vijfschaft, Rene Harmanni, Victor Bruinen
L.C. Real Estate B.V.

Op de voormalige ijsbaan in Heerenveen (Oudeschoot) heeft Onix NL in opdracht van Lely een nieuw hoofdkantoor (Lely Center) ontworpen voor de Noordelijke regio. Het gebouw heeft kenmerken die in samenwerking met de opdrachtgevers en adviseurs tot stand zijn gekomen, zoals: veel lichtinval door middel van grote raampartijen, weggewerkte installaties, een flexibele indeling en een goede aansluiting op de agrarische sector door zijn robuuste materialen en veel hout. Lely Center is een echte blikvanger door de beeldbepalende en kenmerkende sheddakconstructie. Het materiaal- en kleurgebruik van het Lely Center is afgestemd en mede bepaald door de nieuwe huisstijl van Lely.

De kantooroppervlakte bestaat uit twee verdiepingen met zowel werkruimtes, spreekruimtes en een showroom/Experience Center waar de robots (machines) van Lely Center worden tentoongesteld.

Het vloeroppervlak van dit gebouwdeel met verschillende functies bedraagt in totaal circa 900 m². Dit vloeroppervlak is door de hoge mate van flexibiliteit toekomstbestendig. Integraal met het kantoor is een grote loods ontworpen en gerealiseerd. Dit gebouwdeel van 1400 m² dient als magazijn, werkplaats en opslag.

Het gebouw voldoet aan hoge eisen op het gebied van installaties en duurzaamheid. Zo benut Lely Center bijvoorbeeld alle sheddaken voor 438 zonnepanelen om als bedrijf onafhankelijk te kunnen opereren. Onix NL heeft in dit project sterk geanticipeerd op de wensen van de gebruiker. In de hoofdvorm zijn bijvoorbeeld vroegtijdig keuzes gemaakt ten behoeve van daglichttoetreding uit het noorden (via het sheddak), zijn er mogelijkheden gecreëerd om ruimtes handmatig te ventileren en heeft iedere werkplek een sterke relatie met buiten. Deze aspecten in combinatie met de diversiteit aan sferen maken van Lely Center een zeer prettige en gezonde werkomgeving.