Kinderboerderij

Noordwijk, Zuid-Holland

Kinderboerderij
Olaf Janson, Mark van der Net, Koen Looman
Berit Ann Roos
's Heerenloo

Het terrein Willem van den Bergh van de zorginstelling ’s Heeren Loo ligt in een prachtig groengebied aan de rand van de duinen in Noordwijk. We hebben hier met gevoel voor cliënten, hun begeleiders en het landschap een serie dagbestedingsgebouwtjes gerealiseerd. Dit ontwerp voor een kinderboerderij vormt een aanvulling op dat ensemble.

De kinderboerderij staat midden in de wei en biedt daarmee een ontspannen ontmoetingsplek voor mens en dier. Om de geborgenheid voor de cliënten te benadrukken is uitgegaan van een groot (onder)dak dat vervolgens wordt doorsneden door een voetpad waarlangs bezoekers passeren. Het gebouw bewerkstelligt zoals kruispunt de gewenste ‘omgekeerde integratie’. (Integratie betekent in deze context dat mensen met een verstandelijke beperking midden in de maatschappij wonen; bij omgekeerde integratie komt de maatschappij naar hen toe.)

Het gebouw biedt een thuis voor mens en dier. Er bevinden zich stallen, een kippenhok en in de ‘naturende gevel’ kunnen allerlei vogels nestelen. De cliënten verzorgen en knuffelen de dieren in de stallen en werken in de keuken. Ze ontmoeten elkaar en bezoekers in de multifunctionele ruimte en op het terras. Een continue lichtstraat geeft alle binnenruimten een sfeervolle helderheid.

Binnen en buiten overheerst het gebruik van hout. Afhankelijk van de situatie wordt het toegepast in verschillende vormen, bewerkingen, texturen, afwerkingen en kleuren. Het ontwerp toont met een effectieve en rijke integratie van flora en fauna, architectuur en landschap, geborgenheid en gastvrijheid dat zorg nooit marginaal mag en vooral niet hoeft te zijn.