Kindcentrum Transvaalstraat

Leeuwarden, Friesland


Programma:

Kinderopvang

Projectteam:

Seline Wijker, Haiko Meijer

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Sinne Kinderopvang

Deel dit project:

Een oude garage midden in een woonblok is de basis voor dit nieuwe Kindcentrum in Leeuwarden. Een bijzondere opgave waarbij zich aan beide zijden tuinen van omwonenden bevinden. Aan deze zijden blijft het volume het uiterlijk van de loods behouden. Aan de noordzijde opent het nieuwe gebouw zich en verbinden we het nieuwe plein met het schoolplein van de Koningin Wilhelmina School.

Door een ‘hap uit het midden van het volume’ te nemen ontstaat een afgeschermd buitenspeelplein voor de allerkleinsten. Via de nieuwe gevels komt veel daglicht binnen en elke binnenruimte heeft een relatie met buiten.

De betonvloer en de spanten willen we behouden. Ze verwijzen naar de oude garage en geven het kindcentrum de uitstraling van een stoere werkplaats, waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van kinderen in brede zin.

Behalve dat de garage het stoere karakter van het kindcentrum bepaalt is het ook een duurzame manier van bouwen. Er wordt gebruik gemaakt van het beton en staal dat er al is. De hoeveelheid beton en staal die nog moeten worden toegevoegd is daarmee minimaal. De nieuwe gevel is van hout, zowel de constructie als de gevelbekleding. Dit heeft grote voordelen tijdens de bouw, aangezien het gebruik van zwaar materieel om beton en staal te verwerken tot een minimum wordt beperkt.

De nieuwe houten gevels krijgen een vrolijke gele kleur. Passend bij een kindcentrum en een leuke verrassing die zich alleen vanaf de kant van de Koningin Wilhelmina School openbaart. De plekken in de gevel waar de bestaande spanten naar binnen prikken worden geaccentueerd door zwarte, terugliggende delen. Het ritme dat hierdoor in de gevel ontstaat in combinatie met ramen en deuren die elkaar afwisselen doet enigszins denken aan een rij huisjes.

De spanten zelf zijn geel geverfd ter conservering en komen in het interieur terug. Elementen van de autowerkplaats worden gecombineerd met warme houtaccenten. Tot 1,2 meter hoog zijn alle wanden bekleed met multiplex. Net als in de garage krijgt het kindcentrum een stoere betonvloer, maar dan met vloerverwarming zodat de kinderen prettig kunnen spelen. Het geel van de gevel komt middels accenten terug in het interieur.

Gerelateerde projecten