Karrenschuur golfclub

Glimmen (Dr)


Programma:

450 m2 schuur ten behoeve van de opslag van lockers en golfkarren

Projectarchitect:

Haiko Meijer, Nina Schouwman

Opdrachtgever:

Noord Nederlandse Golf en Country Club

Deel dit project:

De Noord Nederlandse Golf en Country Club te Glimmen ligt op landgoed de Poll, in het dal van de Drentse Aa. De huidige karrenschuur verkeert in zo’n slechte staat dat het zal worden gesloopt. Dit gaf aanleiding om opnieuw onderzoek te doen naar de routing van de golfbaan en een slimme organisatie op het terrein. We hebben vijf verschillende locaties getoetst aan de volgende criteria: is het functioneel? En welke gevolgen heeft het visueel, financieel en procedureel?

Er is uiteindelijk gekozen voor de plek tussen het clubhuis en de golfbaan. Op deze plek is de nieuwe karrenschuur ruimtelijk ondergeschikt aan het hoofdgebouw, maar wel duidelijk zichtbaar vanaf de oprijlaan. Er hoeven geen bomen gekapt te worden, en we kunnen gebruikmaken van het huidige hoogteverschil. Doordat de parkeerplaats 1,5 meter dieper ligt dan het pad aan de andere zijde van de locatie, is het mogelijk om een 2-laags gebouw te maken waarvan vanaf het hoofdgebouw slechts de kap te zien is. Het dak is optimaal gericht op de zon en volledig bedekt met zonnepanelen.

In de schuur worden lockers en golfkarren geplaatst. Het gebouw is doeltreffend en functioneel, maar er is gespeeld met vorm en lichtinval. En komt licht van boven en tussen de lockers door zijn er doorzichten naar de mooie omgeving. Het dak naar de parkeerzijde is steiler zodat er ruimte ontstaat voor een verdiepingsprogramma. Vanaf de parkeerplaats zijn ‘oren’ van het gebouw zichtbaar. Deze begeleiden de golfers naar de schuur en functioneren als grondkering.

 

Gerelateerde projecten