Kapstee

wonen
Haiko Meijer, Jordy Vijfschaft, Victor Bruinen
Haiko Meijer

In het Groningse Leermens werd in december 2021, in één dag, door Bouwderij de eerste ‘Kapstee’ geplaatst. De volwaardige vrijstaande starterswoning is biobased, nul op de meter en heeft grote doorgroeimogelijkheden.

De woning in Leermens zien wij als een testcase in de zoektocht naar een antwoord op de huidige woningnood en de vraag naar betaalbare woningen, die ook nog eens wooncomfort bieden, duurzaam zijn én op grotere schaal kunnen worden toegepast.

De basis; een startershuis
De Kapstee is een prefabwoning die in zijn meest basale vorm (Basis +) een starterswoning is met een woonhuisvolume van 281 m³, verspreid over twee verdiepingen, inclusief berging. Bij deze testcase bevindt het woongedeelte zich boven, met uitzicht op de omgeving, de slaapkamers en het sanitair zijn beneden. De mogelijkheid bestaat ook dit om te draaien. De woning is zo ontworpen dat het heel eenvoudig is om uit te breiden naar alle zijden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding. Zo kan de basiswoning qua oppervlak worden vergroot door de toevoeging van een kantoor, extra (slaap)kamers en extra bergruimte. Inpandig is het eenvoudig wanden te plaatsen en zo extra ruimtes te creëren.

Duurzaam, lowtech
Het huis is vrijstaand met het wooncomfort van volwaardig ruim huis. Als het gaat om duurzaamheid mikken wij op het hoogst haalbare; de woning is biobased en heeft ‘nul op de meter’. Omdat het gehele dakoppervlak is bedekt met zonnepanelen, hoeft bij de plaatsing geen rekening te worden gehouden met de positie ten opzichte van de zon. Zoveel als mogelijk wordt ‘lowtech’ toegepast, met zonwering in de vorm van luiken en natuurlijke ventilatie met gebruik van een luik in de nok.

Uiterlijk, toepassingen
De woning lijkt enigszins op het archetypische huis zoals een kind het zou tekenen. Het is compact, natuurlijk, eenvoudig en herkenbaar. In die zin is het tijdloos; ook over 20 jaar staat er nog een mooi en karakteristiek huis met een goede marktwaarde. Door de gridachtige plattegrond zijn er verschillende mogelijkheden om de woningen toe te passen; geschakeld in een rij, vrijstaand of in een woonhof. Ze zijn geschikt voor toepassing op een vakantiepark, in een woonwijk en op tal van andersoortige erven. Afhankelijk van de locatie kan optimaal gebruik gemaakt worden van de beschikbare ruimte.

Verder onderzoek
De realisatie van de eerste Kapstee is voor ons een testcase. Met de bewoner en bouwers als belangrijkste referentie evalueren wij het prototype en tegelijkertijd ontwikkelen wij het concept verder door.