John F. Kennedyschool

Dordrecht, Nederland


Programma:

Basisschool, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang

Projectteam:

Wouter Stoer, Fadi Alnajar

Projectarchitect:

Haiko Meijer, Alex van de Beld

Opdrachtgever:

Gemeente Dordrecht

Deel dit project:

Aan de rand van het Wielwijkpark hebben we een compacte school ontworpen op de plek waar voorheen ook de school stond. Samen met LOLA landschapsarchitecten is er veel aandacht besteed aan een zorgvuldige integratie tussen school, plein en omgeving. Het leidde tot de keuze om op de bestaande fundamenten van de oude school te bouwen. De entree ligt aan de wijkzijde zodat het gebouw een gastvrije aanloopplek kan vormen voor de bewoners. Door het plein aan de oostzijde te leggen is het gebouw maximaal op het park aangesloten. Het vlinderachtige volume onder het scheef oplopende dak geeft het gebouw zijn specifieke karakter. Deze dakvorm zorgt voor extra kwaliteit in het interieur. Het biedt plek aan de entreezone, de ontmoetingsruimte en de naschoolse opvang. In de lokalen is er extra ruimte voor de kinderen, zowel in vierkante meters als in hoogte. Door de ligging aan het park hebben de kinderen prachtig zicht op de natuur rondom.

De natuurlijke context inspireert de uitwerking van de school. Langs de gevels worden wingerds en andere gevelklimplanten aangelegd om torretjes, vogels en vlinders naar de gevel van het gebouw te halen. Er komt een vogelkastjesproject waarvoor aan de gevel plek is. Het dak wordt volledig voorzien van sedum en in het interieur draagt een grote holle wensboom het dak. In het interieur zijn de gemeenschappelijke ruimten met hout bekleed. Deze houten wanden begeleiden de kinderen naar hun lokalen en de garderobes en binnenkozijnen worden hierin geïntegreerd. Voor bijzondere feestelijkheden kunnen er rond de ontmoetingsruimte meerdere ruimten aan elkaar gekoppeld worden. Het gebouw is daarmee flexibel in gebruik en is een duurzame en belangrijke schakel tussen het park en de wijk.

Gerelateerde projecten