Het knikkende huis

Noord Drenthe


Programma:

wonen, bed & breakfast

Projectteam:

Haiko Meijer, Lamia Towalski

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

particulier

Deel dit project:

De knik in het huis In een klein dorp in Noord-Drenthe werd een voormalig boerenperceel gesplitst in twee kavels. Ter plaatse van de bestaande schuur ontstond er in het kader van de ruimte-voor-ruimte-regeling plek voor een nieuw woonhuis. De splitsing leidde tot een bijzondere kavelvorm: smal en diep, beginnend bij de weg en richting weilanden breder wordend, met een schitterend uitzicht over het Drentse groen en de oorspronkelijke boomsingels. De omliggende bebouwing staat haaks op de weg, maar de boomsingels hebben van oudsher een richting die (net) niet haaks op de weg staat. De confrontatie tussen deze twee richtingen heeft tot het ‘knikkende huis’ geleid. Het huis moest enerzijds een gezicht aan de weg hebben, en anderzijds zo ver mogelijk de tuin in reiken om het woongedeelte op de weilanden en het prachtige uitzicht te oriënteren. Zodoende is een lang, smal huis ontstaan dat de ruimte tussen de openbare weg en de achterliggende weilanden overbrugt.

Voorhuis, tussenhuis, tuinhuis De hoofdvorm van het knikkende huis is eenvoudig, de doorsnede archetypisch, en past in de landelijke omgeving. Een lage goot, net hoog genoeg voor een deur, met een kap erop. Belangrijk was een bescheiden aanzicht vanaf de weg, terug liggend ten opzichte van de buren, net als de voormalige schuur. De diepte van het huis is door de knik subtiel ervaarbaar. Het hoofdvolume verenigt alle functies achtereen geschakeld onder één lang doorlopend dak: voorhuis, carport en achterhuis. Een tweede volume met dezelfde doorsnede zit in het knikpunt van het lange volume, een referentie naar de oude ‘stookhut’ bij een boerderij. Dit volume bepaalt het vóór en achter op het erf en geeft het huis een tweede straatgevel. Het openbare deel van het erf stopt hier, links hiernaast kunnen de auto’s onder het doorlopende dak uit het zicht worden geparkeerd en ook de ingangen naar voor- en achterhuis zijn hier gesitueerd. Het achterhuis richt zich met zijn woongedeelte volledig op de tuin. Het uitzicht wordt maximaal gevangen door een meterslange glazen gevel, waarachter een speciaal plekje voor het weekendritueel van de opdrachtgevers is gemaakt, de krant lezen in de ochtendzon. Op de veranda onder het dak overstek kun je heerlijk beschut zitten en op de landerijen uitkijken.

Toekomstbestendig wonen op boerenland Doordat alle woonfuncties op de begane grond zijn gesitueerd, is het huis levensloopbestendig. Het voorhuis biedt ruimte voor een bed and breakfast, en kan in de toekomst voor mantelzorg worden gebruikt of als logeerruimte als de volwassen kinderen langskomen. Het knikkende huis is gasloos, 28 in het dak weggewerkte zonnepanelen voorzien het huis van duurzame energie, in combinatie met een luchtwarmtepomp. Passend bij de schuurachtige hoofdvorm en de agrarische historie van de plek zijn eenvoudige materialen gekozen. De verfijning zit in de detaillering. De dakplaat is een gebruikelijke profielplaat uit de schuurbouw, waarvan het reliëf aan de langszijden doorloopt in de houten gevel. Aan de kopgevels zijn de houten planken vlak gedetailleerd, met daarin één opening met openslaande deuren. De naturel-houten kozijnen en de bekleding van de carportwanden zorgen voor het warme accent in de verder zwarte gevel.

Gerelateerde projecten