Het knikkende huis

Noord Drenthe


Programma:

wonen, bed & breakfast

Projectteam:

Haiko Meijer, Lamia Towalski

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

particulier

Deel dit project:

In een klein dorp in Noord Drenthe wordt een voormalig boerenperceel gesplitst in twee kavels. Ter plaatse van de bestaande schuur ontstaat er in het kader van de ruimte-voor-ruimte-regeling plek voor een nieuw woonhuis. De splitsing leidt tot een bijzondere kavelvorm: smal en diep, beginnend bij de weg en richting weilanden breder wordend, met een schitterend uitzicht over het Drentse groen en de oorspronkelijke boomsingels.

De omliggende bebouwing staat haaks op de weg, maar de boomsingels hebben van oudsher een richting die (net) niet haaks op de weg staat. De confrontatie tussen deze twee richtingen heeft tot het ‘knikkende huis’ geleid.

Het eenvoudige volume verenigt alle functies achtereengeschakeld onder één lang dak. Een tweede volume met dezelfde doorsnede, een referentie naar de oude ‘stookhut’ bij een boerderij, lijkt het lange volume te laten knikken. Dit volume bepaalt het voor en achter op het erf en geeft het huis een tweede voorgevel. Het openbare deel van het erf stopt hier, links hiernaast kunnen twee auto’s onder een grote carport verscholen worden geparkeerd en ook de ingangen zijn hier gesitueerd.

Het huis richt zich met zijn woongedeelte volledig op de tuin. Het uitzicht wordt hier maximaal gevangen door een meterslange glazen gevel. Op de veranda kun je heerlijk beschut zitten en op de landerijen uitkijken. Het voorhuis biedt ruimte voor bed and breakfast, toekomstige mantelzorg en/of is logeerruimte als de kinderen langskomen.

Gerelateerde projecten