GGZ Franeker

Franeker, Friesland

Zorginstelling
Lamia Towalski, Nina Schouwman, Herco Bakker
GGZ Friesland

Onix NL heeft in opdracht van GGZ Friesland een gebouw ontworpen dat dient als het nieuwe hart van het zorgpark in Franeker. Verschillende functies komen samen onder één dak: een restaurant met terras aan het park, een atelier voor dagbestedingsactiviteiten, spreek- en behandelkamers, kantoren en vergaderruimtes. Cliënten, medewerkers en bezoekers komen elkaar tegen in dit multifunctionele gebouw.
En elkaar ontmoeten als mensen, niet als patiënt en behandelaar – dat was de wens van de gebruikers voor het hoofdgebouw. Geen hekjes en poortjes, maar transparantie, overzicht en een veilig gevoel voor iedereen. Hoe ontwerpen we ruimtes die voor elke gebruiker prettig zijn? Samen hebben we hier passende oplossingen voor gevonden, zodat de transparantie van verschillende ruimtes naar behoefte aangepast kan worden.

De verbinding tussen binnen en buiten staat centraal in onze ontwerpen. In dit plan kun je vanuit elke ruimte genieten van het uitzicht naar de waterpartijen en omliggende bomen, en vanuit de centrale hal kun je via meerdere daklichten de wolkenlucht bewonderen. Op deze manier wordt de natuur als het ware binnengehaald, wat enerzijds de gewenste ‘helende omgeving’ bevordert en anderzijds het gebouw verankert in het omliggende park.