Woongebouw Egenes Park

Stavanger, Noorwegen

75 appartementen, kinderdagverblijf en parkeergarage
Alex van de Beld, Per Hojgaard Nielsen (HLM Arkitektur, NO), Haiko Meijer, Marlies Lekven, Jasper Druijven, Siert-Willem Helder, Johan Lofstedt, Katja Heid
Alex van de Beld, Haiko Meijer
Aase El Plan

In Stavanger (Noorwegen) hebben we 75 woningen en een kinderdagverblijf ontworpen. Stavanger heeft de grootste nog volledig uit houten huizen bestaande oude binnenstad van Europa. Dit project is gebouwd in het kader van het architectuurfestival Norwegian Wood, waarin innovatieve houtarchitectuur centraal staat.

Bijzonder aan dit gebouw is de massieve houtconstructie waarin het hele project in 5 bouwlagen is opgetrokken. Verder zijn er hoge eisen gesteld aan energiezuinigheid, milieuverantwoordelijke materiaaltoepassing en universele toegankelijkheid. Zo zijn de gevels en het interieur met verschillende typen (Noors) hout afgewerkt. Het dak van het kinderdagverblijf heeft een dubbele functie: overdag speelplek voor kinderen, ’s avonds publieke ruimte. De architectuur van het project is geïnspireerd door de traditionele Noorse houtarchitectuur maar geeft daar een eigentijdse draai aan.

Nominatie World Architecture Festival 2009.

Winnaar Stavanger Architectuurprijs 2009.