De Zussen

Culemborg, Gelderland

wonen
Haiko Meijer, Anouk Arends
particulier

Op de plek van een vervallen, bakstenen woning en schuur hebben we twee houten woningen met een gemeenschappelijke berging gerealiseerd voor twee koppels uit Utrecht die graag dichter bij de natuur wilden wonen. De nieuwe huizen vormen een nieuw woondomein in het landelijke gebied op de grens van een woonwijk, nabij het stadje Culemborg.

Bij de bezichtiging van de plek vormden de twee dicht bij elkaar staande walnotenbomen in het open veld de inspiratie voor de ontwerpopgave van beide woningen. De bomen kregen de naam “De Zussen”. Net als de bomen zijn de woningen ook duidelijk zussen van elkaar. Aan de hoofdvorm van de kap en materialisatie kan je zien dat het familie is. Maar de woningen zijn niet exact hetzelfde. De westelijke woning is compact, maar heeft toch een open, dubbel hoge woonkamer met veranda, en een keuken direct aan de straat.

Bij de wat grotere oostelijke woning ligt de woonkeuken aan de zijkant van de woning en heeft een klein erkerraam, zodat de nieuwe bewoners vanuit de keuken indirect zicht hebben op de voordeur en de straat. Het ene huis is wat introverter geworden dan het andere huis. Tussen de beide huizen is een kleiner bijgebouw gesitueerd die net voldoende privacy op het erf regelt.

Het gemeenschappelijke erf biedt aan de voorkant plek voor auto’s en heeft rondom een open karakter. Naast de twee walnotenbomen bepaald ook nog de grote treurwilg de positie, de transparantie en de vorm van het interieur van de woningen. De extroverte woning staat dichtbij de wilg en heeft een loft (op noord/west) zodat je optimaal kunt genieten van de boom. De introverte woning staat verschoven naar achteren zodat zijdelings op iets meer afstand vanuit een andere hoek dezelfde boom ook nog bewonderd kan worden.