Buitenplaats Roosenhorst

Voorschoten, Zuid-Holland


Programma:

35 grondgebonden woningen en 14 appartementen op een landgoed

Projectteam:

Wouter Stoer, Allart Vogelzang en Seline Wijker ism Sweco

Opdrachtgever:

Bolton Bouw & Ontwikkeling

Deel dit project:

Met Buitenplaats Roosenhorst hebben we een nieuwe buitenplaats toegevoegd aan de bestaande landgoederenreeks in de Duivenvoorde-corridor tussen Voorschoten en Voorburg. Roosenhorst is een eigentijdse buitenplaats voor woningbouw. Het is ontworpen op basis van bestaande en nieuwe zichtlijnen. Het hoofdgebouw is het verbindende, centrale element. Dit gebouw is alzijdig, ligt op een kruispunt van zichtlijnen en biedt door middel van een verdraaiing een prachtig uitzicht op de omgeving.

De bestaande vier kavels met de sloten zijn leidend geweest voor de basisstructuur van het landgoed. De vierdeling is in het ontwerp gebruikt om tuindelen voor de Buitenplaats te maken met historische karakteristieken. Ieder tuindeel heeft een passend woningtype; het landgoedbos met boswoningen, de polder met de koetshuiswoningen, de rietlanden met de botenhuiswoningen en de siertuin met het hoofdgebouw.

Roosenhorst heeft met het appartementengebouw een duidelijk hoofdgebouw gekregen. Het bevat veertien appartementen met een eigen situering en zon-oriëntatie van het terras. Het hoofdgebouw staat aan een vijverpartij. De betonnen plint geeft het gebouw een prominent aanzicht en maakt het ‘los’ van de achtergrond. De dubbelhoge betonnen lijst maakt de hoofdentree een uitnodigend gebaar. De openheid op de centrale as biedt vanaf de hoofdentree een doorzicht door het gehele gebouw op de vijver aan de zuidzijde.

De koetshuizen zijn verwant met het hoofdgebouw. De acht woningen liggen onder een lange, doorgaande kap met een dubbelhoge veranda. De gevels zijn steenachtig met betonnen elementen rondom de entree en als draagconstructie voor de hoge veranda’s.

De boswoningen liggen in het bos van de buitenplaats. Het zijn vrijstaande woningen op privé-grond en aan alle zijden omsloten door bos. De tuinen zijn private ‘open plekken in het bos’, de woningen krijgen veel daglicht binnen door de grote glaspuien. Natuurlijke erfafscheidingen van hagen gaan vanzelfsprekend over in de beplanting van het bos.

De boothuizen liggen aan de rand van de buitenplaats in de zuid-oosthoek naast de botenhuizen bij boerderij De Knip. Het zijn vrijstaande woningen op privé-grond, grenzend aan het water.

Gerelateerde projecten