Boshuis

Rolde, Drenthe


Programma:

wonen

Projectteam:

Haiko Meijer, René Harmanni

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Deel dit project:

Een jong gezin woonde al enige tijd in Rolde toen ze een grote kans zagen hun droomhuis aan de rand van een bomenbrink aan de rand van een buitenwijk tegen een bosrand aan te verwezenlijken. Hemelsbreed was de locatie nog geen tweehonderd meter bij hun geschakelde woning vandaan. Op de bostuinlocatie was groot achterstallig onderhoud van de tuin en de bomen en de bungalow die er stond kon niet meer worden hergebruikt. De locatie is onder aanwijzing van een bomendeskundige gerevitaliseerd waardoor kansrijke kenmerkende bomen weer lucht en ruimte kregen. Een deel van de brink met onderhoud voor de betreffende bomen wilde de gemeente wel afstaan zodat er een open relatie tussen de voortuin en de brink mogelijk werd. De nieuwe bewoners kenden ons al enige tijd en hadden het schoorsteenhuis hun liefde verklaard. Ze wilden er op deze plek bij de bomen wel graag een variant op hebben. Naast de herkenning van schoorstenen in architectuur kan de schoorsteen lookalike ook meer ruimte genereren onder de kap waarbij in het dakvlak geen ramen hoeven worden gemaakt. Op de voetafdruk van het voormalige huisje binnen de maximale maat die het bestemmingsplan aangaf is een huis ontworpen onder schuurarchitectuur van Onix NL. Vergrijzend onderhoudsvrije gevelbeplanking Lauro Preto en kozijnen van Iroko waren als natural look een start. Het profiel is aangepast met het oog op het maximaliseren van het dakvlak aan de zonkant. Een flauw hellend dak aan de tuinkant en een steil dak aan de brinkkant gaven het huis een eigen karakter samen met de naturel houten bekleding en lookalike schoorstenen.

Een vreemd vertrouwd gevoel kwam al snel naar boven waarbij de zoektocht het gehele programma binnen de regels van het bestemmingsplan te krijgen nog een hele opgave werd.

De woonkamer was op de plek zelf live gevisualiseerd tussen brink en tuin, de keuken moest iets privater, maar wel centraal en de werkruimte moest direct bij de entree, met zicht op de bomen, komen. Een tv mocht niet in de woonkamer, hiervoor zouden ze graag aansluitend bij de keuken een family room willen waarbij speelgoed, tv en laptops een plek kunnen krijgen. Veel overdekte ruimte op het zuiden was ook een wens en vooral ook veel berging, heel veel berging, een carport en nog meer berging. De asymmetrische kap biedt aantrekkelijke ruimte voor 4 slaapkamers, bijkeuken, 2 badkamers en een open multifunctionele fitnessruimte. De lookalike schoorstenen (ook wel dakkapellen genoemd) tekenen zich ook in de slaapkamers af waardoor er karaktervolle ruimtes ontstaan. Het lichte huis zit vol met doorkijkjes en kenmerkt zich door een diversiteit aan kamers los van en aan elkaar. De doorwerking van de inrichting van de tuin (door LAOS) en het interieur (Bart Vos) doen het huis van binnen en van buiten wel lekker landen. In samenwerking met het hele team heeft een grote betrokkenheid van de bewoners geleid tot een doorwrocht persoonlijk huis waarbij de precisie van afwerking, domotica, installatie, eigen visie op tuin en huis, alertheid op een mogelijke regeling met de gemeente betreffende extra grondaankoop en controle op de financiële haalbaarheid van grote waarde was.

Gerelateerde projecten