Aletta Jacobshal

Groningen, Groningen

tentamenhal en collegezaal
Myriam Lopez Rodero, Fadi Alnajar, Joachim Reiter
Alex van de Beld, Berit Ann Roos
Rijksuniversiteit Groningen

Op de universiteitscampus in Groningen hebben we bij de ingang aan de vijver deze nieuwe collegezaal en tentamenhal voor de Rijksuniversiteit Groningen gerealiseerd.

Het gebouw is bijzonder; de grootste collegezaal in Nederland voor 600 studenten en 4 tentamenhallen voor in totaal 1250 studenten die maar 12 weken per jaar gebruikt worden.

Het gebouw is hoofdzakelijk ontworpen met vier materialen: licht doorlatende plaat, zilverkleurige plaat, oranje kleur en onbehandeld hout. Deze vier elementen bepalen de sfeer, maar voldoen ook aan de vele technische eisen die worden gesteld aan dit gebouw. Doordat het met minimale energiekosten kan functioneren en het met een minimale hoeveelheid materiaal is ontworpen en gebouwd is het een heel duurzaam gebouw geworden.

De gevel van het gebouw bestaat uit één stuk semi-transparant materiaal, policarbonaat. De gevel laat zo daglicht binnen, maar voorkomt uitzicht en daarmee afleiding voor de studenten. Door deze semi-transparante gevel vormt het gebouw ook ‘s avonds via uitstralend licht een opvallend baken op het Zerniketerrein.

Centrale plek in het gebouw en verbinding tussen de twee belangrijkste functies is een grote, hoge foyer. Het is de plek van ontmoeting en is helemaal oranje. Het is door de felle kleur een soort gekleurd vacuüm tussen de verschillende sferen van de tentamenhal en de collegezaal.

De collegezaal moest aan een groot aantal technische eisen voldoen en om te voorkomen dat er een optelsom van ingrepen zou ontstaan, heeft Onix de collegezaal tot een houten machine gemaakt die alle functies en regulaties in zich opneemt. Deze machine bestaat uit de vloer, de voor- en achterwand en het plafond. De machine is niet alleen een goede basis voor alle belangrijke onderdelen van de collegezaal, maar is ook een sfeerbepalend element die de ruimte zijn karakter geeft.

Naast de collegezaal zijn er vier tentamenhallen verdeeld over de twee verdiepingen. Goede verlichting, goede temperatuur en goede akoestiek maken een tentamenhal goed. Dat zijn dan ook de basisprincipes geweest voor het ontwerp. De gevels zijn van licht doorlatende gevelplaat, de wanden en een groot deel van het plafond zijn van zilverkleurige akoestische platen, de vloer is van vilt.