Nina Schouwman

architect


Telefoon: +31 (0) 50 529 02 52
E-mail: n.schouwman@onix.nl

Opleiding

Academie van Bouwkunst Groningen

Rond mijn twaalfde kochten mijn ouders een huis uit 1908 in Haren. Een huis met vele kamers en trappetjes, vol schrootjes en roze kozijnen, maar vooral ook vol mogelijkheden. We hebben jaren verbouwd. Ik kreeg veel vrijheid om mijn eigen ideeën te vormen en uit te voeren: van slopen tot het maken van een slaapzolder, en van mozaïeken tot leemstucen.

Mijn interesse voor bouwen en ontwerpen was gewekt en na mijn middelbare school studeerde ik eerst bouwkunde en vervolgens architectuur aan de academie van bouwkunst. Dit is een duale opleiding; naast mijn studie werkte ik op een architectenbureau aan met name scholen, woningen en appartementengebouwen.

In 2016 ben ik cum laude afgestudeerd met mijn onderzoek naar comfortklachten op scholen. Dit resulteerde in het ontwerp voor een basisschool waar natuurlijke (passieve) principes en verschillende klimaatzones zijn ingezet om het comfort van schoolgebruikers te vergroten. Het is belangrijk dat een gebouw adaptieve mogelijkheden biedt en qua sfeer en klimaat aansluit op individuele behoeften. Dit project is geselecteerd voor de archiprix (de school binnenste buiten).