Lamia Towalski

architect


Telefoon: +31 (0) 50 529 02 52
E-mail: l.towalski@onix.nl

Opleiding

Fachhochschule Aachen, Academie van Bouwkunst Groningen

Ondanks dat ik mijn vroege jeugd niet met het bouwen van legokastelen of met het timmeren van boomhutten doorbracht (ik vond kamerbrede indianen-dorpen en klimtakken zonder hutten interessanter) leek het mij toch een goed idee om architect te worden. 

Geboren in Kassel en opgegroeid in het ommeland van Keulen trok ik ongemerkt steeds verder richting Nederland. Na het afronden van mijn bachelor Architektur in Aken ben ik naar Groningen gekomen, waar ik geleerd heb waarom Nederlanders zulke gekke gebouwen maken (concept-liefde) en dat je altijd twéé vazen moet kopen voor je woonkamerraam.

Balancerend over steile trappen en tussen twee culturen heb ik verschillende Groningse bureaus leren kennen en heb ik meegewerkt aan onder andere de Energy Academy Europe, diverse scholen en enkele woonhuizen. Hier kon ik tijdens mijn studie blijven oefenen hoe Duitse degelijkheid met Nederlandse experimenteervreugde te combineren valt.

 In mei 2016 rondde ik mijn masterstudie aan de Academie van Bouwkunst Groningen af met het ontwerp van een stadscrematorium in Den Haag, geïnspireerd door het hindoe-uitvaartritueel. Een gebouw dat uitvaartritueel en stadsruimte op natuurlijke wijze met elkaar in contact brengt en binnen de multiculturele omgeving van een grootstad een alternatieve omgang met de dood aanbiedt. Het project heeft onder de titel ‘Urban Ashes’ deelgenomen aan de internationale Archiprix.

 Door een gesprek over mijn afstudeerproject ben ik in november 2016 terecht gekomen bij Onix. Als ontwerper zoek ik naar de fijne balans tussen het vertrouwde en de verrassing. Ik wil graag ruimtes leren maken die comfort en veiligheid bieden en tegelijkertijd een vonkje onbekends in zich dragen. Hiervoor biedt Onix een spannende werkplaats.