Jordy Vijfschaft

architect in opleiding


Telefoon: +31 (0) 50 529 02 52
E-mail: j.vijfschaft@onix.nl

Opleiding

HBO Interieurarchitectuur, kunstacademie, Artez Zwolle | Pre master Bouwtechniek, Academie van bouwkunst, Artez Arnhem | Huidig: Academie van bouwkunst Groningen.

In mijn ouderlijk dorpje Roden viel het al snel op, een waar buitenmens. Als kleine onderzoeker klom ik in bomen zo hoog als ik kon en maakte ik hutten op plekken die vooraf onmogelijk leken. Daarnaast maakte ik van oude meubelen de gekste dingen, van schansen voor de fiets tot nieuwe deurtjes voor de boomhut. Een ‘waaghals’, zo werd ik ook wel genoemd. Door veel testen, perfectioneren, vallen en opstaan kreeg ik het voor elkaar steeds weer op beide voeten te landen. Tot op de dag van vandaag zit het klimmen in mijn aard. Als fanatieke survivalrunsporter beklim en bestorm ik de bossen en laat ik me nergens door tegenhouden. ‘’Als we gaan, gaan we hard!’’

Naast het waaghalsleven ben ik natuurlijk begonnen met studeren. Ik begon op het MBO om te kijken of ik als interieurvormgever een weg kon slaan naar de meubelmakerij. Al snel merkte ik dat er meer te ontwerpen viel dan alleen meubels en interieurs. Ik nam de stap om me verder te ontwikkelen op de kunstacademie in Zwolle. Hier studeerde ik HBO Interieurarchitectuur waarbij er zowel projecten werden gedraaid op interieur-, meubel- als architectuurgebied. Voor mij de ware grondlegger voor de fascinatie met architectuur. De academie was een plek waar mijn creativiteit en perfectionisme omgezet konden worden in iets tastbaars, iets wat gewaardeerd werd en wat in de bijzondere gevallen mensen kon helpen. Op deze opleiding merkte ik dat het realiseren van bouwwerken in mijn aard zat. Een half jaar durende stage bij Onix NL was dan ook niet mis.

Na mijn stage begon ik me te verdiepen in de bouwtechniek. Ik besloot de pre-master bouwtechniek en architectuur te volgen aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. Een mooie grondlegger om grip te krijgen op de beginselen van het vak. ‘’Mooie dingen maken en het liefst met hout’’ dat is wat ik wilde. Al snel bleek dat ik weer werd getriggerd door de werkwijze van Onix NL, het werken in teamverband. Als architect in opleiding stimuleert Onix NL mij tijdens het werk door ruimte te geven voor ambacht en ontwikkeling in de projecten. Iets wat ik het liefst doe, zowel in mijn studie Academie van Bouwkunst in Groningen als in mijn werkzaamheden en rol bij Onix NL.