Proef Noord

In de zomer van 2010 hebben we in samenwerking met Platform Gras, NNT, De Smaak van het Noorden en Stichting Dierenweides Groningen een installatie gebouwd die dienst deed als amfitheater tijdens het Noorderzon festival in Groningen. Gedurende het festival was de installatie het onderkomen voor een acteur, een varken, drie kippen en een haan, twee schapen, een geit en een konijn.

De acteur Peter Vandemeulebroecke, stelde als doel tijdens zijn verblijf de zingeving van het dierenbestaan te achterhalen door zich gelijk te stellen aan de dieren. Als menselijke ambassadeur van de dieren deed hij tijdens zijn voorstellingen verslag van zijn leven samen met de dieren.

Toeschouwers genoten tijdens de voorstelling van een biologische viergangen maaltijd, geheel verzorgd door De Smaak van het Noorden. Het bewustzijn van de herkomst van ons eten werd bij de toeschouwers aangewakkerd door een hernieuwde kennismaking met de bronnen van ons voedsel.

Met het ontwerp van het amfitheater hebben we naar een aansluiting gezocht bij de voedselindustrie door de gebruiksvoorwerpen uit deze industrie als bouwstenen te beschouwen. Door kuubkisten en fruitkisten anders te stapelen werd een megameubel gecreëerd voor zowel toeschouwers van de voorstellingen binnen als het festivalpubliek aan de buitenzijde.