Scharrelstedenbouw in Barneveld

Op de locatie Valkhof in Barneveld, waar nu nog een school staat, worden de komende jaren in totaal 24 woningen gerealiseerd. Het winnende ontwerp voor de locatie is gemaakt door de ontwerpcombinatie van Bosch en Slabbers landschapsarchitecten en Onix NL in opdracht van de Bolton Groep uit Zegveld. De Valkhof is vanwege de centrale ligging en het feit dat het gebied wordt omsloten door een waterpartij, gecombineerd met waardevolle bomen, dé Barneveldse parels.

De selectiecommissie beoordeelde de ontwerpen en wees ‘De Enk’ van de Bolton Groep als winnend aan met een hoge score voor plankwaliteit en duurzaamheid. De gekozen stedenbouwkundige opzet, verkaveling en architectuur in combinatie met de gedetailleerde uitwerking van de materialisatie van de architectuur en inrichting van de openbare ruimte hebben de commissie overtuigd.

Het karakter van de buurt is ontleend aan het kleinschalige landschap van de Gelderse Vallei. Het landschap met de bomen, hagen, hoogteverschillen, greppels en “keuterboerderijen” met schuren domineren het beeld. Dit landschappelijke beeld wordt in alle facetten van de ruimtelijke expressie vertaald. Maar ook de ruimtelijke configuratie appelleert aan de Gelderse Vallei, een vrije vormgeving waar je als bezoekers of bewoners als vanzelf doorheen manoeuvreert, met een royaal, groen hart in het midden. De ruimtelijke opzet is zorgvuldig uitgekristalliseerd en geeft een gewogen verhouding tussen groen en woningen. De afstand tussen woningen is voldoende om privacy te garanderen en voldoende om het groen te laten spreken.

Het plan is stedenbouwkundigkundig alzijdig georiënteerd door de enigszins verhoogde, omhaagde woonerven, die ruim gesetteld zijn in een riant groen landschap. Door de omhaging hebben de woonerven op zichzelf al een alzijdigheid met een eenduidig groene uitstraling. Binnen de woonerven en rondom de centrale ruimte zijn de woningen zo geplaatst en geschakeld dat er naar alle richtingen entrees en zichtzijden van de woning aanwezig zijn. Deze ‘scharrelstedenbouw’ resulteert in een gastvrij welkom en een goede sociale cohesie in de buurt. Door verschillende lichte draaiingen van de woningen ontstaat een zeer gevarieerd beeld. De woningen zijn zo ontworpen dat deze zich alzijdig laten lezen. Door de afgeschuinde hoeken, de dakvlakken en de charmante materialisering doen de woningen warm en landelijk aan.

Lees hier meer over dit project.