Steigerwoningen

Hoogeveen, Drenthe


Programma:

woningen

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Woonconcept Vastgoed

In de herstructureringswijk Krakeel te Hoogeveen zijn in opdracht van Woonconcept Vastgoed 14 patio-achtige woningen gebouwd. De woningen zijn gelegen aan een groene zone die door de wijk slingert, waarin schoolvoorzieningen, vijvers, een kinderboerderij, speelveldjes, etc. gelegen zijn.

We hebben de 14 woningen in één gebouw rondom één groot gemeenschappelijk patio/erf ondergebracht. Hierdoor is het een compact gebouw geworden met alleen maar voorkanten naar de omgeving. Basisstructuur van het gebouw is een ruimtelijke ‘steiger’ waarin privé terrassen, veranda’s, privacyschermen, plateaus, carport, kopgevels, daken, een gemeenschappelijk terras en een toegangspoort naar het binnengebied geïntegreerd zijn. Dit ruimtelijke vouwwerk omhult de woningen. Ze hebben een gevel van rode vlakke trespa-platen, verlijmd, met vlak gedetailleerde rode kozijnen en deuren. De kopgevel aan de noordkant grenzend aan het water toont zijn autonome landschappelijke karakter doordat de sculptuur in hout is omgevouwen.

Het binnengebied van het gebouw wordt op de zuidoosthoek ontsloten. Een poort in een verhoogd carportgedeelte vormt de toegang tot dit gebied, een mix van een straat, erf, patio met een collectief karakter. Het binnengebied biedt onderdak aan auto’s, geeft toegang tot de woningen met afzonderlijke bergingen en heeft uitzicht op het water. Aan de westkant is een gemeenschappelijk overdekt hangend terras (onderdeel van de carport) boven en aan het water gelegen.

Ruimtelijk spelen de tuinen van de woningen als onderdeel van het binnengebied een belangrijke rol. Als persoonlijk ingevulde ‘ruimtelijke lobben’ bepalen zij samen met de gemeenschappelijke ruimte de sfeer van de collectieve ruimte. Officieel is de ruimte openbaar gebied, de postbode komt tot aan de voordeur.

Gerelateerde projecten