Populieren tuinhuisje

Groningen, Groningen


Programma:

tuinhuisje

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Opdrachtgever:

Familie Meijer

Haiko Meijer ontwierp voor zijn gezin dit populieren tuinhuisje op Volkstuinencomplex Tuinwijck. Tuinwijck ligt dicht tegen de binnenstad aan. Deze groene oase tussen het spoor en de Helperzoom biedt de stedeling voor weinig geld de ideale mogelijkheid de meest eigenzinnige tuinen vorm te geven. Het is een ecologische volkstuin waar het zowel voor ouderen, kinderen, kunstenaars, alleenstaanden, en anderen goed toeven is.

De tuinen hebben een gemiddelde oppervlakte van 200 vierkante meter en worden verpacht. Op de kavel mag je in totaal 36 vierkante meter bebouwen. Riolering, water en gasflessen zijn aanwezig. Elektriciteit mag alleen opgewekt worden met zonnecollectoren.

De zonnige kavel van dit tuinhuisje ligt tussen het speelveld (zuiden) en de sloot (noorden). Deze twee verschillende oriëntaties waren de belangrijkste aanleiding om ook twee verschillende buitengebieden te ontwerpen. Een introverte ruimte meer in de schaduw bij de appelboom, conifeer en rhodondendron en georiënteerd op de sloot en een extroverte ruimte aan de “kreektuin” en het speelveld.

De keileem bodem is de aanleiding geweest om een kreektuin aan te leggen. Het water kan via de kreek naast het huisje naar de sloot worden afgevoerd. Via stepping stones kan je aan de zuidkant de vlonder betreden. Deze vlonder heeft langs de oostkant van het huisje een verbinding met de noordkant.

Het huisje heeft het aanzicht van een zadelkap, wat één van de twee typen is die op Tuinwijck veel voorkomen. Het volume van het huisje is zo gevormd dat het de twee buitenruimtes omarmt. Het is een tuinhuisje en een schuurtje maar ook een mini-villa.

Haiko: ‘Het huisje is volledig op plankmaat uitgezocht en is van gemodificeerd populierenhout gemaakt. De kozijnen zijn uit planken samengesteld en ook de fundering is van hout. Het tuinhuisje is nooit definitief af. De planken zijn eenvoudig los te halen zodat in de toekomst kunst in het huisje geïntegreerd kan worden. Dus niet kunst op de wand, maar kunst in de wand. Het huisje is zo ontworpen dat wij met z’n drieën er goed kunnen verblijven. De sfeer is vakantie-achtig, zeker ook omdat het huisje zo op de tuin gericht is.’

 

Winnaar van de Gouden Kiezel op de Dag van de Architectuur 2011.

Gerelateerde projecten