Oeverhuis

Leeuwarden, Friesland


Programma:

woningen

Projectteam:

Onix in samenwerkingsverband met Olf-Ontwikkelt vof, ORIZU bv & Bouwmij Hendriks bv

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Klant:

Gemeente Leeuwarden

Het OeverHuis is een huis dat deels op de oever en deels aan de oever is gelegen. Een huis voor mensen die er van houden direct aan het water te wonen. Wonen op het beschutte nivo waar de meerkoeten, zwanen en eenden zich tussen het riet op het water begeven. Het huis bestaat uit een grote zadelkap waarvan het volume, door delen hiervan weg te halen, op de plek is toegesneden. Dit kan op basis van de wensen van de toekomstige bewoners, maar kan ook naar aanleiding van de oriëntatie van de woning ten opzichte van zon en windrichting. In dit gevisualiseerde ontwerp ligt het huis als een amfibie met zijn kop op de oever, het lichaam en de staart in het water. In de kop bevinden zich carport, berging en entree. In het lichaam wordt gewoond, de staart voorziet in een royale buitenkamer. Bij de invulling van de ‘aarde- en/of watertuin’ kunnen persoonlijke keuzes gemaakt worden.

Stedenbouwkundig
Er is bewust voor gekozen zoveel mogelijk transparantie te maken vanaf de straat richting water. In Wiarda wordt van de waterkant zowel door de buurt als ook door de bewoners van de individuele losstaande huizen zoveel mogelijk genoten. Losse volumes staan informeel als drinkende paarden aan het water. Vanaf het landschap gezien zijn grote transparante veranda’s als open ruimten te ervaren. Deze buitenkamers aan de rand van de kavels vormen een mooie overgang tussen de openbare ruimte en de private kavels. Door de haakse oriëntatie van de diepe volumes aan de straat ontstaat er naast de transparantie tussen de volumes overhoeks een mooi stoer beeld. Het huis heeft vanaf de straat, afhankelijk van welke kant je komt, een villa- of botenhuis-achtige uitstraling. En het is alles daartussen: verandavilla, drinkend paard, amfibie, filter, maar vooral ook een eigentijds woonhuis.

Architectonisch
De woning is vrijstaand. Een groot zadeldak geeft het huis een stoer kapachtig volume. De zuidwestkant van het volume is toegesneden op de oriëntatie en het gebruik. Het huis heeft een compacte kern en een kraag. De kragen voorzien in de veranda, carport, berging en bijkeuken. Het oeverhuis kan door verandering van helling, aanpassing in diepte, breedte en aangesneden zuidwestkant in inhoud aangepast worden aan de particuliere woonwensen. De veranda heeft een hoog windscherm om als royale buitenkamer aan de watertuin optimaal beleefd te kunnen worden. In de woning is halverwege een hoogteverschil van ongeveer 700 mm gemaakt om de verdieping meer allure te geven, en dichter bij het niveau van het boezemwater te wonen. Vanuit de hoger gelegen eetkeuken is het zicht op de straat (via de royale carport), de woonkamer, buitenkamer en watertuin als een optimale mix gecomponeerd. Indirect woon je op deze plek, waar de koplampen van auto’s haaks op het huis staan, aan de straat.

Teruggetrokken op de oever, maar toch aanwezig aan de straat. Het diepe volume met groot zadeldak biedt vele mogelijkheden tot persoonlijke invulling van ruimten. Loft-achtig, juist lagere, horizontale of juist schuine plafonds. De ramen van alle vertrekken zitten in de gevel, dakramen zijn niet nodig. Het volledige dak aan de zuidwestkant bestaat uit zonnepanelen met verholen goten. De metalen verholen goot verbreedt daar waar de gevel wijkende lijnen vormt. De nok is integraal onderdeel van het kader rond de zonnepanelen. De daken zijn zwart/antraciet van kleur om de panelen optimaal te integreren. Op het dak aan de noordkant liggen geangobeerde golfpannen met een verholen goot rondom. De gevels kunnen van naturel- of behandeld hout worden gemaakt in transparant of antraciet tint.

Bouwtechniek/ Duurzaamheid
De woningen worden energieneutraal uitgevoerd. Het dak aan de zuidwestkant wordt grotendeels afgedekt met in de architectuur geïntegreerde zonnepanelen. De veranda filtert het zonlicht. Zonneschermen worden in de zuidwestgevel geïntegreerd ontworpen om opwarming tijdens warme dagen te voorkomen en voor optimaal zicht en licht te zorgen tijdens donkere dagen. Vloer en fundering zijn hoofdzakelijk van beton: palen, balken, vloeren. Daarboven is alles hoofdzakelijk uitgevoerd in houtskelet met hoogwaardige isolatie en dubbele kierdichting bij de draaiende delen. Installatie en opbouw van de schil wordt toegesneden op de energieprestatienorm. Het volledige huis is onderheid, een combinatie van low-high tech. en gedetailleerd en uitgevoerd op basis van vakmanschap en gedegen ervaring.

Markttechnisch
Om te kunnen slagen in de huidige markt moet je onderscheidend bouwen. Niet een woning ontwikkelen voor de gemiddelde koper, maar een onderscheidende woning voor een specifieke koper. Een woning met karakter voor een koper met karakter.

Het Oeverhuis is zo’n onderscheidende woning. Onderscheidend in locatie, dicht bij de stad gelegen maar met uitzicht op de natuur op een zonovergoten en inspirerende plek; onderscheidend in verschijningsvorm, eigentijds, spannend maar ingetogen; onderscheidend in duurzaamheid door bewust nu al te kiezen voor energieneutraal met standaard voorzieningen als een oplaadpunt voor de elektrische auto; onderscheidend in de mate van vrijheid voor inbreng en wensen van de koper. En tenslotte, maar niet onbelangrijk, onderscheidend in prijs.

Ons uitgangspunt is een woning van ca. € 410.000,- V.O.N. Een ambitie waarbij wij rekening houden met de minimale ondergrens als het gaat om de grondprijs per m2 zoals deze in model grondaanbieding staat beschreven.

Gerelateerde projecten