MFC De Houtstek

Slochteren, Groningen


Programma:

dorpshuis, expositieruimte, pop-up winkel

Projectarchitect:

Haiko Meijer

De inwoners van Slochteren krijgen een nieuw dorpshuis als onderdeel van het Erfgoedplein. Het multifunctionele centrum komt op de plek van de oude Houtstek; een schuur waar vroeger hout werd opgeslagen en bewerkt. Met behoud van de plek, de doorsnede, de gebinten en de oude pannen, sluit het nieuwe gebouw goed aan bij de historische omgeving.

Ook in de nieuwe functie als dorpshuis blijft hout een belangrijke rol spelen. Hout wordt nu niet meer opgeslagen, maar juist zichtbaar gemaakt voor de omgeving. Op eenzelfde wijze zijn de dorpshuisfuncties straks ook zichtbaar in de omgeving.

De grote, houten baanderdeuren zijn een verwijzing naar boerenschuren en een uitnodiging om binnen te lopen.

Het dorpshuis is een ontmoetingsplek voor jong en oud met vergaderruimtes, workshops, cursussen, exposities, repair café, sjoelen, biljarten en klaverjassen, een pop-up winkel en informatiepunt voor de omgeving.

Gerelateerde projecten