Kiosk Domies Toen

Pieterburen, Groningen


Programma:

kiosk

Projectteam:

Allart Vogelzang, René Harmanni, Koen Looman

Projectarchitect:

Alex van de Beld

Opdrachtgever:

Stichting Oude Groninger Kerken

Naast de Petruskerk van Pieterburen ligt Domies Toen. De kiosk vormt de ingang van deze botanische tuin en herbergt een kassa, een zitruimte en een kijkkast. Als een uitgeschoven kubus staat het object aan de rand van de tuin, naast de kerk. De vormgeving onderscheidt het van zijn monumentale omgeving.

De kiosk is opgebouwd uit gestapelde grenen liggers. De in verband gestapelde hoeken zijn de enige ornamenten van het gebouw. Kerk en kiosk, hoewel niet van dezelfde schaal, ademen eenzelfde zuiverheid in constructie, materiaal en ornamentatie. Door het materiaalgebruik sluit het gebouw aan op zijn natuurlijke omgeving.

Gerelateerde projecten