Kindercentrum

Eesveen, Overijssel


Programma:

kinderopvang

Projectteam:

Erik Kauffman, Fadi Alnajar

Projectarchitect:

Haiko Meijer

Klant:

particulier

Op een bestaand erf in Eesveen komt naast de hoofdbebouwing (een boerderij), met opstallen (een schuur en een berging) een nieuw gebouw. Naast wonen en werken wordt er een nieuwe functie aan het erf toegevoegd: een kindercentrum. Hier staat het verblijf van kinderen van verschillende leeftijd in een gezonde landelijke omgeving centraal.

In het nieuwe ensemble van gebouwen ontstaat een nieuw erf waar wonen, werken en spelen bij elkaar komen. De buitenruimten van het kindercentrum sluiten zo open mogelijk aan bij het erf en bepalen de positie van het gebouw. Zowel de (meer formele) entree als ook de meer informele speelruimten zijn vanaf het erf goed zichtbaar. Vanaf het erf zijn er tussen de ruimtebepalende gebouwen mooie doorzichten naar de omgeving. De beplanting van het erf is in het nieuwe gedeelte voortgezet. Vanuit de omgeving gezien is het gebouw zowel groen ‘ingepakt’ als ook in accenten (hoogte en kopgevel) zichtbaar gemaakt. Tussen de hoofdbebouwing en het kindercentrum en grenzend aan het werkgedeelte van het erf wordt er tussen lage begroeiingen geparkeerd. In dit gebied zijn enkele solitaire bomen toegevoegd en bij de entree van het kindercentrum een dubbele rij essen. Het buitengebied rond het nieuwe gebouw zal zich in de toekomst ontwikkelen als een avontuurlijk speelerf.

Het gebouw staat gunstig op de zon, met een gemeenschappelijke ruimte met zicht op de weiden. Op de begane grond is er plek voor de jongsten, onder de luifel voor de baby’s (zodat zij droog en in de schaduw buiten kunnen slapen), bij de hoofdentree de knutselruimte en aan de zuidwestkant de gemeenschappelijke ruimte. Hoe hoger de ruimten gesitueerd zijn, hoe ouder de kinderen. Op de eerste en tweede verdieping, in een zolderwereld die veel ruimte en vrijheid biedt, bevindt zich de naschoolse opvang.

De hoofdconstructie van het gebouw is gemaakt van houten gebinten. Deze constructie biedt karakter aan het interieur en past prima binnen de tradities van het boerenbouwen. De buitengevel bestaat uit onbehandeld frake hout (geplatoniseerd, vergrijzend) gecombineerd met transparante golfplaten. Achter de transparante golfplaten, welke ook de dakbedekking zijn, zijn houten regels (tengels en panlatten) zichtbaar. De kozijnen bestaan uit grote “snedes” uit het volume en dakvensters.

Voor meer informatie over het kindercentrum klikt u hier: www.debuitenhoeve.com

Gerelateerde projecten