Het zoekende huis #2

Lettelbert, Groningen


Programma:

vrijwilligersonderkomen, bezoekerscentrum en evenementenruimte

Projectteam:

Peter van der Knoop, Rene Harmanni, Siert-Willem Helder

Projectarchitect:

Allart Vogelzang

Opdrachtgever:

Stichting Groninger Landschap

Kiosk in het natuurgebied Lettelberter Petten voor Stichting Groninger Landschap.

Ons werd gevraagd een plan te maken voor groot onderhoud aan een bestaande, verwaarloosde, boerderij en een bescheiden vrijwilligersonderkomen te ontwerpen. Het vrijwilligersonderkomen fungeert als vertrek- en eindpunt voor wandelingen door het vogelrijke natuurgebied aan het Leekstermeer. Bovendien worden er diverse activiteiten van verschillende omvang georganiseerd.

We hebben een kiosk in de bestaande schuur van de boerderij geplaatst. Met dit ontwerp verwijzen we naar een eerder Onix ontwerp, Het Zoekende Huis, daarom hebben we deze kiosk gedoopt tot Het Zoekende Huis #2.

De kiosk ligt strategisch in de bestaande schuur, waardoor er ook beschutte ruimte onder de kapschuur en ruime oppervlakte voor grotere manifestaties overblijft en wordt verlicht door het daglicht van de lichtstraat in het dak en de ‘schoorsteen’ die dienst doet als lichtkoker.

We hebben één van de langsgevels onder de kap van de schuur in zijn geheel geopend. Deze opening zorgt ervoor dat bezoekers zich in de schuur onderdeel voelen van het landschap. Bovendien zorgt de opening voor een lichte aangename atmosfeer en geeft het een bijzonder karakter aan de schuur.

Stichting Groninger Landschap*

Gerelateerde projecten